Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Sommartävling! “Typiskt, sa Lenin”

Categories: Kulturellt
Monday, Jul 13, 2009

Tanken bakom årets sommartävling kommer från två håll. En så kallad dubbeltanke.

För det första ett talesätt, eller snarare en allmänsanning, som varenda londonbo som nyttjat allmäna färdmedel nån gång yttrat: “You wait hours for a bus, and then three come along at once”… Typiskt, när man har bråttom. Vardagens små förtretligheter.

För det andra, som veteranerna bland er vet, så älskar jag flippade repliker ur anglosaxiska biopics ( “Come on, Hitler, let me buy you a glass of lemonade!” eller  “Nice work on the manifesto, Trotsky!”). Här finns förstås gränslöst med möjligheter.

Tävlingens premiss är då att ta världshistoriska händelser och förlopp, filosofiska teman och tvisteämnen, poetiska visioner och prosaiska panorama, vad som helst, bara de historiska dimensionerna är rätt så rejält tilltagna – och därefter förminska dem till just vardagens små förtretligheter. Det första exemplet ger oss vår rubrik:

Äntligen har man arkebuserat sin sista mensjevik, så får man ett jävla matrosuppror på halsen. Typiskt, sa Lenin.

Eller en filosofisk vinkel: Precis när man hittat ett bra sätt att beskriva just den här biten av älven, så kommer det plötsligt mera jävla vatten. Typiskt, sa Herakleitos.

Eller en litterär: När man kommit så långt som jag i meningslöshet, är vartenda jävla ord intressant. Typiskt, sa Ekelöf.

Men bidragen behöver givetvis inte handla om högtravande ting som litteratur och filosofi. Jag tror t.o.m. att juryn ser med synnerligt blida ögon på populärkultur och sport, tixempel. Enda regeln är att bidragen måste innehålla orden “jävla” och “Typiskt, sa…”. Och att man lägger in dom i kommentarsfältet. Vinnaren utses i, typ, början av augusti. Priset? Ännu ett exemplar av en egenhändigt komponerad bok. Bäva.

21 Responses to “Sommartävling! “Typiskt, sa Lenin””

 1. När man äntligen får se en bra pjäs så spelar dom den inte till slut. Typiskt sa fru Lincoln.

  (Sätt in svordomen själv på lämpligt ställe.)

 2. I like. I like a lot. “…en jävla bra pjäs…?”

 3. Är det inte så jävla typiskt, sa Julia. När man äntligen hittat ett bra sömnmedel så ska man vakna till det här.

 4. LOL, Thorvald, lysande…

  (Och glöm inte att ni får bidra med hur många, ähm, bidrag ni vill. “Gränslöst” is my middle name.)

 5. Klart att man måste hamna i nåt jävla fängelse för att få en riktigt god ärtsoppa. Typiskt sa Erik XIV.

 6. Det här börjar arta sig…

 7. Här har en blett Stor Grabb å så börjar dôm jävvlarna å kalla en för Teskedsgubbe! De é la änna typist, sa Sten Pålsson.

  (Gunnar: Hoppas du ursäktar att jag tänjer på dina regler lite. Egentligen hade jag tänkt försöka få till något om GAIS, men så besinnade jag mig. 30, kanske 40 års Golgatavandring är inget att skämta om!)

 8. You’re treading a fine line here, Mr Freiholtz, a very fine line… Do take care.

 9. Vad nyttar det till? Man försöker göra det rätta – flyttar för att underlätta för farsan och morsan, löser livets gåta, gängar sig, skaffar barn osv. Kort sagt, allt är frid och fröjd. Och så kommer den jävla pesten! Typiskt, sa Oidipus.

  (OK, Gunnar: Då går vi över till sånt som går att skämta med.)

 10. Jag ville ju bara bli thane av Cawdor men kärringen blir ju aldrig nöjd och nu kommer den där jävla skogen. Typiskt, sa Macbeth,

  (Jag utmanar Thorvald eller någon annan att sammanfatta Lear)

 11. Bengt, du menar ungefär som: “Nothing happens. Twice.” (Typiskt, sa Estragon). Eller: “There is hope. But not for us” (Typiskt, sa Herr K).

  (Detta utom tävlan, förstås) (Jag menar, varför skulle jag vilja vinna min egen bok?!) (Jag har ju redan läst den) (För jösse namn…).

 12. Äntligen har vi lyckats etablera vår fredliga affärsverksamhet! Vi kan livnära våra familjer! Kan ge mat åt våra barn! Men då kommer det en skäggig galning som skriker och slåss och välter våra bord och förstör våra varor. Typiskt, sa ordföranden i Småföretagarnas förening vid Jerusalems tempel.

 13. Oj. Regelbrott. Jag har lömt “jävla”. Korrigering: “Men då kommer det en jävla galning som…”

 14. @István: Ett nyliberalt manifesto?

 15. Eller kanske ett gammalliberalt manifesto. Men jag vill snarare se det som en påminnelse om den västerländska civilisationens bortglömda offer.

 16. Här sprider man ljus och värme omkring sig och allt man får är en ynka Baronet-titel efter en jävla massa tjat. Typiskt, sa Sir Arthur Travers Harris.

  (Bengt: Det får bli någon annan. Kung Lear är en lucka i min klassiska bildning. Jag har lyckats missa alla scenuppsättningar och filmatiseringar. Naturligtvis känner jag till historien i stora drag, men “I don’t know it by heart” om man så säger.

 17. @Thorvald. 1-0 till dig. Naturligtvis kände jag till Bomber Harris men Sir Arthur Travers Harris var jag tvungen att googla.

 18. Tre bidrag:

  1) Här trodde man att det skulle bli en fin och solig höstdag och så kommer den här jävla dimman. Typiskt, sa Gustav II Adolf

  2) Här har man bestämt vilken ammunition som får användas och så kommer någon jävla idiot och börjar skjuta med knappar. Typiskt, sa Karl XII

  3) Här har general Sandels bestämt att ingen får släppas över bron och så kommer det ändå en jävla massa ryssar och försöker skjuta sig fram. Typiskt, sa Sven Dufva.

 19. Min enda fritidssysselsättning är att samla ökenväxter men där kommer det en typ med en isyxa. Han tror väl att jag är nån jävla alpinist. Typiskt sa Trotsky.

 20. 27 år gammal och vad får man när man ber om något att tända på med? En vit jävla cigarettändare! Typiskt, sa Jimi, Janis och Jim.

 21. Att det ska vara så jävla svårt – ursäkta svordomen, kära Sophie – att få tag i bra tjänstefolk nu för tiden. Ta vår chaufför Leopold till exempel. Han hittar inte ens till sjukhuset, svänger in på fel gata så att vi blir tvungna att backa tillbaka. Och se nu, nu får han motorstopp också! Typiskt, sa ärkehertig Franz Ferdinand.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004