Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Pratbyrån

Sunday, Feb 15, 2009

Jag är fortfarande agnostiker i fildelarfrågan. Jag är imponerad av hur elegant – kanske lite för elegant – förespråkare som Rasmus lyckats övertyga mig om att copyright är något som måste problematiseras för att kunna överleva (även om resonemangen kan bli lite preciösa ibland). Men, jodå, i sakfrågan kan jag se mig själv som kopimist en vacker dag, men – som Augustinus sa om kyskheten – “inte ännu”.

Jag är inte alls lika imponerad av att (detta enligt Guardian igår) Pirate Bay stöttats ekonomiskt av nån som Carl Lundström, en man med ett, ähm, ganska brokigt politiskt förflutet. Enligt Guardian ska CL också vara en av de medåtalade i morgon: om det är sant, varför har vi inte hört nåt om det? The company you keep, som sagt: what the fuck’s occurring here…?

Men jag är också imponerad av hur skickligt – och föredömligt – Pirate Bay styrt dagordningen med järnhand i upptakten till rättegången. Problemet är att man kan vara lite överdrivet media savvy: strategiskt syns det mig aningen för smart att göra en “Spectrial” av rättegången. Teater är – som Vo Nguyen Giap lärde oss – en jävla bra taktik för ständigt kringgående rörelser, men uselt i fiende-definierade större konfrontationer. Det är konfliktundvikandet satt i system och risken finns att PB kommer att se ut som om dom kukar ur den “riktiga” debatten genom att sätta på sig en rolig hatt.

Till yttermera visso (god I love talking sexy…) pratade jag just idag med en väldigt om-sig-och-kring-sig webbaktiv i just den här branschen, vars omdömen jag tenderar att lita på, som sa att Sverige och Pirate Bay var slut kring 2004-5; som sa att the real action för fyra-fem år sen flyttade till Hong Kong, men att dom flesta “serious filesharing server clusters” nu är tillbaka i (irony of ironies…) USA; som sa att Pirate Bay “are a pain in the ass, arrogant and destructive, and I hope they win, because if they lose, the self-righteousness will be unbearable”.

But then, what do I know from nothin’…?

9 Responses to “Pratbyrån”

 1. De flesta stora bittorrent-trackers bor i Kanada nuförtiden.

 2. Carl Lundström ägde alltså ett företag som hyrde ut bandbredd till The Pirate Bay. Att han är medåtalad är en ren nedsmutsningskampanj mot det övriga. Saken har visst varit uppe i svenska medier tidigare, framhejad av ingen mindre än Bert Karlsson. Numera inser dock de flesta att han inte är involverad i The Pirate Bay. På tingsrätten stryker han också mest runt för sig själv. Han har dock en rätt kul advokat.

 3. En guilt-by-association-ploj låter visserligen plausibel, men skulle förstås låta mer än övertygande om TPB la finanspappren på bordet och bevisade det. Oder was?

 4. […] (ht Gunnar) […]

 5. Är inte den intressanta frågan ang. Carl Lundström huruvida vi har åsikts- och yttrandefrihet i SVerige? Sist jag kollade var det med i grundlagen. Det betyder inte att jag delar Carls åsikter men det gör dem knappast olagliga…

  Det finns väl två skäl till att han är medåtalad. Det första är att ingen vet (jag tycker knappast det klarnat under rättegången) om han fortfarande är ekonomiskt involverad i TPB, men främst för att han har “obekväma åsikter”.

  Jag rekommenderar nog alla att tänka sig för både en och två gånger om vi vill ha ett samhälle där fel åsikter skall ligga till grund för åtal.

 6. James, du missförstår mig. CL är inte inför rätta för sina åsikter, tack och lov, utan för att han eventuellt har medverkat till brott mot upphovsrättslagen. Min poäng i posten “Pratbrån” är att – helt och hållet bortsett från rättsprocesseen – TPB har sabbat sin politiska respektabilitiet – sitt right-on-credd, alltså – genom att liera sig med en nittifemoktanig toastmaster för korkrasisterna. Jag pratade inte alltså om bad justice, bara om bad judgement, vad gäller TPB, och särskilt då F Neij. Mix with shit, you get shit.

 7. Gunnar: Det ändrar inte det faktum att du kör “Guilt by association”. Av den historia man kan läsa sig till är började relationen av en anställning som växte till ett intresse hos Lundströms sida. Jag antar att du anser att alla Rix Telecoms kunder borde hängas ut i Expo som finansiärer till den Neo-nazistiska rörelsen då eller? Jag betvivlar inte att TPB-gänget kände till CLs åsikter men det är knappast som om TPB nyttjat dessa åsikter till sin fördel eller att CL gjort detsamma med TPB.

  Jag tror du får svårt i ditt resonemang att övertyga oss liberaler då vi oftast håller isär frågan på åsikten i sig och ens rätt att utöva den. Jag tror knappast du hittar någon liberal som stödjer nazistiska åsikter (mig själv inräknad) men det hindrar inte att en människa med just sådana åsikter skall ha samma rättigheter som alla andra. Att TPB hostades på ett företag vars VD hade en viss politisk åsikt gör varken till eller från.

  Hela debatten i utländsk media känns lite som det sista halmstrået man drar fram 23.59.59 i en strid man förlorar vid midnatt

 8. Det är inget som helst fel med “guilt by association”-resonemang. Frågan är alltid om det är en rättvis anklagelse eller ej. I det här fallet, yes indeed.

  Hela resonemanget i ditt första stycke skulle jag – utan nån som helst tvekan – besvarat med “ja”, i den meningen att “ja” jag tycker dom skulle hängas ut i Expo som finansiärer bla-bla-bla (det är nämligen det journalistik är till för). Och den extrema åsiktsneutralitet du röjer i andra biten av stycket (“Jag betvivlar inte.. etc”) är fördömande för dig själv på ett sätt jag för min del aldrig hade kunnat leva med. Som sagt, mix with shit and you get shit.

  Det andra stycket i din kommentar är bara floskler, och därför okommenterbart.

 9. Om det är floskler att alla skall ha samma rättigheter ber jag dig än en gång ta en titt på vad som står i grundlagen, där verkar en annan uppfattning föras fram. Om Sveriges grundlag är fördömande så börjar jag inse hur långt ifrån varandra vi står i denna fråga. Tack för mig…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004