Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Var med och skapa en ny litteraturhistoria!

Sunday, Jun 7, 2009

Isobel pekar mig i riktning mot Guillous angrepp på Lars Gustafsson i piratfrågan. Sheeesh… Pinsamt värre. Men en tanke slog mig. Vi här i bloggsfären skulle kunna göra Jan Guillou och oss själva en tjänst – på en och samma gång!

Så här. Guillous kriterium för litterär framgång är en slags antidialektisk marxism, som vi häröver brukar referera till som “thatcherism”: kvantitet är allt, kvalitet inget. Den som har flest läsare – han menar förstås “köpare”, men materiellt och immateriellt går på ett ut i det här universumet på den här marknaden – är den som har den litterärt-etiska förtursrätten och den samhällsmoraliska fördelen på sin sida. Författare som får priser och stipendier är att jämföra med underklassens avelsmonster som får förmögenheter i barnbidrag. Sterilisering? Va’nte blödig. Skjut dom med älgstudsare.

So far so good. Nu gör vi så här: vi sätter ihop en hel litteraturhistoria, från Gilgamesh till Ranelid, baserad på de verk och de författare som haft flest läsare, dvs. köpare, för att riktigt kunna uppskatta (i bägge meningarna av ordet) Guillous rätta plats i detta universum på denna marknad. Det låter som en herkulesuppgift, men borde faktiskt inte vara så svårt med tanke på hur bok-, litteratur- och förläggarbranschen ägnats så mycket uppmärksamhet av den akademiska forskningen de senaste decennierna. (Bästsäljarna under franska revolutionen är t.ex. ett ruggigt intressant ämne [det var mycket porr…]).

Jag menar, det är ju jävligt lockade att spekulera hur den sådan litteraturhistoria skulle se ut, redan innan data har kommit in från landets litteratursociologiska centra. Bland förgrundsfigurerna i den svenska efterkrigslitteraturen märks Sigge Stark, Lars Widding och Jan Guillou. Paulo Coelho är Sydamerikas främsta författare någonsin. Barbara Cartland är Himalaya där Shakespeare är en mullvadshög. “Goethe,” säger ni? “Mankell,” säger jag.

Kommentera gärna era egna bidrag till Den Guillouska Litteraturhistorien!

4 Responses to “Var med och skapa en ny litteraturhistoria!”

  1. Det är väl iallafall tryggt att veta att Dan Brown och J.K. Rowling är mångfaldigt mycket bättre författare än Janne. En kanon måste ju ha vissa standarder.

  2. Exactamente, Henrik! Och du har funnit en lysande metafor för vår nya litteraturhistoria i ordet “kanon”, som numera måste uttalas med tyngden på båda stavelserna. Inte “tag och skriv” utan “skjut och skriv”!

  3. Går man efter antal sålda ex är jag beredd att sätta en spänn på att Tolkien hamnar rätt högt. Och skulle verkligen alla utgåvor av Shakespeare inte bli mer än en mullvadshög?

    Englands bäst säljande författare just nu verkar vara … Jamie Oliver.

  4. Tolkien har du nog helt rätt i. Och jag vill ju inte trampa nån på tårna eller så, men just i det faktumet… tja, I rest my case… Shakespeare, jo man får nog vara rättvis och räkna med teaterbesökare också. I st f mullvadshög, säg då – en kulle…?

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004