Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Phew…

Categories: Internet
Monday, Oct 7, 2019

Livsregel n:r 1. Fippla aldrig med saker under huven utan att en mekaniker står bredvid och kan rycka in. Kör gärna bilen, veva ner rutorna, vinka till förbipasserande, tuta på cyklister, vrid up volymen till elva, gör vad fan du vill – men ALDRIG under huven utan att expertis finns i omedelbar närhet!

Och det här är inte första gången, heller, som jag gått förlorad i en snårskog av nya lösenord som krockar med gamla användarnamn som inte funkar med vad Google sparat som inte vet vad mitt nya lösenord är. Yes, it fucking is rocket science! Låt detta bli en läxa för oss alla.

13 Responses to “Phew…”

  1. Jag kan aldrig aldrig aldrig tänka mig att använda Klarnas app. Det är min religion.
    Underkasta sig får andra göra.

  2. Har googlat på Klarna, en bank/betalapp, alltså? Cash only, gäller för mig. Kan undantagvis tänka mig att trycka in en PIN-kod, om så är.

  3. Klarna är en internetbank som lägger under sig alltmer av det man betalar för i Sverige: DN, postnordpaket, med mera. Det krånglar alltid och de drar in miljoner på att INTE skicka en vanlig faktura. Hatar allt sånt. Verkligen HATAR. Men det är en kollektiv rörelse nu, Klarnahatet ; )

  4. “Klarnahatet”… Men är det inte också DN:s, Postnords och alla andra klienters fel att de använder – uteslutande? – en sådan kass service? Dum fråga kanske, men hur kan de “lägga under sig” hela den biten av ekonomin? Utan konkurrens, utan alternativ, utan att skicka faktura, ffs…?

  5. Har inget svar på det. Det är väl nån sån där utmanövrerande lägsta-pris-“konkurrensutsättning”. Igen. Som med Nya Karolinska. Det här samhället är bara
    0, 2 grader bättre än ditt.

  6. Det låter bekant, som sagt… Men jag vet inget betalsystem (online) som är så dominerande häröver. Jag betalar mina prenumerationer (som med så mycket annat, onlineköp, osv) via mitt bankkort. Jag betalar mina avgifter (kommunlaskatt, hyra, osv) via Direct Debit genom banken, det går automatiskt. Att betala för postpaket har jag aldrig hört talas om eftersom avsändaren mestadels står för betalningen. Det verkar ibland som outfits som Klarna är “mellanhänder” mer än något annat. I princip onödiga.

  7. “I princip onödiga” är det nya skumraskhotellet.

    (Annars betalar jag som du)

  8. Det här kan bli en väldigt lång diskussion, men i så fall bara bra. Jag tycker ibland Sverige har gått mycket längre i privatisering/monopolisering än UK har, men liksom “på mindre yta” och därför så mycket mer drabbande för oss vanliga dödliga. Sjukvården t.ex. som jag haft anledning att anlita på sistone. Många Sverigevänner säger att husläkare knappast existerar längre (och ursäkta ev. okunskap här) utan det blir antingen vårdcentraler eller överbelastade akutavdelningar, om något skulle hända. Häröver kommer man ö.h.t inte in i vårdsystemet om man inte är registrerad hos en GP, General Practitioner, genom vilken allt måste ske och med vilken man har ett “personligt” förhållande. (Tricket är att välja en GP som finns inom geografiskt avstånd till det bästa sjukhuset i området, som i mitt fall Homerton University Hospital). Den allmänna sjukvården här är under enorm press, naturligtvis, genom privatisering och outsourcing och nerdragna budgetar som överallt annars, men det grundläggande systemet med att få vård finns fortfarande kvar någorlunda intakt.

  9. Stort ämne. Men så här: Privatiseringen har drabbat många stora sjukhus, en del av dem både bra och dåliga. Jag låg till ex inne på SS:T Göran några nätter, och de var ok. En vän till mig vars son begick självmord var anmälningsklar efter att S.t Göran skickat hem sonen med besked att han inte var i farligt tillstånd.

    Capio äger S:t Göran och lägger under sig mer och mer, bl.a. de ytterst lukrativa mammograficentralerna, bla. i Danmark. Mycket konstanta pengar för liten insats. Osv. Så där håller de på. Capio betalar så lite skatt som möjligt, kanske 10% av en taxichaffis.
    Och det vet ju alla att det började med alliansen i Sverige. (F.ö. har ju även högersossar sålt ut sina själar och hyresrätter).

    Jag har alltid haft en konstant läkare på min vårdcentral, den bäste av dem tyvärr pensionerad. Men dit går jag alltså. Allt annat skickas ut per remisser. Inte så knepigt, än. Men med den skillnaden att högerpolitiken gör varje vårdcentral till en liten sparbössa med sämre service. Numera är jag där högst två gånger om året, den ena för vaccinering. Så jag vet nog för lite, rent erfarenhetsmässigt.

  10. PS: Privatiseringen av kommunikationer, skolor, vårdhem, dagis, förskolor, ja hela rasket, är precis så dåligt fungerande och demoraliserande som Tony Judt skriver om i Ill fares the Clountry. Men somliga lägger små giriga judaspengar i sin stora håv.

  11. Skrämmande. Stort tack för det, Gabrielle!
    Jag måste återkomma till detta nån gång. Nu när jag är fungerande bloggare igen.

  12. Det här är lite tangentiellt, men som nybliven Storbritannien-bo har jag svårt att greppa denna…centralitet som NHS verkar ha både i den politiska diskursen och i det allmänna medvetandet här. Vad är det egentligen som gör brittisk offentlig sjukvård så speciellt, och är det verkligen så annorlunda mot hur det funkar i andra länder? Jag menar, det svenska vårdsystemet är verkligen inget att skryta med, och i stort sett tycker jag det verkar funka likadant här som i Sverige. Hemma var jag inskriven på min lokala vårdcentral som bistod med primärvård och med remisser till specialister om det behövdes. Man fick visserligen betala, men det var mest en symbolisk summa upp till ett ganska lågt tak och sen var det gratis.

    Så, vad är grejen med NHS? Är det verkligen superbra? Eller är det mest en symbol för välfärdsstaten? Eller är det rentav så att det enda man känner till och jämför med är sjukvården i USA?

  13. Bra fråga, Karl! Jag skulle sagt att “symboliken” är mycket viktigare än själva kvaliteten i vården, så som jämfört med andra (europeiska) länder. Skillnaderna där är, som du säger, inte särskilt stora. Jag tror man betraktar NHS, för det första i ett historiskt perspektiv, den var liksom “lönen för mödan” efter 2:a Vk. Man brukar också säga att det var världens första allmänna sjukvårdssystem, men det är jag inte säker på. Och NHS förblir än idag “untouchable” i politisk mening, dvs man kan privatisera och härja men man gör det alltid med sjukvårdens “bästa” i tankarna. Att vilja montera ned ens delar av NHS är i praktiken politiskt omöjligt.

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004