Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Mysterier

Categories: Internet
Wednesday, Mar 2, 2011

Ett av livets många, förmodligen olösbara mysterier – “vem i hela friden är Khaddafis stylist? och varför har han/hon ännu inte blivit skjuten?” till exempel – är hur i hela friden man kommenterar borta hos Bengt O…? Är det nån som vet? Bengt själv, till exempel…?

Jag skulle nämligen gärna vilja veta om det är sant att den nu avgångne Guttenberg har kallats “von Copy zu Paste”, och hur det i så fall skulle låtit på tyska? Är det nån som vet? Bengt själv, till exempel…?

PS: Ett annat mysterium, relaterat till Khaddafi. Sångerskan Nelly Furtado ska skänka bort (till okänd välgörenhet) det gage hon tjänade på att uppträda för Khaddafi-klanen i Italien år 2007. Vilket ju är… bra.

Men jag har alltid undrat vilket spanskt verb som “furtado” är baserat på – furtar…? Det vill säga, relaterat till furtivo/a, som i una mirada furtiva, en förstulen blick… Nån som vet?

10 Responses to “Mysterier”

 1. Det är antagligen inget spanskt verb överhuvud taget. Enligt wikipedia är frk. Furtado av portugisiskt ursprung.

 2. Nu är min portugiska rätt obefintlig, men nätet menar att Furtar är portugiska för “stjäla” vilket på spanska heter Hurtar. Fast vill man vet vad ett namn egentligen betyder ska man fråga Kalabarierna:

  http://www.kabalarians.com/Female/furtado.htm

 3. Fredrik: kabatralalarians var roliga… fast om man skriver in “Gunnar” för dem att analysera så får man diametrala motsatsen till Gunnar (den diametrala motsatsen till “Gunnar” är “Monica”, för övrigt)

 4. “Copy and paste” förekommer rikligt som öknamn men just så – någon ordlek av den typ du antyder har jag inte sett. Annars är “Freiherr von Googleberg” mycket populärt. Men det börjar gå till överdrift nu, tycker jag, hånet är alltför präglat av skadeglädje. En tjutande mobb som gläder sig över en annan människas olycka.

  Jag erinrar om att du, i ett annat och mera hedervärt sammanhang, kommenterade hos mig att någon som heter “von und zu” väl borde vara transportminister. Det tyckte jag var roligt.

  Jag är ledsen att mitt kommentarssystem är som det är. Men nog går det väl att kommentera i alla fall? Tips om alternativa system mottages tacksamt.

  Jag får väl tjuta, eller åtminstone gnälla, med vargarna och citera en kommentar som jag tyckte var kul (mest därför att den är riktad mot Wikipedia också): “Guttenberg soll alle seine Vornamen aus der Wikipedia abgeschrieben haben”.

 5. OK, inget mer sarko om Guttenberg…

  Vad gäller kommentarerna: jag hittar inget annat än “arkivlänk” att klicka på vid de olika posterna. Och i högerspalten under “Kommentarer” är det bara vitt, som ett lakan, i snö… så det finns inga gamla kommentarer att läsa heller. Och då har jag “tillåtit” sajten i den där skyddsknapp-tjosan man har nere till höger, för att uttrycka det tekniskt.

 6. Jodå, “furtado” betyder faktiskt “stulen” på portugisiska… Nelly Stulen… Hmm… Tack för tips bl.a. till Malou…

 7. Bengt och Gunnar:
  Vad gäller doktorsavhandlingar och lite grymma skämt, så har vi ju också i Sverige råkat ut för förfalskningar och förfalskade doktorer. Däribland Herr El Sayed, som lurade min mor på en liten aktiepott, och någon kvinna som körde hej vilt med Strindbergscertifikat. Vad beträffar den senare kan man till hennes försvar säga att hon brinner för Strindberg och jag tror hon gör det än.
  Sådant kan vara väl så bra som meriterade stofiler.

  Själv har jag glott med allt blankare ögon på avh:r, om städning, gymnastik och bokhandlarnas sociologiska uppgång och fall, för att bara ta ett par som inte kräver det riktigt Stora Tänket.
  Men med Horace Engdahl hade man det motsatta problemet; han var lite för fri, personlig och essäistisk, eller vad man nu kunde invända för att få till en uteslutning. Den akademiska världen föredrar ju ofta fot(nots)terapi framför det Grandiosa Skridandet, och det är väl förnuftigt. Men, si där fick de vända kappan efter vind, eller foten efter tråget.

  Men Tha Guttenberg får nog tåla en del, det gör sådana stadigt bankerade gossar för det mesta.
  Guttenberg, Guttenberg, go take part in the Gutenbergevolution.

 8. (Nu fick jag dåligt samvete igen, Bengt. Mailar när jag är tillbaka i civilisationen.)

 9. Fredrik: var är du nu då? Kalifornien?

 10. Bara för att klargöra. Mysteriet jag hade med obefintliga kommentarer på Bengt O:s blogg, var inget mysterium alls. Det visade att jag på min dator måste manuellt “allow” inte bara bloggen generellt, utan också kommentarssystemet Haloscan specifikt. Utifall att någon annan upplevt samma problem, vill säga.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004