Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Xfl!prf*b-b-blehejj-på-dej…

Categories: Svenskt allmänt
Monday, Mar 16, 2009

Känslan av besvikelse i Aftonbladets notis går nästan att vidröra: de rekordlägsta tittarsiffrorna på tio år, en halv miljon mindre än i fjol, ett förvirrat och lesset “Varför…?!” stiger upp ur kvällstidningssjälens rekorddjupaste recesser. På Dagens Media anlägger man en snäppet coolare approach och konstaterar att Melodifestivalen drog hela fuck-a-duck-on-a-tuesday sextiosju procent av tv-tittarna, eller uttryckt i termer av holy-shit-this-can’t-be-true, över fyrtio procent av hela svenska befolkningen, inklusive, antar jag, the suckers born yesterday.

Det här är, med femton hästlängder, det kvalificerat mest flippade som hänt med det svenska samhället under alla dom år jag jagat björn här ute på den kanadickiska tundran. Men mest flippat av allt är kanske att ingen, inte ens Maciej Zaremba, verkar säga, liksom, nånstans, nån endaste gång, “This is seriously sick, guys… We need help”.

4 Responses to “Xfl!prf*b-b-blehejj-på-dej…”

 1. Din analys luktar för en gångs skull lite gammaldags vänstermoralism. Att bortåt hälften av befolkningen kollar på Melodifestivalen är ett faktum och kan förklaras, tror jag. Det är ett av mycket få teveprogram barn och vuxna ser tillsammans; det är tävling (spännande) men mycket mer på skoj än idrotten, och mer glammigt; det är påtagligt jämställt, varken särskilt sexistiskt eller moralkorrekt; de tävlande speglar Sveriges befolkning, utan att vara representanter för andra än sig själva.

  Jag har väl blivit blödig som gammal. Men att du och jag tycker att musiken är dret eller att alltsammans är rökheroin för folket hör inte hit. Hellre Melodifestivalen som nationskitt än kungahuset. Eller värre saker.

  Och dessutom: Det går alldeles utmärkt att ointressera sig för det utan att betraktas som idiot. Till skillnad från om Sverige t.ex går till semifinal i fotbolls-VM.

 2. Point(s) taken, Olov, fair enough.

  Mitt inlägg kom i alla fall delvis ur det faktum att här över är MFesten ett kadaver som BBC med sviktande entusiasm försöker blåsa liv i, i år med att göra reality-teve av det och få Andrew Lloyd Weber att skriva låten…

  Men om det är “ett av mycket få program barn och vuxna ser tillsammans” så går utvecklingen intressant nog i motsatt riktning i S än i UK. Allt, utan undantag, i kändis-dansa-på-is-teve här över är barn-och-vuxen-vänligt, trenden är starkt i riktning mot familjetittande, eller infantilisering som en del av oss skulle kallat det, fram till klockan 21, när barntillåtetspärren lyfts.

  Och, nej då, jag har inga problem med kvaliten på musiken (jag är nån som gärna knäpper på Jim Reeves på YouTube, för jösse namn…). Vad jag har skräckfantasier inför är den homogena uppslutningen, the one-ness of the national imagination (sorry, jag hittade inte en snabb svenskhet på den…), alltså den svenska enspråkighet jag sen länge förvtivlat över.

 3. Den kan man ha skräckfantasier om, onekligen. Men i dagsljus framstår de som, ja, lite överdrivna.
  En annan med skräckfantasier är pressattachén på ryska ambassaden här, som i P1Morgon säger att de ansvariga komikerna bakom en sketch i programmet som enligt uppgift drev med olika fördomar är “lunatics who should be put in an asylum”. Sketchen var kanske skitdålig men ryssar som prioriterar mentalvård före yttrandefrihet är betydligt läskigare än vilken usel svensk komiker som helst.

 4. Jag ska skriva en ny post om detta senare idag. Det har börjat gå upp lite ljus här och var. Ducka, grabbar.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004