Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Vällinge: dags att ge Skåne tillbaka till Danmark?

Categories: Svenskt allmänt
Thursday, Nov 12, 2009

Personligen har jag tre-fyra kluster av anledningar varför jag inte velat bo i Sverige på 37 år. ÖIS är en av dom. Jonas Gardell en annan. Nattvandrande föräldrar en tredje. Fjärde är – och hav allt möjligt tålamod med mig, Thomas Nyhdal – Skåne.

Vilken jävla skithåla det kan vara, samtidigt som det kan vara fullkomligt briljant i sin zlatanska omöjlighet, denna ofantliga energi som det flegmatiska skånska så sällan orkar med. Det är två energier som krockar här: nytt mot gammalt, dvd mot teve, blont mot svart, fildelning mot filmjölk.

Vällinge, bara namnet.

20 Responses to “Vällinge: dags att ge Skåne tillbaka till Danmark?”

 1. Host. “Vellinge”, om jag får be.

 2. Är jag en av anledningarna till att du inte vill bo i Sverige? Hur så Gunnar? Jag blir konfunderad. Och samtidigt tänker jag: varje skånsk händelse får varje skåning bära bördan av. Eller varje dansk…

 3. Förlåt Gunnar, jag läste igen och ser att jag missförstod dig. Men frågan kvarstår: varför är det just inskränkta skåningar som får vara modell? Varför skulle inte samma händelse i ett annat numera svenskt landskap väcka denna reaktion? Det finns något djupt obehagligt i alla ryggmärgsreaktioner som talar om “Skåne” som om det vore en tätt sammanfogad massa, helt olik resten av Skandinavien.

 4. Cap: jo jag vet, men jag föredrar “Vällinge” eftersom det ger en tydligare fingervisning om den moraliska konsistensen i deras kollektiva agerande.

  Thomas: Jo, det var nog en hyperbol too far… No hard feelings, I trust. Du har förstås alldeles rätt. Man lider verkligen med alla dom skåningar som tar sig för pannan inför det hela. Men jag undrar en sak. Precis som Sjöbo blev “Sjöbo” på 80-talet, kommer Vällinge att bli likadant citattecknat åt the noughties? Vad är feelingen där över?

 5. Tack för ditt svar Gunnar. Om framtiden, med eller utan citattecken, vågar jag inte sia. Men det som slog mig idag var ett konkret exempel: när en uppretad pöbel angrep en flyktingförläggning i Vännäs ledde det självklart inte till bloggar eller pressklipp om “norrland”. Jag förstår faktiskt inte orsaken till att det alltid blir så med “skåne”. Vad är det i skånsk mentalitet som så till den grad retar andra svenskar? Är det just det faktum att vi egentligen är östdanskar? Kan 400 år gamla strider spöka i det undermedvetna? God helg från gåsapågen

 6. Thomas, efter fylleincidenten i Vannes sa saval kommunen som medborgare ifran, det bildades organisationer, ordnades namninsamlingar och demonstrerades mot pobelfasonerna av vanligt folk. Vellinge fungerar precis tvartom – pa kommunens sida finns det inget spar av sjalvrannsakan; daremot kan man lasa om att kommunledningen ogillar svensk flyktingpolitik och kanner sig smutskastade av det blotta faktum att utomstaende protesterar. Din jamforelse haller inte.

 7. Fredrik
  om man inte lyssnar så lär man ingenting.
  Vad jag sa var något helt annat: jag sa att omgivningen inte talade om “norrland” som den nu talar om “skåne”. Lyssna, för helvete! Eller lever du också i den där självgoda föreställningen om “skåne”???? I så fall finns det ju ingen anledning att diskutera ö.h.t.
  För övrigt var pöbeln ute efter hämnd. Har det helt undgått dig att en flicka utsatts för ett sexuellt övergepp från en av de “ensamkommande flyktingarna” i förläggningen? Har det helt undgått dig att ingen talade om denna hämdaktion som resultatet av ett helt landskaps mentalitet. Kan du alls läsa innantill?
  Godnatt Sverige.

 8. Men? Jag forsoker papeka att det ar en milsvid skillnad pa hur Vannas och Vellinge hanterar situationen, och (underforstatt) att det naturligtvis paverkar i vilken utstrackning utomstaende kopplar ihop det som hander med regionen, och du gar till personangrepp? Hur star det till egentligen?

