Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Pressylta Redux Bokförlag

Categories: Uncategorized
Tuesday, Feb 25, 2014

Sargade veteraner bland er vet att jag länge – alltför länge – närt planer på att ge ut mina gamla böcker igen. Ingen av dem finns längre i tryck, de är knepiga att få tag i antikvariskt, och dessutom har ju rättigheterna sen länge återgått till mig. Alla utom Ericssonboken, som jag håller på att uppdatera, kan ges ut “as is”, utan några ändringar.

Jag har ambitionen att ge ut dem både som PoDs och som eböcker. Det förra verkar vara en ganska okomplicerad procedur, exempelvis via www.publit.se. Man skickar helt enkelt in ett “förstörsexemplar” som skannas in, varefter man väljer omslag, papperskvalitet och pris. Boken säljs sedan antingen på konventionellt vis genom återförsäljare (via ‘Bokrondellen’) (där alla böcker som kommer från vänster har förkörsrätt, boom-boom…!) eller genom en widget direkt här på Pressylta. Enkelt och smärtfritt, relativt, och det kostar omkring 1500 bagare per bok.

Det blir aningen mer tekniskt problematiskt med ebok, och vad gäller ett av problemen vill jag gärna be om läsarnas input. Publit.se använder ett format som heter ePub, som inte funkar på Kindle. I vilken grad representerar detta ett problem – stort eller litet? Eftersom Amazon (ännu) inte finns i Sverige så borde kanske Kindle vara rätt ovanlig, eller…? Vilken ebokläsare skulle ni sagt är vanligast? Använder de ePub-formatet? Överiga tips och råd mottages med taxamhet.

(Fotnot: Gagset med rondellen funkar ju inte…! Sverige verkar vara som USA i det här fallet: first-come-first-served. Här är det den som kommer från höger som har förkörsrätt, så jag trodde det var tvärtom i högertrafik. Sorry. Men det hade varit roligt, om det vart sant… Ett konjunktivt skämt, liksom…)

23 Responses to “Pressylta Redux Bokförlag”

  1. ePub stöds av precis allting, utom monopolet. Finns program som kan konvertera (exvis Calibre).

    Den som är inne i rondellen har förkörsrätt. Blir jäkligt rörigt annars.

  2. PS. Läser i Wikipedia att en rondell där folk i rondellen har förkörsrätt kallas “modern roundabout” i vissa platser. Frankrike är väl känt för att blanda lite, annars brukar nog de flesta moderna rondeller vara moderna.

    (var iofs länge sen jag körde bil i Frankrike, så dom kanske har fixat det numera)

    Annars är jag väldigt förtjust i amerikanska 4-vägskorsningar. Det, och att rött betyder “lämna företräde” vid högersväng.

  3. Man kan konvertera från ePub till Kindle-vänligt? Problem solved.

    Men det är, som i USA, om två-tre stycken anländer samtidigt till rondellen som det blir lite hmmm-igt… Kan bli sittande i dagar…

  4. Ursäkta mig men vad är en PoD? Enligt Google betyder det “Payable on Death” men det kan du väl inte mena?

    “1500 bagare” är naturligtvis alldeles för lågt i förhållande till värdet av dina böcker. Men tror du marknadskrafterna har samma uppfattning?.

  5. Print on demand, men fan… det där var kanske nåt…

    Ja, prissättning blir en knivig fråga… Men vad annat än marknadskrafterna finns det? Planhushållning…?

  6. En utmärkt idé, Gunnar! Jag är inte insatt, men ePub-formatet verkar vara det som gäller i Sverige. Och PoD för dem som vill ha pappersbok. Jag föredrar papper, men tanken att kunna ha Gunnar Petterssons gesammelte werke i telefonen…
    När det blir av kommer jag att frångå Den långsamma bloggens policy med reklamfrihet och lägga ut lockbete för de tusen sinom tusen som rör sig där… 🙂

  7. I salute you, Lennart! Var ska jag nu lägga alla pengarna då…? Cayman Islands?

  8. Förslag kan fås mot skälig betalning. 😉

  9. Tack, Malou! Inget är gratis här i världen…

  10. (alternativet till markadskrafter ar val annars Creative Commons (e.g. BY-NC-ND) och ladda upp en PDF och/eller ePub nanstans, fast det kanske inte bidrar sa mycket till cayman-fonden.)

  11. Har ett par bekanta som gett ut egna böcker, print-on-demand. Det brukar kunna vara lite struligt med hur sidorna ser ut. Man får göra om, och det och så. Men annars helt ok. Och böckerna kostar då mellan 100 o 150.

    Men det kräver kanske att du skriver in en hel roman igen. Och det blir det ju inget Cayman av. But who am I to tell. I alla fall; smal litteratur kan bara långsamt casha in, via nätet. Geni eller ej, milstolpar eller ej. Man får kalla sig mycket i konkurrensen. Men du är bra Gunnar. Finns alldeles för få humoristiska författare i det här landet. Hej!

  12. Men den som redan är inne i rondellen kommer ju från vänster i förhållande till nyanlända som ska köra in?

  13. Bengt, det var precis det jag forsokte saga i mitt forsta inlagg, lite diskret mellan ascii-tecknen sadar, men rorde val till det med mitt andra.

  14. The Merry Go ´Round obsession? Bokstavskombi på det?

  15. Tack för alla kommentarer!

    Fredrik: whaddarye… a Communist?!

    Gabrielle: Det ska tydligen vara så att man får kolla hur sidorna ligger innan boken sjösätts, liksom…

    Bengt C: Det du säger låter sant, men min hjärna har svårt att ställa om sig till högertrafik just för tillfället…

  16. http://www.transportstyrelsen.se/Global/Publikationer/Vag/Trafikant/PV09302_jan-14.pdf med forenklade bilder, for den som fortfarande ar forvirrad (se sidan 5).

  17. Eller om ovanstaende ar for svar: http://www.transportstyrelsen.se/Global/Publikationer/Vag/Trafikant/driving_in_a_roundabout_webb_2013-06-19.pdf

  18. Så efter mycket “air-driving” och pekpinnande i transportsyrelsens manualer… gagset funkade trots allt…? Eller ja, i princip…

  19. Det slog mig just att den korrekta termen är cirkulationsplats. Rondellen är den plätt i mitten som man INTE ska köra på. Ska vi veva det hela ett varv till?

  20. “Cirkulationsplats” tycker jag låter som ett kommittébeslut från c:a 1981, ungefär som “lokalvårdare”…. Säger folk verkligen det i verkligheten?

  21. Cirkulationsplats är vad det heter i gällande lag, trafikförordningen från 1998. Ordet rondell förekommer en gång i lagen efter en komplettering 1999, då i betydelsen “den del man cirkulerar runt, i motsols riktning”. I den tidigare vägtrafikkungörelsen från 1972 står det inte ett ord om såna här moderna påfund (dom räknades väl som korsningar med rund refug tidigare, om jag minns rätt).

    Fast nej, i den vanliga verkligheten heter det förstås rondell, och det duger nog alldeles utmärkt på pressylta också. Vi är väl inga petimätrar heller.

  22. På (brittisk) engelska heter det ju “roundabout” där då “round” är cirkulationsplatsen och “about” är rondellen…!

    (Eller menar jag tvärtom…?)

    (Oh God…)

  23. Det känns som om vi går runt i cirklar.

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004