Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Böjen edra hjärtan

Categories: Kulturellt
Saturday, Sep 18, 2010

Idag, lördag 18 september 2010, är det dessutom jämnt fyrtio år sedan Jimi Hendrix dog.

Jag tänker inte ens länka.

6 Responses to “Böjen edra hjärtan”

 1. Håller med, killen var ett geni på så många plan. Och man kan inte låta bli ett fråga sig vad han skulle ha uträttat om han fått leva tio eller trettio år till. Man kan förstås gissa att han skulle ha kommit att samverka med, eller förhålla sig till, det som hände i jazzen under 70-talet, det fanns ju faktiskt planer på et samarbete med Miles Davis, planer som antagligen skulle ha förverkligats. men hur hade det låtit? Hur hade ett möte mellan Hendrix och Jaco Pastorius tagit sig ut? Eller: vilken slags kommentarer hade Jimi gjort till Watergate och Nixonårens repression? Han var utan tvekan på väg att bli mer medveten om sin roll som en svart ikon, “a man of his people”.

  Hendrix kreativitet känns ännu på fyra decenniers avstånd lika outtömlig som Lorcas eller Schuberts, två andra unga döda. Sällan har en musiker uträttat mer på fyra korta år.

 2. Magnus, du skriver om sånt jag ofta diskuterat här på Pressylta i det förgångna. Jag tror i förstone att “vad som hade hänt” är att samarbetet med Stevie Winwood skulle fördjupats, och att båda interaktivt och instinktivt skulle fördjupat sig i jazzidiomet, och varför inte med Pastorius – absolut! Jag tror också man ska hålla “World Music”-genombrottet i tankarna: jag kan tänka mig en hel del (väst)afrikanskt här. Hendrix Goes Senegal.

  Jag tror också du har rätt i att nämna det politiska: det faller sig liksom helt naturligt att se Hendrix som mer och mer radikal.

  En annan sak, för att sätta vad han uträttade i perspektiv: han hade ju inga efterföljare. Det finns liksom inga Hendrixepigoner. Han stod allena.

 3. Afrikanskt – visst. Hans improvisation på Woodstock mellan Purple Haze och Villanova Junction (en virtuos uppvisning som obergripligt nog till största delen klipptes bort i bioversionen av filmen – däremot är den med i director’s cut från typ 2000 – rör sig från flamenco till tydligt arabiska skalor. Jimmy Page med sitt intresse för detr nordafrikanska hade säkert sinne för den sidan av hans musik.

  Och “We Gotta Live Together” från “Band of Gypsys” känns som en genialt tydlig appell mot hat, fördomar och innerstadsmisär. Lika aktuell idag som för fyrtio år sedan.

 4. Den improvisationen är något av det största han åstadkom, absolut. Efter ett par-tre lyssningar fattar man också vilket geni för orkestrering han hade, det är ju inte bara en soloimprovisation, en gammal vanlig fuck-off med böjda strängar och hejsan-tjosan, utan en genomarbetad musikalisk struktur. Jag har alltid haft för vana att se honom som en slags Duke Ellington, rent av.

 5. Mmm, orkestrering är ordet:. En annan gitarrhjälte som har en liknande känsla för orkestrering är Steve Howe. De är mycket olika som musiker men förmågan att bygga dynamiska, orkestrala helheter och den självklara känslan för rytmik och ton har de gemensamt. Lyssna på Howes fantastiska solo och jam med bandet i “Yours is No Disgrace” på Yessongs, 1973. Låten handlar om Vietnamkriget, om krig, motstånd, förnedring och överlevnad, och det som händer i ldess centrala avsnitt – och som tiull stor del är en improvisation – är helt enormt; både den musikaliska och den bildskapande logiken lyfter det till en bildsvit ur kriget som kan tävla med “Guernica”.

  F ö, har du varit och sett Hendrixutställningen på Handel House? Eller til och med varit med på någon av visningarna av hans lägenhet – som numera disponeras va Händelmuseet, eftersom de båda snillena bodde i samma hus med tvåhundra års mellanrum. En minnesplatta till Hendrix ära pryder numera också fasaden. Jag ska till London på ett par dgar om en vecka men vet inte om jag hiner se Hendrixutställningenb, det ä mycket annat inplanerat.

 6. Nej, har inte varit pa Hendrixhuset annu, men har en kansla av att jag skulle vara mer intresserad av Handel… (Sorry for pricklost, sitter vid utlandsk maskin)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004