Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Musikaliska mardrömmar (6)

Categories: Kulturellt
Monday, Feb 8, 2010

Höjdpunkter: “Åby” Ericssons egen komp’sition ‘Vi är svenska fotbollsgrabbar’ (det enda som inte är tautologiskt i den titeln är ju “-grabbar”… En del kanske trodde dom var tjejer) samt bluesmunspelet i ‘Bättre och bättre dag för dag’.

Och kom inte och säg att jag inte skämmer bort er med YouTubeklipp. Men det här blir nog den sista trion av ‘Musikaliska mardrömmar’. Enough is enough.

Kanske.

17 Responses to “Musikaliska mardrömmar (6)”

 1. Må vara. Men på den tiden kunde svenska landslaget spela fotboll och man hade en riktig lagledare, ingen Lagerbäckstyp eller bollbyråkrat som nu.

 2. Har nu tagit mig tid att lyssna på hela klippet och framför allt titta på bilderna. Mina reaktioner är ungefär desamma som Bodils ang. sjömansvisan: är det egentligen så dåligt som man tror? OK, sjungandet är väl knappast i tidens smak men är det bättre nu när allt man får höra är gnäll om Zlatans knä? Det fanns en optimism förr som ofta var motiverad – nu är det bara gnäll och bortförklaringar från bortskämda miljonärer eller urgubbar som borde lagt av för länge sedan. Och taktiken sen: då: 2-3-5, numera 1-10-0 à la Lagerblad. Nej, då lyssnar jag hellre på Ralf, Ronny och Sandberg m.fl. till Åbys ackompanjemang.

  So there!

 3. Sportsligt kan jag förstås inte hålla med dig mer. Vad gäller just musiken, däremot, dvs. “Vi är svenska fotbollsgrabbar” så har jag rotat i mitt undermedvetna och kommit upp med ett teveklipp. Jag såg nämligen på teve när Åby ackompanjerade vid pianot, och laget stod runt om och sjöng – och dom såg fullkomligt ihjälplågade ut, man riktigt led med dom. Jag tror det t.o.m. var första gången sången presenterades, för en allmänhet som kanske inte förtjänade den nåden.

  Gör man för övrigt fortfarande såna här låtar inför EM eller VM i Sverige? Häröver gör man det, fast inte sällan med ett ironiskt anslag…

 4. Dessutom lät det skit i teveklippet. Jag tror i den versionen vi hör här har dom en viss, ähm, draghjälp…

 5. Jo, de görs fortfarande, de där låtarna. Inför förra fotbolls-VM var det Sveriges förmodligen minst ironiske man, Tomas Ledin, som skrev och framförde den. Texten är en smula märklig i den meningen att den inte tycks ha det minsta med fotboll att göra. Känns lite som den blev över när han spelade in nån skiva. I gengäld finns där en klämmig refräng med universell giltighet, som kan sjungas såväl på läktaren som på förfesten en kväll som den här: ”Vi är på gång/Vi är laddade, vi är tända/Vi är på gång/Ikväll ska allting hända.”
  Missa för all del inte videon: http://www.youtube.com/watch?v=ROteOEFQQDw
  Men i allmänhet är nog trenden densamma här som på andra sidan Nordsjön. Det ska va’ lite skoj och minst ett dussin glimtar i ögat. Markoolio och Magnus Uggla är ett par artister som gjort EM-eller VM-låtar de senaste åren, vilket väl säger något.

 6. Den givna versionen här är ju “Football’s coming home” från 96 av dom mindre bemedlade “komikerna” Fransk Skinner och David Baddiel: http://www.youtube.com/watch?v=96-zW2c8H2o

  Det här är inte ens mardrömmar. Det går ju inte ens att somna.

 7. Av låten och videon att döma är det inte mer än rätt att Skinner och Baddiel (bad eel?) är “mindre bemedlade”. Säga vad man vill om Markoolio men han anstränger sig åtminstone en smula: http://www.youtube.com/watch?v=4XnUvenIHTc

 8. Den här är annars den bästa fotbollslåt som någonsin gjorts, och någonsin kommer att göras:

  http://www.youtube.com/watch?v=EZ3XlpJqPt0

  även om jag är lite svag för den här, med musik av elektronica-geniet Håkan Lidbo och en minst sagt ekivok text (folk med svaga nerver varnas):

  http://www.youtube.com/watch?v=8eB5VNc4w7I

  sen vore ju inte YouTube YouTube om det inte fanns småkul amatörproduktioner också; här ett par västgötar:

  http://www.youtube.com/watch?v=CSSzudekHwI

  (samma upphovsmäns “8-bit trip” är en av de största svensktillverkade tittarsuccerna på YouTube på senare tid; den återfinns under “relaterade videosar” för den som är nyfiken.)

  … fast nu har vi ju halkat ganska långt från det implicita temat “elände producerat av folk som tar sig själva på visst allvar”, så det är väl bäst jag slutar.

 9. Fredrik: SU. VE. RÄNT!

  Du är fr.o.m idag huvudleverantör av Youtubeklipp för att illustrera Pressyltas sportkommentarer. Det finns t.o.m. en fin liten dekal du kan slicka på din skåpbil. Bara 2:50 per dekal.

 10. Jag kan bara hålla med Fredrik. “Global Fussball OK” är lysande. Om jag inte minns fel överglänste den fullständigt den officiella VM-låten det året. Och vad ska man säga om Ronnie Hellströms musikaliska karriär? Från Georg ”Åby” Ericssons trallvänliga folkhem till dystopisk tysk syntmusik. Imponerande.

 11. Att jobba på YouTube har vissa fördelar 🙂

  Tyskarna från Lund är ju annars rätt bra på det här med EM/VM/OS-låtar. Här är en annan; inte så intressant musikaliskt, men hejaramsans rim är i en klass för sig.

  http://www.youtube.com/watch?v=rT70kvo5-RA

 12. (och en sista liten video, på temat tysk synthumor: http://www.youtube.com/watch?v=tD5P7RsC9TI )

 13. Fredrik: har jag fattat det rätt att du verkligen jobbar på YouTube nu? I så fall: berätta!

 14. Jepp, du har fattat rätt (till slut; varför tror du jag hotade stänga ner sajten när ni bara postade elände 🙂

  Berätta? Vad vill du veta? Det mesta jag jobbar med är antingen internt/hemligt eller alldeles för obskyrt för att vara ens halvintressant för annat än en liten klick branschfolk (och det mesta faller i den senare kategorin).

 15. Underbart! Två saker vill jag veta först. (1) Är det kul? (2) Är Youtubes interna feeling lika mycket anti-Flashvideo och pro-html5video som alla tar för givet?

 16. (1) Absolut. Som mina ungar sa, jobba för Google är väl en sak, men “YouTube. Wow!” (2) Är inte det där en sån där halvreligiös “emacs vs. vi” sak, som en liten grupp nördar blir väldigt upphetsade över och utser till Den Viktigaste Frågan Någonsin Just Nu, och de flesta proffs bara rycker på axlarna åt. Teknik är teknik, och alla lösningar har både fördelar och nackdelar. Och monokulturer suger.

 17. Fråga 2 var en avsiktlig out-of-left-fielder – egentligen från sonen, för jag bad honom just ge mig en nördig techiefråga till dig. Som fick ett uppfriskande vettigt svar. Tyckte vi båda. Hope you don’t mind.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004