Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Rekommenderad läsning

Categories: Uncategorized
Sunday, Mar 24, 2013

För övrigt anser jag att Kartago ska förstöras och att Stefan Westrins artikel om “tonsättning” i Svenskan är en av de mest fascinerande texter plankningar (se kommentarer) jag läst på länge.

13 Responses to “Rekommenderad läsning”

 1. Fast har han inte missat att höga C för tenorer är en annan ton än sopranernas höga C? Det blir liksom underligt när han ägnar en hel artikel åt att diskutera frekvensglidning och citerar en sopran på att “till och med jag har svårt att sjunga de noter Stuart ska ta” men undviker att nämna att de noter hon i så fall sjunger ligger en hel oktav längre upp, och har dubbelt så hög frekvens – eftersom hon har transponerat upp dem.

  Och om man skriver att “Tyskarna hade till exempel större fötter än italienarna, vilket fick konsekvensen att orglarna i italienska kyrkor fick kortare rör än i de tyska” så kan man ju replikera att folk idag är längre än på Verdis eller Bachs tid, vilket torde göra att de fått det lättare att ta höga toner. Det är någonstans för mycket ‘skojiga’ blinka-blinka-formuleringar i texten.

 2. Eller i och för sig skulle längre kroppar – och längre halsar – ge tendentiellt större möjligheter att ta riktigt djupa toner, å andra sidan skulle väl övertoner och vibrato bli kraftfullare med längre (och biffigare?) sångare, och det är klart att det idag kan sjungas med högre volym på operan än man gjorde på 1800-talet. Det känns någonstans som att texten är för självmedvetet flugig – på ett högst samtida sätt…

 3. Tyckte inte heller att den var så mycket värd, Magnus. Mera så här: Look at me a hip guy deconstructing the bulk of nonsense called notes.

 4. Jävla surpuppor…! Nej, jag har i princip inget alls emot att man ibland “steppar i kamera 2” med lite journalistisk attityd, men jag vet inte om vår vän har för vana att göra det heller, för har aldrig hört talas om honom förut. Rent tekniskt så är det ju det här med fluktuationerna i alla fall ett konkret problem, därom råder väl ingen tvekan, men vad som höjde hela historien till nästan Hunter Thompson-på-meskalin-nivå var det där med LaRouche-gänget, som alltså inte bara är seriösa koko-bananer, utan sinistra seriösa koko-bananer därtill… You couldn’t make it up, som det heter.

 5. Ja, men LaRouche är ju nästan en politikens seriefigur (en liten Lex Luthor?) Så visst, han inbjuder nog till den här sortens artiklar. 😉

 6. Artikeln är en plankning av förra veckans rekommenderade läsning på longform.org:

  http://longform.org/stories/pitch-battles

  Det är lite kul att SvD och DN (och för all del också Fokus och Affärsvärlden) så ofta plankar de stora amerikanska magasins-sajterna (Atlantic, Slate, Salon, The Browser, Longform, m fl) men även i Sverige välspridda publikationer som The Economist. Karin Henriksson är i alla fall oftast ärlig och länkar / hänvisar i motsats till den där socialdemokratiska valarbetaren som var NY-korre ett tag (Martin någonting?).

 7. Tack för det, Hans! Ja, då verkar den sannerligen inte så rolig längre… Det här är ju aningen mer än en rewrite, i alla fall vad en hastig genomläsning visar. Att folk fortfarande sysslar med sånt, i dessa lättillgänglighetens tider…! Ursäkta om jag låter gammalmodig, men har de ingen yrkesstolthet…?

 8. You see – jag tyckte väl det var något håligt där,
  hälsningar från ej sur alls.

 9. Herr Westrin kan inte ens läsa innantill, han missförstod historien om tsar Alexander på Wienkongressen. Dagens ungdom alltså.

 10. …och Longform’s reprint öppnar med att stava två av tre namn fel och avslutar med att röra till båda boktitlarna. Ingen ordning på nånting.

 11. Dags kanske att starta en kurs på Pressylta: “Planka rätt! Åtta vanliga fel när du vill skriva bra på andras konto”…

 12. Jag har Stefan Westrins tillstånd att lägga upp ett mail han skickade mig häromdagen, som svar på min fråga om artikelns tillkomst:

  Hej Gunnar,

  Ja, du har rätt i att ursprungsidén till reportaget och en del av uppgifterna kom från det där reportaget i The Believer. Men sedan har jag gått vidare därifrån med egen research, allt som handlar om Sverige är naturligtvis saker som inte omnämndes i det reportaget. Jag har också placerat det i reportagemiljö (operan), gjort egna intervjuer och så vidare. Tack för att du hör av dig!

  Vänligen
  Stefan Westrin

 13. […] plankar engelska förlagor, framför allt inom ekonomi- och kulturjournalistik. Vi stötte ju på ett problem i SvD […]

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004