Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Reds II

Categories: Uncategorized
Wednesday, Dec 31, 2008

År 1955 bestod en tredjedel av det amerikanska kommunistpartiet av FBI-agenter. Det är nog nåt slags rekord i infiltration, även om jag skulle gissa att många andra vänsterradikala organisationer, i givna historiska ögonblick, kommit upp till nästan lika imponerande siffror, if the truth be told… KFML(r) under 1970-talet, italienska kommunistpartiet från 1945 och framåt, dom lägena liksom.

I detta ligger naturligtvis en klassisk ingång till en satir (på film, förmodligen) som jag ruvat på i många herrans år. Av en kombination av politisk överentusiasm och adminstrativ inkompetens så stannar inte infiltrationen vid denna procent, utan fortsätter stiga tills infiltratörerna är i klar majoritet… Ooops! Fadäs! Eller med Lenins ord: “Sh’to djelatj?” (sv: “Vad fan gör vi nu, grabbar?”).

För man kan ju inte bara överge projektet, dvs. avveckla partiet och låtsas som det regnar. Tvärtom: i och med att infiltratörer i vänsterorganisationer också brukar vara provokatörer, dvs. mer radikala än sina “genuina” partikamrater, och eftersom dessa nu är i minoritet, så blir man efterhand mer och mer extrema i sin ideologi och i sina aktioner – så till den milda grad att partiet plötsligt blir en genuin samhällsfara, på ett sätt som det ursprungliga, “genuina” partiet aldrig kunde hoppas bli, i sina vildaste revolutionära drömmar…

Sluscenen blir då den våldsamma uppgörelsen (think Waco) mellan å ena sidan staten/FBI och å andra sidan de av staten/FBI avlönade låtsaskommunisterna, vars antikommunistiska patos driver dem ända in i den kommunistiska hjältedöden (deras martyrskap hyllas så klart av radikaler världen över.) För de inblandade på “FBI” gäller förstås dilemmat att kommunismen officiellt “utrotats”, medan det komunistiska hotet i själva verket finns kvar… Men det är det ingen som vet. Utom kommunisterna själva…

Det här börjar kanske bli lite komplicerat… Hur som haver. In a cinema near you soon!

PS: Var i herrans namn kommer ordet “fadäs” ifrån egentligen…?

6 Responses to “Reds II”

 1. Ah. “The man who was Thursday” men med raketgevär

 2. Ja, och utan alla metafysiska aspekter, om man säger så. Jag är mer ute efter en slags “organisatorisk satir”, där vad vi brukade kalla “våldsapparaten” till slut tar kål på sig själv, i ett triumfatoriskt nederlag (“inre motsättningar”, som det också hette).

 3. “Var i herrans namn kommer ordet “fadäs” ifrån egentligen…?”

  Fransmännen, helt klart. Dels är dom bra på sånt, dels är det ju inte helt ovanligt med fransk stavning i äldre svenska texter. Här är första exemplet jag hittade vid en snabb sökning på runeberg.org:

  “Den gamla damen hade knappt slagit sig ned på de mjuka dynorna och känt
  hjulens begynnande rullning förrän hon fick en stark, fast oklar förnimmelse av att hon varit sig själv ovärdig. Hon kände sig ha begått en fadaise! ”

  (även om en helt annan översättning än “dumhet” ser ut att passa rätt bra här 😉

 4. Visst 17 är det franskt, det var fadäst av mig. Men som vanligt har betydelsen förskjutits något på väg till oss, för på franska lär fadaise betyda mer åt “bagatell”-hållet: “dire des fadaises” är att prata tomma fraser.

 5. “Men som vanligt har betydelsen förskjutits något på väg till oss”

  Jepp, vi är rätt bra på sånt. Själv är jag som nybliven ausländer exempelvis lite förvånad över allt geschäft som folk ägnar sig åt här, men jag antar att man vänjer sig.

 6. Jag har hört det ryktas om en brittisk ultravänstergrupp på 70-talet som upplöstes sedan den uppdagats att samtliga fem eller sex medlemmar var polisinfiltratörer.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004