Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

England: musiklöshetens land (2)

Monday, Nov 16, 2009

Vi saxar ur gammal-Pressylta, måndagen 28 juli 2008:

BBC planerar en teveserie om brittisk seriös musik och spårar dess rötter till ”Purcell, Handel, Haydn och Mendelsohn”… Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är som att spåra den brittiska charkens historia tillbaka till, tja, ”salami, pastrami och falukorv”…

Här är då ännu en generalisering att sätta tänderna i: England har fenomenalt duktiga musiker, men få eller inga tonsättare av rang. (Jag lämnar populärmusikens tillfälligt hän). Vidden och djupet av det seriösa musikutbudet, och inte bara i London, har mig veterligen ingen rival.

Men tonsättare? Purcell, ja, OK… Men sen…? Elgar? En pastoralmånglare som Kurt Atterberg skulle sopat mattan med. Benjamin Britten? Jag hör till dom som vägrar placera Britten i första divisionen. Vaughan Williams? Mmnnjä… En bit här, en bit där. John Taverner? En tredje rangens Messiaenepigon.

Svar har jag inget, men hur kommer det sig att t.o.m. de stora “kulturländerna” kan visa upp sådana uppseendeväckande brister i sitt kulturella utbud? En del skulle sagt ungefär samma om brittisk bildkonst, men där är jag nog inte med. Och jag försöker hitta motsvarande kulturbrister i andra länder, men kommer ingen vart. Är det en engelsk unicitet vi har att göra med?

Bortsett, som sagt, från det faktum att resten av Europa i det stora hela saknar det som engelsmännen kallar “verse” – lätt dikt, Poesi Lite – i så måtto att den enbart existerar i läsbar form. Vi sätter nämligen vår lätta dikt till musik. Ta exemplet Dan Andersson: “skriven” och “läsbar” dikt, som inte skulle kunna existera om den inte samtidigt strävade mot tonsättningen. Birger Sjöberg, ett annat exempel. Mycket av Cornelis skulle varit utmärkt lätt vers, men blir ju bara stor med musiken. [Här åker jag rätt mycket slalom mellan självklarheterna, och ingångar för kritik finns säkert i massor: den välkomnas i så fall varmt!]

Nå, vad innebär det då för exempelvis den svenska och engelska kulturens respektive syner på högt och lågt? En rätt avsevärd skillnad, skulle jag sagt. För oss är “skillnaden” mellan Gunnar Ekelöf och Evert Taube irrelevant, båda är likvärdiga delar av vårt kulturarv. För fransmännen antar jag att “skillnaden” mellan Rene Char och Jacques Brel är lika meningslös. Men i England skulle en sådan likvärdghet mellan diktare och rimsmed varit fullkomligt otänkbar. Den alltför meningsfulla skillnaden mellan dem har dessutom en doft av klassamhället över sig: i mycket outtalad, accepterad av bådadera, klar som korvspad.

Det här resonemanget ledde egentligen inte nån särskildstans… Sorry ’bout that. Men, som sagt, kom gärna med kritik, så kanske det blir nåt mer än en tumme, who knows?

2 Responses to “England: musiklöshetens land (2)”

  1. Jag köper ditt resonemang om poetry/verse fullt ut, men vill framhålla två moderna brittiska kompositörer av rang: Brian Ferneyhough och Michael Finnissy. Andra kanske skulle nämna Cornelius Cardew och Gavin Bryars. Sedan finns det säkert också människor som skulle dra fram Michael Nyman och Mark-Anthony Garbage, men dem behöver ju inte befatta oss med om vi inte vill.

  2. Johan, när din kommentar flöt in satt jag just med YouTube på en annan flik och lyssnade på uilleann pipes… Typiskt.

    Ferneyhough känner jag till, men mina bristande kunskaper dikterar neutralitet, så länge. (Är inte nätet fantastiskt?) Däremot är Finnissy en nyhet, som ska studeras.

    Men historiskt: är jag helt ute och cyklar i min generalisering? Är det så andefattigt ända sedan Purcell? Jag kan på nåt sätt ändå inte tro det.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004