Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Mer om Assange

Categories: Kommunism
Sunday, Dec 5, 2010

Jag har varit lite sval och skeptisk om Wikileaks 7X hittills. Inte längre. Läs detta om “Anna Ardin”. Vad är det som pågår i Sverige? Kan nån berätta?

Assange kommer alltså att dö. Förgiftad, så är det ryssarna. Skjuten, amerikanerna. Ihjälåklagad, Sverige.

17 Responses to “Mer om Assange”

 1. Kanske är det ett slags feghet att hittills inte ha skrivit något om detta, men nog luktar det lite konstigt om anklagelserna mot honom här i Sverige. En av de två kvinnorna som är inblandade var den som bjöd honom hit.
  När jag såg Agenda och andra program igår kväll, där det stod så lysande klart vad en del av den svenska förbindelsen utgörs av, blev jag mörkrädd. Det är klart att många har mycket de helst hade velat skulle ha stannat i det fördolda.
  Assange själv är ju övertygad om att amerikanarna ska ta honom om han inställer sig i Stockholm. Förmodligen har han alldeles rätt i det.
  Nå, varför inte säga det rakt ut, utan att bli betraktad som konspirationsteoretiker: är utredningen i Stockholm beställd? Jag betraktar det som en självklarhet att många, inte minst USA vill röja ur vägen.

 2. Om man jobbar på Library of Congress i Washington så blir man avskedad om man läser WikiLeaks. USA inför “thought crimes”. Who’d have thunk it…?

 3. Men se här vem som skrev det först på Den blinde Argus 19.11:

  “Utan all djupare kunskap om fallet Julian Assange: Jag tror fortfarande att någon högre militärmakt sett till att damerna raggat upp honom och trasslat in honom och fått honom att falla platt ner i våldtäktsrubriken.
  Det luktar kallt krig. Spionen som kom in från kylan typ”

  Estetiken föregår etiken, och intuitionen föregår utredandet
  Men jag tror nog han går fri från den här juridiska fadäsen inom 6 månader, si så där.

  Under tiden får vi veta väldigt mycket…eller hur?. Inte bara om kondomer.

 4. Gabrielle, det var verkligen mitt i prick.
  Om man som lekman fick frågan hur man snärjer en person bäst, om man vill åt honom, så är ju “sexiga damen” det första som ploppar upp. Hur många blev inte uppvaktade under åren från 1945 och framåt? Ja och många år dessförinnan också förstås.
  Han gick förmodligen i fällan och det är bara djupt tragiskt. Frågan är: hinner någon hämta honom innan han “går fri”. Jag är rädd att det kommer att sluta illa.

 5. Jag vet inte om detta har nån större betydelse men Cryptome har en bra sammanfattning av det tekniska läget här: http://cryptome.org/0003/wikileaks-wikiing.htm

 6. Och så kommer krigsplaneringen… http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/06/wikileaks-cables-nato-russia-baltics

 7. Eftersom jag nog aldrig har kommenterat förr: Tack för mycket intressant läsning genom åren.

  Men angående de här spekulationerna: Seriöst, de kontakter som Ardin påstås ha med CIA är ju på sin höjd förbindelser i andra eller tredje led, där ett av leden inte ens är en person utan en grupp eller organisation som haft något slags kontakt med personer som jobbat för dem. Det måste rimligen vara svårt att inte ha någon sådan länk givet att man varit på Kuba och sysslat med något regimkritiskt.

  Jag har förvisso inte bevis för motsatsen, men argumenten tycks mig fruktansvärt svaga, med tanke på styrkan i anklagelserna mot henne: http://www.salon.com/news/politics/war_room/2010/12/07/julian_assange_rape_accuser_smeared/index.html

  Och: “nog luktar det lite konstigt om anklagelserna mot honom här i Sverige. En av de två kvinnorna som är inblandade var den som bjöd honom hit.” Exakt vad är det som är skumt med det?

  Med detta naturligtvis inte påstått att amerikanska säkerhetstjänsten et al inte gör vad de kan för att utnyttja situationen.

  Och, for the record, eftersom någon säkert tycker att det är relevant: ja, jag är själv socialdemokrat.

 8. Hej och tack, Erik.

  Först ska det väl påpekas att jag naturligtvis inte garanterade autenticiteten i innehållet på den länken, det kan man aldrig göra, men jag tycker uppgifterna är avsevärt mer graverande i sammanhanget än Salons in-house dietist uppenbart tycker (medförfattare till den epokgörande journalistiska insatsen “Lessons From the Fatosphere: Quit Dieting and Declare a Truce With Your Body”). Hardings text är en av mest raljanta, fåniga och flamsigt underbyggda artiklar jag läst på rätt länge, där hon i slutet inte ens vågar stå för sitt raljerande, utan garderar med det gamla vanliga krysset “Anything is possible”. Not impressive.

