Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Call for papers: “Maktlöshetens ord”

Monday, Nov 30, 2009

Jag har ett litet projekt på gång, inget särskilt seriöst, men om ni har fem minuter att fundera på det så bidra gärna med vad ni har.

“Maktlöshetens ord” handlar om sådana ord, fraser och språkliga vändningar som man ofta ser i bloggkommentarer som vill registrera motstånd mot den rådande kultursidespolitiska vänster-islamist-populist-kramande eliten.

[Fotnot: “Maktlöshet” därför att maktlöshet oftast är självupplevd, t.o.m. självönskad, i kulturer som våra. Utan maktlöshet är man ingen, ungefär som med antisemitismen].

elit[en] blir första slagordet i vårt lexikon. Definition: konsensusstövelvälde. Exempel:  (1) stockholmska kulturredaktioner; (2) SIDA on a bad day; (3) stockholmska kulturredaktioner.

Nästa ord:

förståsigpåare Definition: nån som förstår sig på nånting, t.ex. akademiker. Exempel: (1) klimatforskare; (2) vetenskapsmän överhuvudtaget; (3) litteraturkunniga; (4) klimatforskare.

minareter Definition: jättestora, typ, bombmissiler, som hedermördar min mamma, när hon ligger och sover. Exempel: (1) Schweiz

minoriteter Definition: jättestora, typ, bombmissiler, som hedermördar min mamma, när hon ligger och sover. Exempel: (1) Schweiz

källarmoskéer Definition: Fönsterlös lokal med sliten heltäckningsmatta där revolutionära islamister döljer sitt sanna väsen trots att de med alla sina miljoner saudiska petrodollar skulle kunna bygga jättestora kupoler och minareter om de bara ville. (Jfr uppslagsorden Jesuiter resp. Världskonspiration).

gammelmedier Definition: Pappersbundna, politiskt korrekta och föråldrade institutioner som saknar såväl köksbord som ryggrad och som styrs av intellektuella och moraliska dvärgar. (Jfr uppslagsorden Eliter, Kulturredaktioner resp. Cafe Latte-drickare).

dvärgar… [vem vill definiera “dvärgar”?]

4 Responses to “Call for papers: “Maktlöshetens ord””

 1. En intressant utmaning. Här ett par bidrag till ordboken:

  Källarmoskéer. Definition: Fönsterlös lokal med sliten heltäckningsmatta där revolutionära islamister döljer sitt sanna väsen trots att de med alla sina miljoner saudiska petrodollar skulle kunna bygga jättestora kupoler och minareter om de bara ville. (Jfr uppslagsorden Jesuiter resp. Världskonspiration).

  Gammelmedier. Definition: Pappersbundna, politiskt korrekta och föråldrade institutioner som saknar såväl köksbord som ryggrad och som styrs av intellektuella och moraliska dvärgar. (Jfr uppslagsorden Eliter, Kulturredaktioner resp. Cafe Latte-drickare).

 2. Tack för det, TT, nu infört i lexikonet.

 3. Ett sådant ord är utan tvivel: “Stipendieförfattare”, i betydelsen något nedsättande, Det tycks emanera från dem som föredrar storsäljande chiclitsfloskler och kriminella grottproblem, men det är hämtat ur en krönika av Therese Bohman.

  Attityden finns lite varstans, hos sverigedemokrater och coachkulturalister, men först och inte minst i Linda Skugges hatkrönika mot Astrid Trotzig, vars liv och skrivande Skugge egendomligt nog inbillat sig att hon själv betalar för. Snacka om paranoia. Trotzigs överlevnad handlar nog mer om pengar från författarfonden, som i sin tur bygger på bibliotekens utlåning.

  “Coachkulturalist” blev ett nytt ord, just nu, tror jag. Det betyder att smarta unga människor med ringa ekonomisk utbildning, för feta löner, ska “coacha” tafatta konstnärer och andra kulturella outsiders, så att de får lika feta löner. Vilket de sällan får. Om de inte säljer sin själ eller vänder kappan efter vinden. OCH – stylar sig.

 4. Röd dvärg

  Röda dvärgar är stjärnor med ca en tredjedels solmassa och dubbelt så stor diameter. Dessa lätta stjärnor är de vanligaste stjärnorna eftersom de förbränner sitt bränsle mycket långsamt och därför blir ofattbart gamla, till och med lika gamla som universum självt om förhållandena är de rätta.
  Ett exempel på röd dvärg är vår närmaste stjärna (undantaget solen), Proxima Centauri.

  (från x ttp://sv.wikipedia.org/wiki/Röd_dvärg)
  Se även Brun dvärg Svart dvärg Vit dvärg Astronomi

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004