Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Om min far och hans roman

Mina föräldrar Marianne och Sven, ca 1946. En stil som aldrig dör ut…

Min far Sven Petersson föddes 1918 i Göteborg, men växte upp i Kvarnbyn i det gamla Mölndal. Efter ett par år på Papyrus pappersbruk blev han sedan kock under resten av sitt arbetande liv, huvudsakligen på Sessanbåtarna som gick mellan Göteborg och Fredrikshamn. Jag tror man kan säga att fisk var hans specialitet: hans signaturrätt var en underbar senapsgriljerad piggvar.

Han närde skådespelardrömmar också. Det var på vippen att han fick en statistroll i Olof Molanders uppsättning av Strindbergs ’Ett drömspel’ på Göteborgs stadsteater säsongen 1947-48. Efter pensioneringen på 1980-talet gick han med i Ellen Bergmans teatergrupp och spelade flera roller på Slottsskogens utomhusteater.

Men Sven tyckte också om att skriva. Han publicerade underfundiga smådikter i Göteborgspressen och noveller i exempelvis facktidningen Sjömannen. Här finns, som smakprov, ett litet kompendium (pdf) med några av Svens bidrag till en skrivarkurs han han deltog i på 1980-talet.

Men han skrev också en roman, ’Att öppna ett fönster mot dåtiden’. Den har tills nyligen bara funnits tillgänglig i några maskinskriva kopior, bland annat på Mölndals stadsbibliotek. Romanens upptakt utgörs nämligen av en målande beskrivning av Kvarnbyn i början av 1940-talet. Resten av handlingen beskriver hans väg in i kockyrket genom det första jobbet som elev på Hotell och Restaurang Gillet i Stockholm.

Under 2016 bestämde sig ett par entusiaster på Mölndals Hembygdsförening för att skriva in romanen i Word för att kunna spridas mer effektivt för de intresserade. Så lagom till vad som skulle blivit Svens 100-årsdag beslutade min bror Olof och jag att ge ut den, dels som ebok och dels i en begränsad pappersupplaga. Eboken finns nu att ladda ner kostnadsfritt från Mölndals Hembygdsförenings litteratursida.

Det rör sig om en coming-of-age-roman av klassiskt snitt och är verkligen ett nöje att läsa, inte bara för de levande skildringarna av det gamla Mölndal och fascinerande interiörer från ett högklassigt restaurangkök under krigstidens fyrtiotal. Miljö- och personskildringarna är genomgående konturskarpa och fantasifulla, och romanens struktur en nära nog perfekt avvägning mellan noggrann sparsamhet och fritt flöde som för mig än en gång bekräftar att pappa Sven var en boren historieberättare.

Det finns också en text om vår släkts bakgrund och om en del av pappas små egenheter, särskilt språkliga sådana. Det är Olof som skrivit den huvudsakliga redogörelsen, som presenterades på Mölndals Hembygdsgård när vi lanserade romanen där våren 2018. En något omarbetad version, av Lars Gahrn, publicerades sedermera som en artikelserie i Mölndals-Posten sommaren 2019 och den finns att läsa i PDF här.

Trevlig läsning!

Pappa t.v. med storebror Åke och lillebror Nils.
Hotell Gillet vid Brunkebergstorg i Stockholm, 1940-tal.