Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

2+2=5 – och det är väl bra…

Categories: Svenska medier
Sunday, Jan 31, 2010

Jag vill inte bli slentriankritiker av AB:s kultursida, det är ett jobb som är alldeles för lätt, hellre då koppargruvarbetare i Bolivia, på svältlön, utan frukost, med svidande piskrapp. Men Eva-Hejsan-Tjosan Hulthéns artikel om “mattebluffen” är ett satiriskt genidrag som sätter Expressens Björn Wiman i en ytterligt svår situation. Hur kontra? Nils Schwartz om Jimi Hendrix? Björn von Kleen om Sibyllakorven? Anders Ehnmark om… nånting? We live in interesting times, curses…

11 Responses to “2+2=5 – och det är väl bra…”

 1. “Sverker Lundin visar hur skolans matematik är just skolmatematik – uppfunnen inom skolans ramar och använd främst i skolan, med mycket liten koppling till den matematik matematiker sysslar med”

  Det är iochförsig sant. Dags dags att börja med differensekvationer istället för de fyra räknesätten.

 2. Absolut. Jag ogillar dåliga lärare lika mycket som alla andra, och gudarna ska veta att jag sett tillräckligt av dom, jag har suttit i skolstyrelser i mer än 20 år, men MATTEN är det ju för fan inget fel på. Det är så korkat… Jag har personligen hittat mattegenier bland sexåriga flickor, som sedan blir schackgenier och slår vuxna motspelare med glada skratt, och som fattar allt vad gäller skönheten i matematiken, som ser sambanden. Det är briljant. Hur fan kan man vara så negativ, hur man kan man vara så anti-intelligens?

  Sorry. Bit of a rant.

 3. En av märkligheterna är att mycket av vad som skrivs i artikeln inte nödvändigtvis behöver tolkas som att man bör minska på mängden matematik i undervisningen, utan att det snarare är undervisningen som bör förändras. Och jag tror att jag börjar irritera mig alltmer på dekonstruerandet som avväpnande strategi: Låt gå för att matematiken må ha fått en disciplinerande roll under 1800-talets skola, men är inte det snarare en del av att typ allt i skolan hade en uppfostrande funktion? Det kan ju inte användas som ett argument mot skolmatematiken i relation till andra ämnen, möjligtvis som ett argument mot skolan överhuvudtaget, om man är på det där lättsamma anarkistiska humöret.

  “Skolans matematik är just skolmatematik” är för övrigt kanske det konstigaste jag läst på hela veckan. Svårt att argumentera emot den.

 4. Det lite märkliga är väl i och för sig hur skolan har kunnat bli ännu sämre på matematik – sen jag gick där.
  Jag skrev nyligen en självbiografisk bit om min skolgång och kom då fram till att de, alla pädagåerna, i 68as efterföljd nog gärna hade ändrat matematiken också, till det bättre förstås. Om de bara hade kunnat.
  Dess statiska/oföränderliga/opolitiska – och som du säger sköna – karaktär måste reta många svenskar, särskilt inom kultursidesbranschen till vansinne (jag menar, tänk bara att behöva ta upp gamla greker – gång på gång!), tänkte jag.

  Och voilà Tjosan-Hejsan gör entré.

 5. Vid närmare eftertanke: är inte i stort sett allt man lär sig i skolan onyttigt i livet sen? Kan man inte ta bort biologin, utom fortplantningen, fysiken rakt över, historian säjlvklart – vi lever ju här och nu, samhällskunskapen – allt utom möjligen den politiska apparaten – vi måste ju fortsätta att rösta ändå, de främmande språken utom engelskan. Svenskan för infödda svenskar åtminstone – de har ju så mycket gratis hemifrån? Etc.

  Jag tror att man kan inskränka det mesta av skolundervisningen till fjärde- femteklassnivån! Fram för sexårig folkskola i alla ämnen – och inte mer!

  (obs, ironi)

 6. @Karin. Jag läste din kommentar och trodde det var på fullt allvar. Sen såg jag ironitaggen och först då upptäckte jag vem som skrivit.

  Jag tror nog att det finns åtskilliga som menar det som du säger på fullaste allvar. Jag menar hur skulle det se ut om man krävde att alla skulle kunna skriva och tala åtmintone hyfsad svenska .Det skulle ju bli rena Björklundsamhället och det vill vi väl inte? (Också ironi ?)

 7. Ja, hur skulle det gå om vanligt folk tillägnade sig kunskap? Det där är ju gamla suspekta vänsteridéer. Folk skulle bara lägga sig i saker och ting och glömma att konsumera sig lyckliga. Bevis? Ja, läs t ex kommunisten Brechts dikt:

  Lär dig det enklaste! Gör det nu,
  ty nu är stunden här
  det är aldrig försent!
  Lär dig ditt ABC, det är inte nog men lär det!
  Inget får hejda dig, börja nu
  Allting bör du veta!
  Du skall ta ledningen och makten

  Lär dig, du som är arbetslös!
  Lär dig, du som är fängslad!
  Lär dig, kvinna i köket!
  Lär dig, sextioårige!
  Du skall ta ledningen och makten

  Skynda till skolan, du som hemlös är!
  Öka din kunskap, du som fryser!
  Du som är hungrig, grip efter boken:
  den är ett vapen!
  Du skall ta ledningen och makten

  Var inte rädd för att fråga, kamrat
  Låt ingen lura dig,
  se efter själv!
  Vad du inte själv vet
  vet du ej!

  Granska din räkning,
  du ska ju betala.
  Sätt ditt finger på varje siffra,
  fråga: Hur kom den hit?
  Du skall ta ledningen och makten

 8. Hänryckande ord där, Lennart! Man skulle också kunna travestera refrängen till “Du skall ta ledningen och matten”…

 9. Tyvärr har min post hamnat högst på AB-kulturens “relevanta” länklista för just den här matteartikeln, eller vad det heter (använd länken i posten). Så jag har nu anmält mitt inlägg som totalt olämpligt. Hoppas dom tar bort den. Relevant är det sista jag vill vara.

 10. I januarinumret av Grönköping Veckoblad (den enda tidning man behöver läsa) läser jag ur en intervju med herr grundmagister Gustaf Negusson: “Personligen tror jag att eleverna skulle prestera bättre resultat i skolan, om de inte vore tvungna att allt som oftast studera många gånger väl så svårartade ämnen. Jag tänker då ex.vis å matematik, ett ämne där det tvivelsutan borde vara…behjärtansvärt att minska å kunskapskraven en smula.”

  Herr Negusson fortsätter: “Varför måste de stackars barnen anstränga sig med att räkna ut divi- & multiplikationstabeller, stundtals t.o.m. med decimaler och liknande”

  Intervjun gjordes och trycktes långt innan AB:s artikel varför frågan om vem som plagierat (knyckt från) vem torde vara besvarad.

 11. Ha! Avslöjad! Och att det kom från Grönköping torde inte förvåna den som läst dagens post om “De Skandalösa Klichéernas Förverkligande”…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004