Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

POOSLVPEMV: Platsnamn och ord som liknar varandra på ett mystiskt vis – JULTÄVLING!

Categories: Kulturellt
Saturday, Dec 25, 2010

Smolensk / Småländsk

Hedemora / Hedermord

Enschede / Enskede

London / Lunden

Trosa

Farsta / Farsa

Orsa / Morsa

Barnet / Barnet

Hägersten / Haggerston

Fittja / Björn Linnell

Togo / To go

Årets jultävling går alltså ut på att finna kombinationer av ovanstående sort. Ett platsnamn ska matchas på ett lyckligt vis antingen med ett annat platsnamn, eller med ett vanligt ord. Bonuspoäng tjänar man på två sätt: antingen att de två har en genuin koppling, som exemplifierat i det faktum att Björn Linnell är en genuin Fittjabo; eller att man hittar en bildlänk (eller t.o.m. en dubbel bildlänk) via Google Image Search som är lite bada-bing, i juryns ögon: London/Lunden-exemplet är bara ett kvartsbra försök åt det hållet.

Jäpp, den här tävlingen kräver tänk, den kräver blänk, den kräver schwänk, or words to that effect. Därför går fatalietiden ut först med årets sista sekund, klockan 23:59:59 den 31 december 2010. Ni har alltså tid på er. Alla bidrag i kommentarsfältet. Om du har fler än ett bidrag med länkar, så kommentera dom separat, så att inte WordPress tror att det är spam. Juryn består av mig, samt ett antal andra kvalificerade personligheter som måste förbli anonyma eftersom dom är så mottagliga för mutor och hot om fysiskt våld.

Vinnaren får en jättebra bok av mig (av mig) som heter “Endast propagandan är sann” från 1995. Lycka till!

36 Responses to “POOSLVPEMV: Platsnamn och ord som liknar varandra på ett mystiskt vis – JULTÄVLING!”

 1. Ja för att börja: Avesta / Avesta.

 2. Ha! Ribban lagd högt!

 3. Jag måste för övrigt erkänna att jag spenderade en stor del av danföredopparedan med att tänka på nån koppling mellan “ler och långhalm” och Långholmen. Men kom förstås ingenvart. Ibland ska man bara ge upp.

 4. Föranledd av ditt exempel Orsa/morsa tänjer jag kanske gränserna för tävlingen litet genom att berätta att förre finske statsministern Vanhanens “flickvän” gav ut en kiss-and-tell bok kallad “Pääministerin morsian” dvs. “Statsministerns ‘brud'”.

  “Flickvän” eller “brud” heter alltså nästan “morsa” på finska. Hur freudianskt är det?

 5. Wow…! Deep-deep-deep shit… Jag är inte helt säker på att jag ville veta det… 😉

 6. Det här är ett väldigt lockande ämne. När jag tittade först tyckte jag att jag hade “tusen” förslag, men hjärnan har tydligen korkats igen, så jag bjuder enbart på en halva, vilket är detsamma som ingenting, om ingen kan ge den andra halvan (men någon kanske är påhittig):

  Ta lipa pot

 7. Arsenal / Arse´n´all,
  tänkte jag, och trodde mig vara mkt vitsig. Googlade strax efter och såg att den grejen var gammal som…

 8. Röven-och-allt är vad dom använde ikväll när dom lyckades förlora 2-2 mot Wigan. Hur fan kan man lita på en försvarare som heter Squillaci…?

 9. Don´t trust him. Skriv en roll åt honom. För Al Pacino. Life is just a theatre, anyway.

 10. Om det ändå vore så romantiskt, Gabrielle. Jag tror livet bara är en foyer. FOH, front-of-house, c’est tout.

 11. Bodils kommentar är alltför underfundig för mig. Jag har googlat så jag vet vad “ta lipa pot” är men någon homonym (är det det jag menar?) kan jag inte komma på. Däremot naturligtvis halva / halva(h) och varför inte Halvdan / halvdan.

  Kan man få en ledtråd?

 12. Det måste väl vara en plats (Bodil? Var?) Jag försökte läsa den baklänges, men det funkade inte. Ett anagram är “tia laptop”, alltså “farmor laptop”. Men jag finner inget alls lika övertygande som Avestas knäfall inför zoroastrisk gudatro.

 13. Jag ber om ursäkt för mitt slappa inlägg här. Det är naturligtvis urdåligt att vänta sig av andra att de ska göra en vacker statyett av lerklumpen (fin blålera i och för sig) man slänger in på plan så här. “Ta lipa pot” är en plats om man ser på det här med plats på ett lite vidare vis. Det är en väg runt en dal. Den är 5 eller 10 km lång beroende på om man väljer den korta eller den långa och överallt längs vägen står det “Ta lipa pot 5 km 10 km”. Jag trodde först att det var en plats och då blev ju den här avståndsangivelsen lätt mystisk. Vägen finns i Friuli i Italien och språket är resianska (en av de käpphästar jag brukar rida omkring på), ett litet slaviskt språk. På italienska heter vägen “La bella strada”. Nå, kan ni göra något av denna lipa pot nu?

