Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Tre ord som börjar på Sp-

Monday, Jun 28, 2010

Spontan var förr i tiden något väldigt eftersträvansvärt att vara, jag pratar väl om sextiotalet i princip. Att vara spontan var ett tecken på att man var lite osvensk, utan att för den skull vara utländsk; att man var lite oinrutad, utan att för den skull vara snurrig. Det tog sig främst uttryck i att man helt spontant satte sig ner på trottoaren, i stället för en bänk eller en stol eller en pall. “Spontant” var ofta synonymt med “fritt”.

Speciell, när det används som beskrivning på människor, är ett ord jag först stötte på i Sverige på 1980-talet, tror jag. -“Hon är lite speciell,” fick jag höra om någon på en stor släktträff i den vevan. Jag trodde först att det betydde efterbliven. Men när jag en stund senare kom att prata med den speciella framstod hon bara som lite skojig och kulturintresserad. Jag är fortfarande inte helt klar över om ordet har något med  förståndshandikapp att göra.

Spetskompetens är rätt nytt för mig – är det från 2000-tal…? Jag har efterhand kommit att inse att det inte alls är ett abstrakt substantiv, utan en personbeskrivning. Han/hon är en spetskompetens, ungefär som han/hon är en pizzabagare eller en knypplerska. (Denna semantiska skiftning från abstrakt till konkret kallas antropomorfisk transferens i finare kretsar). Att bara vara en kompetens är med andra ord inget att rekommendera, inte om man vill komma nånstans i karriären.

8 Responses to “Tre ord som börjar på Sp-”

 1. Gillar!

 2. Spontant kommer jag att tänka på en episod från tidigt sjuttiotal. Jag gick på folkhögskola och vi skulle ha något slags improviserad och fri dans och rörelse till musik, för att slappna av och bli kreativa. Den oerhört hämmade kvinnliga läraren som ledde det hela genomförde en genomkontrollerad, perfekt imitation av spontan, ohämmad och frigjord dans, under ängsligt iakttagande av sig själv och oss andra.
  Men det är väl som någon sa: jag måste träna mig på att bli mer spontan…

 3. Ett exempel jag bevarat genom åren: köpcentrat i Malmöförorten Lindängen invigdes i början av 1970-talet. Den tidens Ilmar Reepalu hette Nils Yngvesson, en klassisk socialdemokratisk kommunledare som suttit halva sitt liv på posten. Han klippte alla tänkbara invigningssnören och vände sig sedan mot publiken med orden: “Å nu tycker jag att vi tar upp en spontan applåd.” Malmöborna var på den tiden alltid lika villiga att instämma.

 4. Lennart, jag vrider mig av obehag, för jag ser det framför mig, eeeek…!

  Thomas, den är nästan för perfekt! QED, som sagt…

 5. Inte ens om man bor i Sverige kan man hänga med i den språkliga utvecklingen. Speciell kan förstås användas i olika betydelser, ofta som en karakteristik av någon som har lite udda intressen eller lustiga vanor. Jag tror sällan man hör det relaterat till ett förståndshandikapp.

  En nymodig användning, kopierad från engelskan möter man i följande autentiska citat: “Tack för du finns, den jag älskar och vill dela mitt liv med. Den jag beundrar, uppskattar, åtrår, älskar, du är mycket speciell för mig”.

  Beträffande spetskompetens så används nog ordet ändå mest som en abstraktion. När Konsumentverket skulle flytta från Stockholm till Karlstad hävdades från fackligt håll att verket hade “en spetskompetens som blir svår att hitta i Karlstad”. Jag vet inte om vi konsumenter några år senare märkt denna svåra förlust. Däremot vet vi ju att Karlstad sedan länge har en spetskompetens när det gäller att rosta kaffe.

 6. Haha!
  (till signaturen Tidens tecken)

 7. spetskompetens trodde jag var kunskapen om knyppling

 8. Särskilt i Chantilly, koms det ihåg? “Chantilly lace, a pretty face…”

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004