Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Böckernas värld

Categories: Kulturellt
Tuesday, Jun 30, 2009

Ordet “semester” känner vi som bekant inte till här på Pressylta, till skillnad från en del andra vackert-väder-bloggare jag skulle kunna nämna… Det här är bloggen som aldrig sover. Därav den vilt stirrande blicken.

Däremot kan det bli längre avstånd mellan inläggen i fortsättningen, men skälet till det är helt legitimt. Jag går nämligen havande med bok. Och den kräver i förstone en helvetisk mängd forskning. Den har arbetstiteln “London: Antiguiden” och ska bli både en parodi på reseguide och en genuin reseguide. Alla ingredienserna finns här. “Sex intressanta promenader” (varav en del eventuellt kan få rättsligt efterspel, det kallas “loitering with intent”). Gamla favoriter som “Charktips för Londonresenärer”, fast fördjupad, förlängd och förbredad. Kapitel som “Samhällsklasser att undvika, och var man undviker dem”, framför allt då medelklassen och underklassen.

Har ni tips på annat som ni skulle vilja läsa i en sådan bok så kommentera gärna.

Jag fick gnistan till detta nyligen i Göteborg, när jag tittade igenom vad som finns av Londonguider. Och av den konventionella sorten finns ju, typ, miljontals. Lonely Planet-serien hör väl till kvalitetsändan av utbudet. Men så finns också tixempel nåt sånt som Peter Harrysons “Peters London“. En snabb genombläddring gav dock vid handen att problemet med denna Peters London är att den är så jävla trevlig. Det ska inte jag vara. Trevlig, alltså.

Jag håller också på att titta på olika utgivningsmetoder, vid sidan av de konventionella förlagen och deras kapitalistiska utsugarkontrakt, bland annat då print-on-demand, eller nån slags exklusiv webversion, I dunno. Tips emottages gärna om detta också.

7 Responses to “Böckernas värld”

 1. Vad tror du om Iain Sinclairs nya bok om Hackney, apropå Londonböcker?

 2. Den är lysande, men med den stilistiska reservationen att han kan skriva fruktansvärt bra prosa och fasansfullt dålig prosa i en och samma mening. Min londonbok ska ha inslag av psykogeografi, men inte så det stör. Den genren blir ju lätt lite för look-at-me-how-cool-I-am, snarare än det anonyma, drivande flanörideal Guy Debord var ute efter. Jag vill skriva Guy-Debord-med-vägskyltar.

 3. Jag vet var du menar om hans stilistiska balansgång – läser för närvarande, lite sporadiskt, boken om hans vandring runt M25, London Orbital. Har också antologin London: City of Disappearances, har du sett den?

 4. London Orbital har jag läst, men inte antologin. Ska dock åtgärdas.

 5. Om man skulle tillbringa ca 3 dagar i London, vad skulle du då rekommendera? Man är inte främst intresserad av charkprodukter, men inte heller helt ointresserad.

 6. Det här blir kanske lite turistigt i all hast, men ändå.

  En torsdag eller fredag f.m. skulle jag gått och tittat på utställningen “Radical Nature” på Barbican, varefter jag skulle gått om hörnet till Whitecross Street Market för en lunch från nåt av matstånden, följt av en kaffe från världens certifierat bäste barista.

  En lördag skulle jag gått och trendspottat på Broadway Market (E8). Medtag baddräkt, för i norra ändan av den angränsande parken London Fields finns en utmärkt Lido-bassäng. Därefter skulle jag tagit buss 254 (dest. “Aldgate”) ner till Whitechapel och gått vilse i gatorna kring Brick Lane, följt av en hot salt beef-macka med inlagd gurka och senap på Beigel Bake, längst upp på Brick Lane.

  Hade det varit 6 juni så skulle jag åkt till Svenska skolan i Barnes och hånskrattat åt exilpatrioterna. Eller åk upp till Kenwood House i norra ändan av Hampstead Heath och ta dig en pratstund med Rembrandts självporträtt, ett av de finaste som finns. Eller läs Anna Mintons nya bok “Ground Control” om senkapitalitsisk stadsplanering medan du sitter och tar en kopp av te i ett söndagsdött Docklands.

  Hur som helst, detta tills vidare.

 7. Mums (mackan) och tack. Jag hade inte trott att en baddräkt kunde vara av nytta i London.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004