Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

“Parkeringens värld” – Ny tävling! Fina priser!

Categories: Kulturellt
Tuesday, Apr 21, 2009

Återigen har jag haffats av några ord, som fått mig att stanna till på den långa, vindlande vägen mot framtida triumfer, framtida besvikelser. Och inte för första gången kommer orden ur corporate-speak, denna besynnerliga konkokt av gravallvar och sinnessjukdom. Det handlar om det tyskägda bolag som bl.a. sköter parkeringsböterna åt de flesta av Londons boroughs. Det heter APCOA, och har som sin tagline – wait for it…: “The World of Parking“.

Att jag fastnade för den har säkert att göra med att man ju i dessa dagar sitter och läser runor över J G Ballard. För vad vi har att göra med här är ju en fras som bara dryper Ballard, eller hur?  Och man vill ju gärna, i Ballards anda, ge den sin narrativa predikatsfyllnad, om man säger så, ge den en liten knuff så att den kan påbörja sin vandring ut i det dystopiskt urbana ökenlandskapet. Så här, till exempel:

“Parkeringens värld är, i allt väsentligt, en stillastående värld. Men den som väljer att rikta blicken inåt skuggorna börjar snart se rörelser: små, tysta, hastiga rörelser…”

Skriv alltså (i kommentarsfältet) de inledande raderna till denna tidigare opublicerade Ballardnovell. Det måste börja med “Parkeringens värld…” och vara av ungefär samma längd som exemplet ovan, dvs. nåt 25-tal ord. En aningen twittrig tävling, alltså. Och priset är inte en puss den här gången, jag lovar.

PS: Och det får gärna – a la ‘Crash’ – handla om den erotiska potentialen hos ett välparkerat fordon…

8 Responses to ““Parkeringens värld” – Ny tävling! Fina priser!”

 1. Parkeringens värld – ja, sannerligen, den finns, men på de mest oväntade ställen. Ni tror att parkering sker på därtill avsedda platser? På rutor längs trottoarerna, i hela plan under Konsum och NK? Ni tror att parkering handlar om fick och luck? Ni tror helt enkelt att ni vet allt, eller ens något, om parkering?
  Nå, jag ska berätta något för er, något som kommer få er att häpna och framför allt att omvärdera hela er nuvarande syn på parkeringen – och dess värld.

  Håll till godo, hoppas på fler deltagare men framför allt på fint pris!

 2. Parkeringens värld, en plats och en tid där bilarna har stannat. Innevånarna behöver aldrig mer rädas döden på motorvägen, de har inte längre någonting alls att frukta, vörda eller drömma om. Allt spännande, nytt eller intressant har redan hänt. Den inrutade tillvaron och breder ut sig som en oändlig, enformig asfaltsyta. Men ibland …

  Hoprafsat eller stulet, översatt eller tolkat – avgör själv. Fler ord än reglerna tillåter, men kanske lite “ballardskt”.

 3. Parkeringens värld. Att föreställa sig att behöva tillbringa evigt liv i ett parkeringsgarage. Att andas rå, avgasmättad luft, att tvingas kura ihop sig bakom en pelare, sova på det nakna, bensin- och oljefläckade betonggolvet, hela tiden rädd att bli överrumplad av en framrusande maskin. Jag kan inte tänka mig ett värre helvete.

  Ja, det blev väl inte så mycket Ballard av detta men det är ordagrannt stulet frånen text av Jonas Söderström från 2003 och om parkering handlar det i vart fall.

 4. Det är kvalitet på bidragen, och då är det är inte den lättaste tävlingen vi haft. Jag tror vi låter den stå öppen ett tag till. Juryn fäller sitt utlåtande på fredag kväll. Följt av galamiddag på Riche.

 5. Såg just att jag lyckats få in ett ‘och’ mellan ’tillvaron’ och ‘breder’ som naturligtvis inte ska vara där. Tänk bort det!

  F.ö. vill jag tillönska juryn en trevlig middag på Riche. Oaktat tävlingsutgången dinerar jag på fredag i Rom, om vädret tillåter under bar himmel.

 6. VINNARE UTSEDD!

  Ja, som ni ser hade juryn alltså flera, ähm, stycken bidrag att välja mellan, även om Bengt O:s väl snarast får ses som ett bulvanbidrag. Både Karins och Thorvalds fick mig att vilja läsa vidare, och det var ju liksom meningen med det hela. Thorvald anlägger en genuin ballardiansk avslutskrok, men Karin tar hem priset nästan helt beroende på att jag MÅSTE får reda på de metafysiska aspekterna av hur man parkerar på icke avsedda platser!

  Priset är en 100%-igt genuin londonsk parkeringsbot – inramad, signerad och obetald. Men det är OK. Dom tar kort. (Betalar du innan fredag får du 50% rabatt, dessutom)

  I jest, som det heter. Priset är en bok. Som jag skrivit alldeles själv. Jag kom nämligen på att det här kan vara ett lite lajbans sätt att bli av med ens boköverskottslager! Maila din postadress, Karin, så lägger jag den på lådan så snart som möjligt. Välj mellan min debutroman “Nattsvärmaren” (1980) eller essäsamlingen “Endast propagandan är sann” från 1995. Böcker som dom ska vara!

 7. Jag mailar gärna min postadress, men vart? Kanske hittar jag någon adress om jag klickar runt här en stund.

  Borde naturligtvis inte säga det, men när jag hade skrivit den här inte särskilt Ballardska stumpen insåg jag ATT JAG ALDRIG SKULLE KUNNA AVSLUTA DEN. Jag har ingen aning om hur man parkerar på icke avsedda platser!
  Ville bara ha det sagt.
  Tycker du fortfarande att jag vann så tar jag gärna emot priset! Och om du vill kan du lägga in boten som bokmärke. Det kunde vara fint.

  Kul att för en gångs skull vinna en tävling!

 8. Karin: “Contact”-menyn på framsidan har en mailfunktion.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004