  (Och sexuella overgrepp utforda av ensamkommande flyktingar? Varfor hittar du pa sant, och vad har det ens med saken att gora? I verkligheten var det rykten om att nagon hade fatt stryk det handlade om, och atskilliga som var inblandade hade inte ens hort ryktena utan hangde bara pa. De enda som atalades efterat var tva tjejer i 15-arsaldern som slangt sten genom nagons fonster utan att veta varfor, plus att en flykting fick ett strafforelaggande for brott mot knivlagen. I vilka grumliga vatten hamtar du dina uppgifter egentligen?)

 9. Fredrik, du är hjärtligt välkommen på studiebesök i Malmö, Landskrona och Trelleborg. Jag kan guida dig till de bästa källarmoskéerna och sedan ska jag visa dig hur ensamkommande flyktingbarn ser ut, vi kan passa på när de rakar sig – och då, men först då, kan vi tala om personangrepp och grumliga vatten. Jag lovar, jag ska uppfylla alla dina önskedrömmar om ett “skåne” du tror finns – och du kan få ett bonuskort att använda vid varje sten- och brandafton i Rosengård. Här vet vi var det händer saker. Jag menar allvar, du är hjärtligt välkommen. Här finns varken plats för ironier eller sentimentalitet.

 10. Men Thomas, du måste nog försöka försvara din (hittills ogrundade) anklagan om att sexuella övergrepp hade förekommit, utförda av ensamkommande flyktingar . Jag tycker Fredrik har en en helt och hållet relevant fråga: var kommer den uppgiften från?

  För det andra, varför är Skåne så unikt i att ha källarmoskeer och islammilitanta collegestudenter? Varför måste vi komma på turistresa till Skåne, varför kan vi inte studera våra egna extremister? Kan det vara för att vi inte drabbats av samma panikkänslor?

 11. Men Skåne ser ju i media ut ungefär som Frankrike. DÄR är minsann folk rasister, antisemiter och högerextremister. Le Pen kommer till andra omgången i presidentvalet och de franska förorterna har olösliga problem, underförstått till skillnad från de svenska. Jojo! säger svenskarna då och myser belåtet över sin egen förträfflighet.
  Vad jag antar att Thomas reagerar mot, även om inte heller jag stött på uppgiften om våldtäkt han nämner, är väl just den där schablonbilden folk har, av Skåne och för den delen Danmark.

  Och Gunnar, även om svenskar/svenska journalister har schablonbilder också av England, så är ju de oftare positiva. Det är de inte särskilt ofta av Frankrike (utom när det gäller käk och slott i Loiredalen, typ), och inte heller av Skåne/Danmark.

  Med detta inte sagt att Vellingebornas (eller var det några enstaka Vellingebor?) reaktioner går att försvara, åtminstone inte efter en ytlig betraktelse, via media.

 12. Gunnar. Du frågar: Kan det vara för att vi inte drabbats av samma panikkänslor?

  Med den frågan ställer jag mig utanför varje diskussion.
  Om kamp mot fascismen kallas panikkänslor – på annat sätt kan jag inte tolka din fråga – så har vi inte mer att säga varandra.

  När det gäller mitt vredgade inlägg finns det inte heller mer att säga.

  Jag är stolt över att vara skåning och jag kommer aldrig att godta att ni buntar samman mig med andra människor som också råkar vara skåningar.

  Lev tryggt med era londonistan-fascister. För mig är frågan avgjord.

 13. På den högerextrema sajten Fria nyheter (med undertiteln “demokratisk informationsportal”) skriver någon demokratiskt sinnad person: “Dags att lämna ut rakhyvlar i tullen för ‘ensamkommande barn’?”

  Googlar man på en kombination av orden “flyktingbarn” och “rakhyvlar” får man just nu 1.300 träffar. Ett synnerligen aktuellt tema med andra ord.

  Nu ser jag att den angelägna frågan om flyktingars eventuella skäggväxt dyker upp även i detta upplysta forum.

  Fast jag har en i sammanhanget rent teknisk fråga: jag trodde att s.k. “islamofascister” inte rakade sig. Det gjorde de inte på den tid jag bodde i Londonistan. Men tiderna har väl förändrats.

 14. Karin och Thomas och whoever else it may concern… Min ursprungliga post använde sig av det retoriska greppet hyperbol, vilket jag titt som tätt gör här på Pressylta när jag vill åstadkomma en poäng utan att behöva besvära mig med djupgående analyser. Den var alltså inte avsedd att tas på det smått ursinniga allvar Thomas tog den på. Men det kanske den förtjänade. Jag fick därför förtydliga att jag naturligtvis inte buntar ihop alla skåningar som främlingsfientliga, lika lite som jag skulle buntat ihop danskar av samma anledning. Har man läst Pressylta tillräckligt länge så borde den saken inte tarvat någon förklaring.

