Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Don’t do it, girl…!

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Apr 19, 2011

För de romantiskt utsvultna bland er levererar jag här en näringsrik och smaklig godbit. A study in beige. Tänk vad lyckan kan se… lottlös ut.

Nå, ungefär som radioaktiva ämnen ligger kvar i jorden kring Tjernobyl och Fukushima (“ungefär” alltså…) så ligger mitt namn fortfarande kvar på olika “journalistor” runt om den i civiliserade västvärlden. Ibland får jag därför telefonsamtal som vid första anhörande kommer rakt utifrån left-field… som igår, när Radio 4 undrade om jag tänker skriva om bröllopet nästa fredag i svensk press, kanske en slags jämförande studie med det svenska kronprinsessbröllopet i fjol…?

-“Visst!” sa jag, för jag är ju alltid pigg på en utmaning. Nu måste jag bara läsa på om Victoria och Daniel. Om nån har några ingångsvägar så meddela mig gärna. (Har Slavoj Zizek skrivit nåt?)

William och Kate, däremot… “En medfödd prinsbegåvning gifter sig med ‘en riktigt lovande flygvärdinna'” skrev jag lite nedlåtande när det hela annonserades i november i fjol. Men ärligt talat… för att fortsätta citera mig själv (en av mina favoritsysselsättningar, trots allt): “…lik förbannat blir man lika häpet skräckslagen varje gång en troskyldig och lite korkad ung dam med tjugo poäng i konsthistoria tar steget in i familjen Munsters klibbigt kalla omfamning, medan ropen ekar ‘Avla, tös, avla!’…”

9 Responses to “Don’t do it, girl…!”

 1. Vilken vacker bild!
  Att en prins gifter sig med en vacker kvinna av folket, är dock inget märkvärdigt. Men när en prinsessa kysser en groda och den förvandlas till prins.. ja då överträffar verkligheten sagorna.

 2. Vic o Dan? Ja, det finns ju en del samhällsekonomiskt krafs, som att polisbevakningen lär ha kostat 17 miljoner, och att hovet eskat högre anslag i år igen. Vad hela konkarongen med bröllopet kostade orkar jag inte ens tänka på.

  Personligen är jag tillräckligt romantisk för att fälla en tår när de står två unga vid altaret, hur som.

 3. Vad kan kalaset ha kostat mig personligen, Gabrielle? Och vad fick jag för pengarna?

 4. “äskat anslag” ska de ju heta på gammelsvenska, när man menar att hovet kräver mer…
  Ja du, Malou. Jag tror till exempel att jag fällde ett par dyra tårar där vid filmningen av själva vigseln. Det var betydligt mer värt att tåras vid mitt eget bröllop.
  Men, Gott sei dank, finns det större problem här i världen.

  Och folks behov av ritualer är ju oomtvistat, särskilt i orostider.
  Sen finns det helt olika bud om vad vigselyran betytt för svenska folket: Blev man mer eller mindre republikan efteråt? Fråga Lennart.
  I alla fall står det klart att man blev mer republikan efter Vad-gör-Kungen-i-Svängen-boken.

 5. Är du en sån lipsill, Gabrielle…? Det trodde jag aldrig.

  Jag kommer visserligen att kolla bröllopet på teve, men som alltid i hopp om att nåt kommer att gå ordentligt, massivt fel – inte i meningen bomber och blod och jämmerdal, utan mer att drottningen snubblar på Philips sabel och drar med sig Ed Miliband i fallet, följt av en elitistisk kedjereaktion, så att hela etablissemanget till slut ligger krälande och hjälplösa och halsbensbrottande på Westminster Abbeys krackelerade stengolv, som i en av Hogarths värsta, svartvita, opublicerade mardrömmar, och alla ropar de “Dimbleby! Huffington! Murdoch! Help!” – och allt detta inför tolv miljarder tittare, främst i bortre orienten… eller bortest i främre orienten…

  Det är vad jag hoppas på. Vad hoppas ni på?

 6. Jag hoppas de får ett riktigt fint bröllop, ett sådant som alla älskande par förtjänar.
  Och jag hoppas att solen ska skina över dem på deras stora dag. 🙂

 7. Malou, jag tror du och jag är ljus och mörker, yin och yang… helan och halvan…

 8. Gunnar,
  jag är ingen lipsill, utan en riktig torris när det gäller tårar, de kommer bara i genuint arketypiska stunder, som just vid bröllop, krig, skilsmässor och tsunamiska lidanden.

  Men, for the sake of a good story: Du kan ju alltid hoppas på att hon gör samma blunder som Diana och säger att hon vill gifta sig med Philip, och inte med lillprinsen.
  “Yes, I do take this Philip”…ähups…vad heter han nu?

 9. Tack för ett gott skärtorsdagsförmiddagsskratt. Jag ser den där scenen som du målar upp i Westminster abbey framför mig och njuter. Är jag en elak person då – skadeglad? Egentligen måste jag ju säga att engelska kungahuset bryr jag mig väldigt lite om. Det är det svenska jag vill ha bort.
  Dessutom fick jag i ditt påföljande inlägg lära mig uttrycket “dedicated underachievers”. Bra uttryck. Alla kanske hört det tidigare men för mig var det nytt.
  Glad Påsk!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004