Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Snajden

Saturday, Jan 2, 2010

Isobel skriver en utmärkt artikel i Expressen om polismakten och våldsmonopolet, och en massa kissnödiga nollor på hennes blogg anser sig värdiga att svara. Det är dom inte. Hade jag varit Isobel hade jag aldrig haft en kommentarsfunktion. The riff-raff you get…! Oi vay…!

Hur som haver, det är inte omöjligt att frågan kräver lite brittisk belysning. Man måste alltid skilja på “officers and grunts”, i polisen som i försvaret. De förra är detektiverna, poliserna som har huvud längst upp, inte bara ett dasslock med inritat fejs. Detektiverna är vänner av ordning, snutar som vet vad som gäller, som vet vad saker är värda, inte bara vad dom kostar.

De senare är ordningspoliserna: i brittiskt sammanhang dom som mördade Blair Peach som Special Patrol Group (SPG) och dom som mördade Ian Tomlinson som Territorial Support Group (TSG). Samma skit, samma bäng. Dom är shit-for-brains på baslön, som man håller inlåsta i en lada från fyra på morgonen medan man spelar Led Zep på elva och indoktrinerar dom om kommunisthotet. Sen släpper man ut dom på gatorna, hälften civilklädda, så att alla rättegångar blir svårare att genomföra med videobevis.

Det är ordningspolisen man måste fokusera på, för det är där våldsmonopolet är som mest brutalt just nu, och där våra friheter – of assembly, of expression, of movement, of protest – är som mest under hot. En av lösningarna måste vara att polisen måste omorgniseras internt – och externt: varför inte folkvalda polischefer som i staterna? Men framför allt: lär dom veta hut.

2 Responses to “Snajden”

  1. Är verkligen folkvalda polischefer en så bra idé (eller snarare: är de en så mycket mindre dålig idé än polischefer utsedda av den exekutiva maktens högsta företrädare, d.v.s. regeringen)? Direktvalda domare som finns på delstatsnivå i USA får hela tiden tillhållas att inte kampanja på att skicka fler till elektriska stolen/låsa in dem på livstid. Finns det inte viss risk att man får liknande problem med direktvalda polischefer? Att döma av Expressens kommentarsfält skulle en polischefskandidat med parollen “fler misshandlade arrestanter” ha goda chanser att bli vald. Mer allmänt har ju Expressen/Daily Mailkommentatorernas rösträtt redan givit oss gräsligheter som Thomas Bodström, Jack Straw och David Blunkett. Vad gäller distinktionen mellan ordningspolis och detektiver är den säkert korrekt, även om brottsprovokationer, polisinfiltratörer, telefonkontroll, förhörsmetoder m.fl. saker kräver sin reglering de också (i synnerhet i ett land med Sveriges alltför fria bevisprövning).

  2. Point taken, dom riskerna finns så klart. Å andra sidan skulle dödsstraffet fortfarande funnits kvar i UK om det fanns en så strikt korrelation mellan folkviljan och lagstiftningen. Men jag tycker det är tveksamt om det alltid fungerar på det viset. Jag var kanske mest ute efter att ansvarsutkrävandet skulle stå närmare den demokratiska processen, men det kan förstås ske på andra sätt.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004