 14. Jag försöker igen:

  Loket – stad i Tjeckien (namnet betyder “armbåge” och inte “lok” eller “lök” som för övrigt heter “luk” på kroatiska – eller Leif Olsson). (L)OK?

 15. Ha! Ett multifacetterat bidrag, med trippelbetydelser all over the place… Den staden måste ju ha en viss dragningskraft.

  Jag har (nästan) hela mitt liv önskat att det fanns en stad som hette Minsann, så att man kan konstruera “Hjo-Minsann”. But that’s just me scraping the barrel.

 16. Kanske kan man göra något av kombinationen:

  Samobor (med sitt berömda bakverk Samoborska kremšnita) och Samborombon (med någon liknande läckerhet)?

 17. …en liten by förutan gateau?

 18. Ah, här är mina Cremeschnitten igen. Fick du sådana på fästningen Spielberg?

 19. Bodil, I think we’re on a roll here, let’s work thru the night and sew this fucker up…. The prize is ours!

 20. [Fan, det är ju jag som delar ut priset…]

 21. Däremot finns det en ort i Östergötland som heter Vist, mer eller mindre tvärs över Vättern från Hjo sett. Så åtminstone fågelvägen borde förbindelsen Hjo-Vist vara en baggis. I alla fall är avståndet mellan dessa orter betydligt kortare än mellan franska Meaux och italienska Bra.

 22. Lars H, du har räddat den här tävlingen!

 23. Vis / vis

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vis_%28%C3%B6%29

  Porto / porto

  Kinda / kinda

  Svin / svinn

  Uggla / uggla

  Lech (Walesa) / Lech (am Arberg).

  Loch / lock

  Marathon / maraton

  Poros / porös

  Nice / nice

  Vinevardo / In vino veritas

  Nu har jag nästan förbrukat de familjära jullekarna. Och kanske något missförstått din. Hur ska de gå på tjugondaknut? Vojne, vojne… Ortnamn har du i alla fall åtta. Fem av orterna har jag besökt.

 24. Jag försöker nu med lite fjäsk/valfläsk till syltan här:

  Speck (ort i Meck-Pomm) – AbbiateGRASSO (stad vid Milano)

 25. […] av julleken på Pressylta försöker jag mig på en enklare variant, som får bli en nyårsaftonsfråga till […]

 26. Till Gabrielles “Lech” lägger jag “Leck” men efternamnet skriver jag inte ut även om det var Goethe som sa det.

 27. För att inte tala om den berömda Shakespearepjäsen “Så tuktas en Arboga”.

 28. Novaja Zemlja “nu vajar semlan”

 29. Bodil: du börjar närma dig stratosfäriska höjder!

 30. Du menar Sfäröarna?

  PS Jag försöker få ihop Loket med Arboga – Larmbåge?

 31. “Porto / porto”

  (här måste jag inflika historien om en bekant som under några år bodde i Porto, och en dag fick ett brev adresserat till “Herr NN, Portugal” levererat till sig, hela vägen från Sverige. Brevet var fullt av stämplar och noteringar som visade hur det skickats runt i landet på jakt efter en NN, ända tills någon skarpögd postiljon noterat texten “porto betalt” i frankeringsstämpeln, ringat in “porto”, och sett till att posten alltid kommer fram.)

 32. Gunnar:
  “Så tuktas en arg Beagle”
  var det väl?

  Det ska vara en hundbok i år. Och en Kungabok samtidigt. Den arga Beaglen i jaktlaget måste lära sig veta hut. Om det skrev tyvärr inte Shakespeare. Han hade en del annat på g. “Muntra fruarna i vinden sår”, till exempel.

 33. Så här i hockeypausen, precis innan nyåret, får vi väl avrunda med Ding Dong, TX (som fö ligger i Bell County) / Malmsjö. Gott Nytt etc allihopa.

 34. Snyggt.

 35. Karin/Blott Sverige
  December 31st, 2010 at 11:32 pm

  Jag är imponerad. Erkänner att jag fattade nada av tävlingen in the beginning och nu lika mycket ungefär. Men Bodil är alltid en värdig vinnare. Tyresö/ tryckeri?

 36. Jag är inte ett dugg imponerad, av någonting. Jag tycker fortfarande att det bara är en massa “Muntra fruar som sår i vinden”, plus några manliga såare. Men det var rätt trivsamt. Och generöst att roa oss andra med detta.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004