Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Avd. Sjukt Skämt

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Aug 3, 2010

The G kör idag en feature om Haverstock School, en Secondary School (11-16 år) i Camden. Och dom har satt rubriken “Move over, Eton”…

Det är sånt som ger ironin dåligt rykte.

Jag känner till Haverstock School mycket väl, av två anledningar. Dels för att min son gick där på 90-talet, och dels för att jag bodde granne med den i nitton år. (Klicka på länken: om man tittar på det gamla fotot på skolgården längst upp, så låg mitt hus ungefär där annonsen för CentrePoint ligger till höger…).

Två kommentarer om Haverstock som bildningsinstitution: (1) Det huvudsakliga intrycket från vår föräldrabesöksrunda på skolan, år 1994, var hur spritångorna stod som Themsendimma om matteläraren (detta var 10:30 på morgonen) och hur psykopatin stod på minimalt farmakologiskt armlängdsavstånd hos gymnastiklärarinnan (hon hade mord i blicken, och detta var 10:45 på morgonen); (2) Det bästa i utbildningshänseende med den skolan var vårterminen 1998, när jag tog Joe med mig till Stockholm och han gick på Matteusskolan på Vanadisvägen i stället… Ha ha!

Och den infamösa ombyggnaden av skolan, som till slut stod färdig 2006, var en av de mest skandalösa ångvältsprojekt jag nånsin stött på. Det var ett s.k. PPP-projekt (private-public-partnership) i vilket privatindustrin får betalt av skattebetalarna för att driva skolan i trettio år. Entreprenaden gick till ett företag som tidigare utmärkt sig genom att bygga en skola i Kalifornien mitt på en särskilt känslig bit av San Andreas Fault… Hur kul som helst. Och som vi ser av artikeln i The G har det inte gjort ett enda skvatt tiddlidorum för att förbättra skolans akademiska prestanda. Skit och fina kostymer, och allt det…

Nej, vad gäller det brittiska skolväsendet… don’t get me started…

4 Responses to “Avd. Sjukt Skämt”

  1. “Skit och fina kostymer, och allt det…” Gunnar, vilken bra sammanfattning, giltig för det mesta också här. För övrigt gillar jag din beskrivning av matteläraren och gympaläraren. Man kanske ändå inte skrämmer människor 10.30 på bussen till stan? Det finns ju värre människor, alldeles uppenbart.

  2. Jeg vet inte om en Etonbildning är så mycket att slå egentligen, det går väldigt många cricketspelare, militärer och fnarr-fnarrande civil servicetyper per framstående brainiac bland old etonians.

  3. Jag såg ett TV program för en tid sedan om Summerhill School, fascinerande ställe. Den brittiska skolan har säkert en massa problem men något så objörklundskt hade aldrig någonsin tillåtits i Sverige.

    Här får skolor drivas av riskkapitalbolag eller religösa sekter, lärarna behöver inte ha satt sin fot på nåt universitet men det är otroligt viktigt att de små barnen är närvarande på alla lektioner och inte skolkar.

  4. Absolut, Henrik, på Eton får man liksom inte en skolutbildning så mycket som en praktikantplats i etablissemangssmedjan, för vilken man helst ska vara lite korkad. Det handlar om att lära sig koder, nycklar och namn.

    Nästan alla old etonians jag träffat har dessutom lidit av grava emotionella störningar, särskilt i förhållandet till kvinnor. En gammal vän sa en gång till mig: -“I made a terrible mistake when I went to Eton…”. -“What mistake…?” sa jag. -“I was pretty…”. Och han log inte när han sa det.

    På tal om Summerhill och Bedales och såna skolor. Jag får alltid Flugornas Herre-vibbar när jag läser om dem… Kanske orättvist. Jag känner två bröder i tjugofemårsåldern som gick på Bedales. Den ene är helt normal. Den andre äter två kilo morötter om dan och är brandgul till färgen.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004