Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Räven sover…

Monday, Apr 4, 2011

Idag kommer ännu ett av de regelbundna 30-årssläppen av hemligstämplade papper i Storbritannien. Dagens skörd handlar mest om spioneri (vi skrev ju om Kim Philby häromdagen, för övrigt…) och den kanske inte så där världsomskakande överraskningen att MI5 på 1950-talet spionerade på vänsterlutande intellektuella (Philip Toynbee, Cyril Connolly, Stephen Spender, och särskilt Jacob Bronowski) i sina fåfänga försök med att luska fram de övriga rysspionerna, dvs. Philby och Anthony Blunt.

Men om man skrållar ner för The G:s artikel i länken ovan kommer man till ytterligare bekräftelser på att nazisterna, mitt i det kaotiska krigsslutet, också planerade för framtiden, dvs. Fjärde Riket. En viss Olivier Mordrelle, ledare för en nationalistisk separatiströrelse i Bretagne, uppger att han bevistade ett möte i Deisenhofen strax utanför München i april 1945 (!) där en hög SS-officer försäkrade de närvarande att rejäla penningsummor redan förts över till Latinamerika, att “pålitliga män i nyckelställning” skickats att bo i Schweiz och Spanien för att ligga lågt, tills det blev dags för alla dessa anti-bolsjevikiska grupper att röra upp oroligheter som skulle leda till inbördeskrig. (Vad som förstås – sedan många år tillbaka – återstår att reda ut är kopplingarna mellan Fjärde Riket-nätet och Operation Gladio, salig i åminnelse.)

Hur som helst, jag har alltid tyckt det här med “sleeper cells” utgör ett förstklassigt komediupplägg, med dragning åt satir. För det första måste väl de “sovande” vara rejält till åldern numera… Men så en dag kommer signalen, “Wachet auf!” och gänget drar åstad på sina rullatorer för att starta raskrig i, tja, St. Gallen, eller Benidorm… En veritabel skrattfest, potentiellt, det tror jag ni håller med om…

10 Responses to “Räven sover…”

 1. Ja, eller så kan de ju alltid ringa Berlusconi. Han har tills vidare 3280 miljoner bortfuskade skattepengar att dela ut till sina hemliga fascistiska ordensbröder.

  Men, jag vet, nu gick jag miste om komeditonen. Det blir du som får göra skrattsuccén.

 2. Räven sover räv. Sover räven räv? Oui.

 3. Glad att du nappade på det där, Bodil. “Sova räv” hörde jag ffg i min barndom när min storebror sov räv för mig. “Sova räv” blev dessutom en film med manus av Ragnar Strömberg, vilket slutade med osämja om jag minns rätt… Men Christina Schollin var med på ett hörn… det är en merit som heter, ähm, Christina:

  http://www.imdb.com/title/tt0495517/

 4. Ja, man kan ju lätt tro att det i första hand är björnen som sover, men… stundom slumrar den gode Homeros. (Apropå Christina Schollin)

 5. Du menar att.. Christina Schollin hade lite fuffens ihop med… Homeros??!!

 6. “Sova räv” som film? Kan man väl förstå att det sket sig med Börje Ahlstedt och Jan Öqvist i samma produktion. Men visst var det du som spelade björnen?

 7. Kanske. Eller: Sov surt, sa rönnbäret.

 8. Det verkar luta åt naturfilm nästa gång!
  “Naturfilm” förresten, är inte det ett dubbelbottnat medium. Blir det naken natur (med Christina Schollin), natur med hurtig Attenborough, eller Natur a la Stephen Fry?
  Det senare innebär att den store, rolige mannen kliar halvt osynliga utrotningshotade djur under hakan. Faller från en båt och bryter armen. Samt vänder sina melankoliska ögon mot kameran, och tänker . What the hell am I doing here? Okej, cash. Så han stånkar vidare genom svettiga Amazonas. Men kärleken till djur går inte att ta fel på. Inga svältande rävar där inte. Fry är en så godmodig djurälskare, och odd engelsman, att jag skulle fria direkt, om han inte var bög.
  Den här “naturfilmen” njöt jag av igår, och den går att hitta här: http://svt.se/2.150239/1.2361182/sasongsinformation – för dem som har vägarna förbi Sverige. Gunnar, du har kanske sett den?

 9. SVD hade en artikel om den svenska operation Gladio, ganska intressant.
  http://www.svd.se/kultur/direktorens-dubbelliv_6021925.svd

 10. Tack för det, Thomas! Det där är en bok jag ska skaffa, definitivt…

  Gabrielle, du kan väl fria ändå, men vet ju aldrig…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004