Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Försvunnet, förstulet eller förstrimlat

Sunday, Sep 20, 2009

Bokhandlaren Rick Gekoski har just levererat en intressant liten serie på BBC Radio 4 kallad Lost, Stolen or Shredded om försvunna konstverk. Bland dem finns Joyces mytomspunna barndomsdikt ‘Et Tu Healy’ om Parnells död, som hans pappa lät trycka upp i ett minimalt antal blad för distribution bland vänner och bekanta. Det första programmet handlade om den juvelbeklädda upplagan av Rubaiyat, som sjönk med Titanic.

Bok- och manuskriptsökande är porr för mig. Jag satt en gång på en väldigt tjusig middag, mycket mat och mycket vin, och får nog tillstå att jag blivit rätt packad, när min bordsgranne p.g.a. min svenskhet plötsligt började prata om Strindberg, och sa att han hade i sin ägo ett antal brev från sagde titan, tillställda Frida Uhl, som var en avlägsen släkting till honom.

-“Publicerade?” frågade jag. -“Olästa,” sa han. -“Oj,” tänkte jag.

Jag fick hans telefonnummer och skrev ner det på en serviett. En stund senare behövde jag snyta mig. Och, ja, ni kan fylla i resten. Det låter som ett skämt, men det är sant.

Min fråga till min oerhört belästa och bevandrade läsekrets är vad som är försvunnet på svenska? En Hjalmar Söderbergroman (nummer ett på min önskelista)? En porrnovell av Erik Lindegren? En kritik av Heidegger av Johan Hakelius?

PS: Underbarnet Joyce skriver också, när han är i ungefär samma ålder, alltså åtta-nio, en rad ‘salongsballader’ bland vilka hans bror Stanislaus kommer ihåg raderna “My cot, alas! the dear old shady home”. Joyce hade alltså en ytterligt finstämd känsla för exilens sötma, vid en ålder när man själv inte ens hade upptäckt onani.

2 Responses to “Försvunnet, förstulet eller förstrimlat”

  1. Fantastisk historia Gunnar! Din snutna serviett får mig att tänka på Nils Ferlin. Det var min dåvarande svärfar som berättade att Ferlin tagit med manuset till en helt ny diktsamling som skulle levereras på förlaget följande morgon. Han tog med manuset till krogen för att visa diktarbröderna. De blev, som du, rätt packade och Ferlin gick hem utan manus. Han lär ha varit på självmordets rand när han vaknade och insåg vad han glömt. Inga kopior. Inga minnen av föregående kväll. Men någon vänlig själ hade sett manuset och lämnat det till krögaren. Annars hade Ferlinlitteraturen varit utan en titel. Vilken det handlade om fick jag nog aldrig veta.

    Men en sådan bok av Johan Hakelius som du föreslår vill jag nog helst ska förbli försvunnen.

  2. Nja, det här är ju ingen skönlitterär skrift precis men när den store matematikern Gösta Mittag-Leffler 1875 befann sig i Berlin fick han veta att en professur skulle bli ledig i Helsingfors. Han bestämde sig för att söka och ankom till Helsingfors 1876 med rekommendationer från tidens främsta matematiker. Han hade förberett sin avhandling ”En metod att komma i besittning af de elliptiska funktionerna” i Berlin men manuskriptet – som var en utveckling av hans doktorsavhandling – kom bort på vägen och han var tvungen att börja om.

    Jag vet inte varför manuset kom bort men det var ju synd om Mittag-Leffler. Att komma i besittning av elliptiska funktioner är väl inget som man gör i en handvändning.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004