Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Gardell, Boström, Reider

Categories: Svenska medier
Tuesday, Sep 1, 2009

Än en gång ska jag inte ge mig in i AB/antisemitismdebatten. Men Martin Mattias (sorry) Gardells artikel idag upprepar vad som enligt Dimi Reider (som jag länkade till i fredags) verkar vara ett rent faktafel i den ursprungliga artikeln. Så här skriver Boström:

Rosenbaums matchmaking handlade allltså inte om romantik, utan om att köpa och sälja njurar från Israel på svarta marknaden. Enligt egen utsago köper han organen från mindre bemedlade människor i Israel för 10 000 dollar och säljer dem till desperata patienter i USA för 160 000 dollar.

Dimi Reider skriver då att “enbart en njure tros ha kommit från Israel, medan resten tros ha kommit från östeuropa”. Visst, Reider skriver “tros”, men om vad han säger är det vid tiden för skrivandet allmänt accepterade sakernas tillstånd – innan rättegången kan berätta annorlunda – så får ju Boström förklara hur han vet att Rosenbaum köpt fler än en njure från Israel.

Det är just detta som gör Boströms ord lite längre ner i artikeln så jävla luriga:

Francis Delmonici, Harvardprofessor i transplantationskirurgi, och styrelsemedlem i National Kidney Foundation’s Board of Directors, säger i samma tidning att liknande organtrafficking som i Israel pågår också på andra ställen i världen. (Min kurs. – GP)

Det vill säga, Boström fick på “troligtvis” obefintliga grunder in ännu en referens, via indirekt citat, till Israel och organ”geschäftet”… Det är därför hans text luktar antisemitisk, enligt min mening.

5 Responses to “Gardell, Boström, Reider”

  1. Ja, bra där. Men jag tycker ändå att Boströms sörja luktar mer av förblindat Israelhat än antisemitism. Jag vet att det är en distinktion som ibland missbrukas, men i alla fall.

  2. Uppgiften om att Rosenbaum enligt egen utsaga handlade med organ från Israel kommer från FBI:s stämming (finns på nätet):

    Defendant ROSENBAUM explained the process of finding a donor in Israel and stated that “[t]here are people over there hunting . . . […] Defendant ROSENBAUM indicated that among those who would need to be paid were the donor and the doctors in Israel who would examine the donor […] Defendant ROSENBAUM indicated that all of the donors “come from Israel.”

    Glidningen ligger väl då snarare i att den pågående utredningen numera tror att Rosenbaum bluffade om varan för att kunna motivera det hutlösa priset. När och hur dom kom fram till det är mer än jag vet.

  3. Tack för klargörandet, Fredrik! Det är bara att konstatera att saken ännu är för grumlig för att säga det ena eller andra, rättegången får visa var sanningen ligger. Jag håller dock fast vid att Boströms sätt att skriva om saken är lurig,

  4. Jag tänker inte heller ge mig in i debatten, men visst är det en kass artikel. Och en stundtals extremt kass debatt (där vissa inslag naturligtvis som vanligt är ren inrikespolitik, och andra inslag kommer från folk som lärt sig allt dom inte vet om debatteknik genom att skräna i anonyma forum på nätet). Men som sagt, själva debatten får klara sig utan mig.

  5. Jonas brorsa heter Mattias och inte Martin.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004