Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Griffin got a biffin’

Friday, Oct 23, 2009

Jag vet för det första inte om man kan spela BBC:s iPlayer utanför UK, men på den här sidan finns i så fall en länk (nere till höger) om man skulle vilja se Question Time med Nick Griffin från igår. Det var förstasidesnyheter överallt i morse, så klart, och dom flesta verkar vara överens om att det inte blev nåt medialt sjumilakliv framåt för Griffin eller BNP, som en del hade fruktat.

Mycket av det berodde på hur dom lagt upp programmet. Vanligtvis diskuterar fem-sex politiska representanter en fyra-fem dagsaktuella frågor, i helt skilda ämnen. Vad en del fruktade med Griffins framträdande var – och detta är rätt talande, egentligen – att han visserligen kanske skulle bli mörbultad av publiken i ras- och invandringsfrågor, men om det kom till en fråga om, säg, den pågående poststrejken, eller subsideringen av bilindustrin, och Griffin uttryckte en åsikt som delades av de flesta andra – hur skulle det se ut…?! Det kan ju framstå som att han faktiskt har rätt om nånting! Så får det ju inte gå till.

Så vad dom gjorde var att göra hela programmet inriktat på BNP:s basmatfrågor: Churchill och patriotismen, islam, homosexualitet, och så vidare. Och Griffin hade det besvärligt, särskilt under de första tvåtredjedlarna av programmet (det är därför han gnäller om lynch-mobb nu). Han svettades, stapplade över orden, slickade torra läppar, korta nervösa skratt.

Och, nej, dessvärre: han kunde inte förklara hur han brukade tro att att Förintelsen inte ägt rum. Han kunde inte förklara bort att han delat scen med David Duke från KKK (“Men han är ingen våldsam man”). Han tyckte islam var en “vicious and wicked” religion p.g.a. dess kvinnosyn. Han tyckte homosexuella människor var “creepy”. Och, mest bisarrt av allt kanske, han tyckte att all sexualundervisning borde förbjudas under hela lågstadiet, alltså för barn upp till elva års ålder: man skulle alltså inte ens kunna nämna puberteten förrän dom är tolv…!

Hur som helst, jag har bestämt mig för att jag anser, med vissa reservationer, att BBC ändå gjorde rätt i att bjuda in honom. Och jag följer i princip Mark Thompsons resonemang från gårdagen. Alla partier med ett motsvarande genomslag i röstandelar både lokalt och i Europaparlamentet, vare sig det handlar om Blomstermåla Spetsknypplareparti eller Monster Raving Sanity Party, får förr eller senare en inbjudan till Question Time. Såna är reglerna för programmet. Att BBC då skulle börja välja och vraka bland vilka folkvalda representanter som man tycker är rumsrena och vilka inte, är fullkomligt otänkbart, outrageous. Såna beslut, som med Sinn Fein på 80-talet, ligger helt och hållet på regeringens bord, inte på en licensbetalad medieorganisations.

Har då en milstolpe passerats? Är det nu fritt fram för nassarna att ta sig en macka och vara som folk, att komma in i våra vardagsrum och dansa vals i idoldjungelns körslag? Det tror inte jag alls. Men om det är realism eller flegma som talar här, det vet jag förstås inte, ännu.

4 Responses to “Griffin got a biffin’”

 1. Tror du har alldeles rätt om beslutet i sig.
  Här idag en intressant analys och kommentar från brittiska Harry´s Place om David Dukes reaktion på den vithyade raskämpens och “vapenbroderns förräderi”:
  http://www.hurryupharry.org/2009/10/24/david-duke-griffin-was-transparently-dishonest-on-question-time/

 2. Enligt en opinionsundersökning publicerad i Telegraph skulle andelen “möjliga” BNP-väljare ha ökat kraftigt efter TV-framträdandet och nu uppgå till kanske 20%.

  Jag såg idag på morgonen sista kvarten av vad som måste ha varit en repris på programmet. Kanske lät det annorlunda tidigare men i mina ögon fick det unisona hamrandet på Griffin snarast till resultat att skapa en “underdog” vilket man ju vet automatiskt drar till sig sympatier. Och han bet ifrån sig rätt ordentligt särskilt i sina slutord med ett språk som säker tilltalade stora delar av “verklighetens folk.” En man av folket som mobbades av en skara elitister (där Jack Straw f.ö. gjorde en ytterst slät figur och, som vanligt, ett direkt osympatiskt intryck. Den konservativa baronessan var bäst…Hoppas hon kommer in i regerigen 😉 ).

  Kanske har BBC regler som gör man är tvungen att släppa fram Griffin men nog är det sant som sades i slutet av programmet att det blev en tidig julklapp för BNP.

  Man är på väg att göra samma misstag i Sverige genom alla renhjärtade demokraters vilja att “ta debatten” med SD. Tar man en offentlig debatt med dem förlorar man automatiskt oavsett vad som sägs.

 3. Bengt: dom “vissa reservationer” jag nämnde handlade om två saker. Att köra sextio minuter råetablissemang mot en styck svettig nazist för helt naturligt med sig en större eller mindre mängd sympati åt den svettige, särskilt om man som tittare redan känner sig marginaliserad.

  Det andra är panelens sammansättning. Två av de gråaste av gråvita män (Huhne och Straw), plus baronessan som var rätt hygglig, plus den amerikanska “kulturpersonligheten” Bonnie Greer, som inte kan låta bli att verka överlägsen hela tiden. Man skulle haft en svart komiker som Lenny Henry, och en genuin slängd-i-käften arbetarklasspolitiker som Dennis Skinner (“The Beast of Bolsover”), som kunde göra förtjänt löje av Griffins försök att tala för “verklighetens folk”.

  Vad gäller att “ta debatt” (hemskt uttryck) så känner jag inte till SD i tillräcklig detalj för att uttala mig, men vad gäller BNP tycker jag absolut man ska göra det. Det stora problemet är emellertid att mainstreampolitiker häröver är så jävla kassa på att skjuta BNP i sank. Det är en kombination av att dom är dåligt pålästa och att dom tror att vanliga debattregler gäller.

  Bara ett exempel: Griffin ljuger rakt upp och ner, hela tiden: om David Duke, om Förintelseförnekandet, om att dom inte längre är ett rasistparti utan ett identitetsparti, osv osv. Att få Nick Griffin att framstå som en obildad lögnare och cyniker är inte precis brain surgery, som det heter. Men hittills har ingen klarat det. Dom beter sig mest som högstadierektorer inför en busig elev.

 4. Jag menar, om Nick Griffins egen svärmor kan sänka honom… Läs detta: http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/6431159/Nick-Griffins-mother-in-law-says-the-BNP-leader-is-a-racist.html

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004