  Men så komplicerades frågan plötsligt av Fredriks mycket intressanta – och för mig tidigare okända – uppgifter. Det visade sig att Thomas parallel med Vännäs inte var så spikrak som den verkade, och det visade sig att hans uppgift om sexuellt övergrepp förmodligen baserar sig på ett rykte, snarare än fakta. Därefter verkade Thomas vilja föra fram Skånes unicitet från rakt motsatt håll: att det i princip var den enda landsdel i Sverige, eller för den delen resten av Europa, som upplevde problem med “källarmoskeer” och annat.

  “Hmmm…” tänkte jag då. Har Skåne faktiskt gått en slags Sonderweg i “främlingspolitiska” frågor? Jag vet inte svaret på den frågan, men rent principiellt: är det verkligen så himla märkvärdigt att en region som Skåne uppvisar ett antal sociala och politiska karaktäristika – goda eller dåliga – som dom har gemensamma med sin danska granne? Varför skulle det vara så konstigt att man hittar överensstämmelser, mönster, gemensamma för båda kulturerna? Man ska inte vara så rädd för generaliseringar att man blir blind för de större mönstren.

  Slutsatsen blir väl då den att frågan inte är lika svart-vit som min ursprungliga post kanske gav vid handen, eller lika entydig som Thomas vill hävda. C’est la vie.

 15. “Allt är rent för dem som äro rena”, säger Paulus, och ställer man sig utanför all diskussion håller man sig förvisso ren. Men, Thomas, man får se upp för i vilket sällskap man hamnar. Några av posterna på Occident har fått mig att undra. Och Fredriks fråga om bakgrunden till Vännäshändelserna är fortfarande obesvarad.

 16. Titta, titta – en hel flock har det blivit nu. Ni är då för rara. Lennart, du behöver inte läsa Occident, den blir aldrig det du vill ha den till. Det är inte jag som försöker hitta det rena sällskapet. Också de riktigt skitiga är välkomna till mig. Den renhet du själv odlar intresserar mig inte. Och gamle AB- kulturattachén och israelhetsaren är säkert i samma båt han. Ni kan fara och flyga höll jag på att säga, men segla är väl den rätta termen. Och Gunnar, vilka ursäkter du än serverar så var det du som kastade första stenen – den om Skåne. Vet du, i 30 år har den attityden äcklat mig.

 17. Med Pauluscitatet avsåg jag, som de flesta nog förstår, att man ska akta sig för att tro att ändamålet helgar medlen. Diskussion av svensk flykting- , invandrings- och integrationspoltik ska förvisso föras. Ett av lägren i den diskussionen är det högerextrema. Det var när inslag från dess lögnaktiga retorik började dyka upp på Occident som jag började undra. Detta meningsutbyte får mig att undra än mer.

 18. Äsch, det här blev för jobbigt för mig. Jag kan fatta att man tröttnar på generaliseringar, som Thomas uppenbarligen gjorde. Å andra sidan har jag aldrig uppfattat Pressylta som någon ytlig och förenklande blogg. Ironisk ibland, satirisk, och ja, kanske generaliserande, men i såna fall med glimten i ögat.

 19. Efter att ha tillbringat två fridsamma dygn med en professor från Tel Avivs universitet läser jag på den här bloggen att jag skulle vara en “israelhetsare”. Det är förstås sant bara i den meningen att jag “hetsat” mot israelisk högernationalism från Begin och framåt liksom mot tilltagande övergrepp och ockupationspolitik.

  Jag “hetsade” på sin tid också mot Sydafrika och på 60-talet var jag en “sovjethetsare” så till den grad att jag hade svårt att få resa in i Ryssland. Detta medan andra gullade med totalitära ideologier på avgrundens brant.

  Det finns faktiskt en rät linje mellan dessa ståndpunkter. Jag har aldrig frestats av vare sig dåtidens vänsterextrema eller dagens högerextrema lockrop. Och när jag läser ett blogginlägg som talar om “den totala kapitulationen för en islamisering av det svenska samhället” så känner jag det kalla vinddraget från tidigare historiska epoker.

  Tack för mig i denna debatt.

 20. Och med Tidens teckens väl valda ord är den här tråden avslutad. Alla vidare kommentarer kommer att raderas av politbyrån, så fort dom kommit tillbaka från Sochi.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004