  Jag anser med andra ord att det är i allra högsta grad relevant – i det här specifika sammanhanget – att Anna Ardin har arbetat på svenska ambassaden i Washington, att hon agerat regimkritiskt på Kuba och blivit utslängd för det, att hon skrivit artiklar i ett publicistiskt sammanhang som hon måste veta innebär att man som skribent “belastar” sig med specifika politiska ställningstaganden i den grumliga värld som brukar kallas “anti-Castro politics”.

  Om vi tar för givet att Ardin inte är katastrofalt naiv, så tycker jag hon manövrerat sig själv in i ett mycket skumt sammanhang med anklagelserna mot Assange, och att man därför har all rätt att peka på det politiska och aktivistiska bagage hon bär med sig.

 9. Jag vill bara kommentera min egen kommentar, med följande: när jag skriver att man fått Assange att “falla platt ned i våldtäktsrubriken” så menar jag inte att Julian är den förförda och förföljda stjärngossen, han har säkert schabblat med ett och annat, så där shit-happens-sexuellt. Men att från nyhetsbyråer i halva världen höra en missad kondom, och lite andra idiotier, beskrivas som våldtäkt med stort V, är pinsamt. Oavsett vad och hur och vem som ligger i med anklagelsen. Och kan förväntas få något ut av den.

 10. Jag har, medgivet, ingen expertkunskap att uppvisa vad gäller Kuba, men jag har lite svårt att förstå vad som är komprometterande med att vara dokumenterat kritisk mot Castro.

  Och de där artiklarna verkar inte direkt ge uttryck för några särskilt extrema ståndpunkter. “Diatriber” är sannerligen att ta i.

  Vad jag kan förstå av länkarna har hon alltså publicerat två artiklar i Gotlands Tidningar, som sedan översatts för den där Revista de Asignaturas Cubanas. Om den tidningen / organisationen vet jag väl egentligen ingenting, men jag har, återigen, spontant väldigt svårt att se hur det skulle vara ett tungt argument för att hon har kopplingar till CIA.

  Och användningen av uttrycket “manövrerat sig in i”, är inte det lite att förutsätta vad som skulle bevisas? 🙂

  Jag tycker fortfarande att det låter som en rätt långsökt slutsats (vilken den nu är). Men jag lyssnar gärna på närmare förklaringar.

 11. Nej nej, det är inte alls nåt komprometterande – i mina ögon – att vara Castrokritisk eller skriva och publicera dom artiklar hon gjort. Och, ja, “diatriber” är verkligen att ta i, det håller jag också med om. Men varje människa med någon tillstymmelse till politisk sinnesnärvaro och känsla för kontext måste väl begripa hur det kommer att se ut i (stora delar av omvärldens ögon) när en dokumenterad anti-Castroaktivist (vilket ju i sedan ett halvsekel tillbaka praktiskt taget är synonymt med “CIA-finansierat”, rättvist eller orättvist) agerar honey-trap (rättvist eller orättvist) för USA:s fiende Nr 1.

  Tonen i artiklarna jag länkade till är aningen febril även i mina ögon, men så är ju också situationen rätt febril i sig. För att repetera: inget av vad Ardin gjort i det förgångna är principiellt klandervärt, men det krävs en naivitet av kolossala mått för att tro att resten av hennes offentligt dokumenterade liv inte skulle komma att spela en avsevärd roll i hur hon valde att agera i fallet Assange. Jag vägrar tro hon är såpass korkad. Det ser ut som nån form av manöver. Hon har alltså inget att klaga över här, i mina ögon.

 12. Febril är väl bara förnamnet. Har du kollat upp dina källors tidigare produktion? Bloggaren är väl bara extremfringe i största allmänhet (“obama likes death! kills millions in copenhagen”) men “Shamir” är i en klass för sig…

 13. Billions skulle det vara, inte millions. Viktigt att ha rätt skala på vansinnet.

 14. Ja det aer gamla roevare fraan Counterpunch, som en gaang I tiden var ganska bra.

 15. PS till min förra kommentar: det tar en stund innan man vänjer sig tummar och fingrar och desires och androider….

 16. Android. Me like. Du har listat ut att man kan skriva snuttade bokstäver genom att hålla ner motsvarande snuttlösa tangent lite längre, va?

  Och skriver du en massa svenska ska det finnas ett svenskt tangentbord på Market som är rätt ok, om jag minns rätt.

 17. Fredrik, du anar inte hur lägligt din kommentar kom! Håller just på att undersöka problemkomplexet Android – svenskt tangentbord – Google Docs. Kan jag maila dig vid tillfälle med frågor? När jag får några minuter i julruschen…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004