Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Notiser

Wednesday, Jun 25, 2014

* Håkan L blir debatterad (i transitiv mening) i Svenskan av Einar Askestad. Det handlar om identitet, om vilket jag inte vet mycket mer än att jag heter Gunnar Pettersson på dagen och Frou-Frou Negligé på kvällen. Håkan kan svara för sig själv, men “Einar Askestad” fick en klocka att klämta till. Mycket riktigt, jag utnämnde honom en gång till “Chief Horse Whip Carrier to the 9th Marquess of Queensberry”. Läs posten och kommentarerna här.

* Avd. Wie man sich beißt so liegt man: Visst ska Suàrez stängas av. Men bara för såpass lång tid som det tar att gå igenom terapin. Att detta är tredje gången visar ju på att bitandet är något djupt infantilt/sexuellt hos honom, som han behöver klara upp med sin mamma (eller pappa) före nästa VM. Läs härtillvida (?) David Runcimans bloggpost idag.

* Avd. Engelsk rättvisa: Ja, säger den kloke Michael White, det går att tycka synd om Andy Coulson. Syndabockar finner sina högsta nivåer, i en slags bakvänd version av The Peter Principle. Etablissemangets något kantstötta sweetheart Rebekah-kah-kah Brooks gick fri. Hennes chief horse whip carrier Coulson, en av denna världens eviga deputies, andreredaktörer, åkte på skiten och kommer som sagt inte att sova i sin egen säng på ett tag. Tough shit, Essex boy

22 Responses to “Notiser”

 1. Förstår – med skratt – del ett. Samt del två. Del tre går över mitt förstånd, sa pojken – stod till midjan i vattnet.

  Äskar det där om Frou-frou. Bara du klarar det så här i elfte timmen före Stlm Pride.

 2. Har lagt till en länk om trean så att det blir lite mer förståeligt, kanske…

 3. Tycker mig ana att Einar A är den manliga motsvarigheten till Lena Andersson. Två som talar från en särskilt torn. Medans andra ränner runt i tornerspelen.

  (Obs ogillar inte e a).

 4. “ett särskilt”

 5. Om jag visste vem Lena Andersson är skulle jag nog hålla med dig.

 6. Äja, du visste nog en del om identitet när du skrev en artikel i DN 2003 (?). Jag kände inte till dig då och raljerade litet på min dåvarande blogg om det du skrev att identitet innebar att man är den man säger sig vara. (Ungefär). Försök med det du i en postkö eller på systemet i Sverige skrev jag.

  Jag har letat förtvivlat efter mina gamla inlägg i frågan med länkar och allt eftersom jag funderat på att skriva något om ämnet, närmast att jag inte begriper vad det är frågan om. Vi får se om jag blir fyndig.

  I yam what I yam and that’s all that I yam som en av de stora filosoferna uttryckte det.

 7. Eller: Jag är den jag är, som Maud Olofsson sa innan hon blev det hon inte var.
  Det är inte roligt.

 8. “Jag är, jag är Gud – säg mig vem är du?” sjöng Eva Dahlgren någon gång på 90-talet. Men hon menade säkert inte detsamma som Mauds rebranding av ‘namnet Gud’.

 9. Tror f ö att Askestad har missat att “identiteter” idag ofta *är* någonting man kan hänga på och av sig och shoppa runt efter, och så har det i viss mån varit sedan en del pigga klädhandlare under punkens sena 70-tal började saluföra t-shirts som var färdigt sönderrivna och med säkerhetsnålar isatta.

 10. Bengt O: jösses, den hade jag glömt, det handlade om engelsk nationalidentitet, visst ja. Det där med att “identitet är vad man säger sig vara” har kanske sina rötter i engelsk namnlag, där ett namn definieras som “what you are known as”. Enkelt och smärtfritt. Luiz Suàrez heter alltså egentligen Axel Bitare. Rent generellt, tror jag många blandar ihop identitet och identitetshandlingar. Vi är alla främlingar i våra pass.

 11. Jag gick vilse bland alla äpplen i den första texten. Äppelmos.

 12. Samma här Fredrik… Less said the better.

 13. Kommer inte Coulson att överklaga? Det är väl mindre troligt att någon av målsägarna överklagar de friande utslagen mot Brooks, Kuttner m fl med tanke på hur dyr rättegången redan varit och de ekonomiska musklerna hos Brooks m fl, men Coulson kan väl förväntas löpa ett varv till.

 14. Det verkar väl troligt att han kommer att göra. Har inte sett så mycket om just det.

 15. Eftersom jag berättar om min första sighting av Gunnar Pettersson kanske jag kan få länka till ett nytt inlägg på Flarnfri: En lek med identiteter.

 16. Bra skrivet, Bengt! Jag kanske borde kommentera hemma hos dig, men gör det här i stället. Jag tror, väldigt kort, att många blandar ihop “personlighet” och “identitet”. Det förra är ens “väsen”, något man egentligen inte kan göra så mycket åt, det är nature and nurture i en salig röra, är i grunden odefinierbart, och är anledningen till vi har konst. Identitet är en konstruktion som till skillnad från “personlighet/väsen” blir till i vuxen ålder, är något man i stor utsträckning kan styra och ändra i samspel med andra identiteter över tid, och är anledningen till att vi har politik och samhällsdebatt. Ett äpple är intetdera.

 17. Den ryska statistiken påminner mig om Borges’ klassiker:

  http://www.multicians.org/thvv/borges-animals.html

  (Själv har jag gett upp det där med att vara fabulous, så nöjer mig med att på avstånd påminna om en fluga.)

 18. Det här börjar påminna om National Lampoons “Deteriorata”

  Be assured that a walk through the ocean of most souls
  Would scarcely get your feet wet.
  Fall not in love therefore. It will stick to your face.
  Gracefully surrender the things of youth: birds, clean air, tuna, Taiwan.
  And let not the sands of time get in your lunch.

 19. ett tack för kommentar ovan. allting blir plötsligt glasklart. om personligheten som fundament, som föregår såväl språk som annan verklighet. vikten av att inte blanda ihop tillvarons fundament – personligheten – med sådant som är mer eller mindre flyktigt, såsom kollektiva och individuella identiteter och liknande. var skulle vi vara utan tänkare av denna dignitet? det är inte enstaka individer som lever i exil, utan det är verkligheten som sådan och dess skilda språk och kulturer som lever i exil från denna av sin egen personlighet upplysta individ.

  eller formulerat annorlunda: gunnar är död, länge leve gunnar!

 20. Det är för varmt (31 i skuggan) och jag är för gammal (63 i nerförsbacke) för att ta din kommentar som annat än en komplimang, Einar. Tack ska du ha. Men om det där med “lever i exil” syftar på min egen situation så måste jag korrigera dig. Det låter alldeles för melodramatiskt och högtravande för att passa in på något som egentligen är rätt så banalt.

 21. Ang 6:06 pm: 😉

 22. bara 63? jag hade gissat 761. något år yngre än bengt o.
  och med detta stiger jag ut i friska luften – för att stanna.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004