Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Similevarning!

Categories: Språk
Friday, May 27, 2011

Kan vi inte alla svenskspråkiga skribenter – vare sig man är amatör eller yrkesmänniska, modebloggare eller nobelpristagare – komma överens om att det bara är regn som “står som spön i backen”….? Inte “kraven på abdikation“. Inte “insidererkännanden“. Inte “hitsen” (två självmål, G-P…). Och särskilt inte “valfusket“… you dripping imbecile…

En svensk romanförfattare skrev en gång, i en scen från en särskilt livlig fest i Stockholm, att “Samlagen stod som spön i backen”… Det är kanske det enda, unika exemplet – utanför regnet – där den funkar.

28 Responses to “Similevarning!”

 1. Insiderkännanden står spöade i backen…hade kanske varit bättre.

 2. SM-knull kräver att man blir spöad i baken. 😉

 3. Fast nu vet jag inte riktigt …vart vi tog vägen. Alls, märker jag.

 4. Jag visste inte ens att det fanns svenska mästerskapen i samlag. Fast vad har FIFA med det att göra? Eller vad det förra inlägget? Nä, jag säger som Gabrielle.

 5. Frågan är hur tävlingslokalen kan se ut.

  FIFA =Fulla I Fan, Alltid!

 6. På ett vykort från skidsemestern i fjällen en gång skrev jag (amatör) : vi stod som spön i backen.. Funkade då.

 7. Svenska mästerskapen i samlag är avslutade för i år. Nu återstår bara de amatörmässiga midsommar……n.

 8. Nån gång mellan fredag och nu tog den här posten ett ordentligt bloss på jonnen och for ut i nittiotre grader sydsydväst om all sans och mycket förnuft. Jag har inte den blekaste aning vad ni pratar om. Men det behöver ju inte hindra att man kan kommentera saken, fråga Lars Linder på DN, bara… Ähem.

 9. .. och jag som, först av alla, tänkte kommentera med orden “Du är gräslig, Gunnar”.
  Sen blev det än värre… Haha.. men slutklämmen är bra!

 10. Vad sporten Triphallon kan handla om ska vi inte diskutera här.

 11. Jag googlade just det där och fick reda på att det är en läskedryck som serveras på Viking Line: Trip Hallon (20cl, 5:-) – men är det verkligen en sport att dricka det?

 12. Gunnar: fråga Linda Tripp ifall det var hallonlemonad på den där klänningen…

 13. Magnus: jag tror inte jag bryr mig om det… inte i kväll…

 14. Så skönt att få känna sig fullständigt utanför en absolut obegriplig diskussion. Vill bara i all tråkighet erinra om en ganska misslyckad Povel Ramelsk teveserie “Semlons gröna dalar” där Sune Mangs karaktär envetet upprepade frasen “stod som spön i backen”, avsnitt efter avsnitt.

  Men även om vi nu beränsar oss till regnet: vad menas med “spön” i sammanhanget? Metspön?

 15. Bengt: jag vet inte, men om man tänker sig ett sånt där strilande regn, med adderad blåst, sett genom den ridå som skapas av en takränna full av löv, så kan man nog se i alla fall käppar, om än inte spön…

  Är detta första gången Sune Mangs omnämnts i bloggsfären? Jag bara frågar. Och tillägger som motdrag “Thory Bernhards”… schack matt, tror jag.

 16. Det är som i freudianska sessioner. Ju mindre “utmanaren” säger, desto vingligare blir irrfärderna. Gonatt!

 17. Gunnar: Jag kan väl erbjuda remi. Och á propos Freud: Otäcka minnen väller upp ur det förflutna.

 18. “sökte min död”.
  Alls ej jämlikt för den lilla vildanden. För att råda bot på det eller något annat, hände det sig under en jaktfärd att Nils von Dardels (ännu finare) svärfar, lyckats trassla in sig kollosalt, halvt nedsjunken i vassen, med bössan allt surare. Skogen ekade av hemska ljud, och auktoritära order om att någon skulle befria honom. Dardel var snabbt till räddning. “Schut honom så schlipper han plåågaz!”.

  Men den är väl så gammal att till och med Freud har hört den.

 19. SAOB skyller på smålänningarna: “SPÖ 1) längre, smal o. böjlig gren l. kvist l. späd stam l. längre skott (som skurits l. brutits av (o. iordningställts) för viss användning) […] a) i jämförelse, i fråga om regn, i uttr. stå som spön i backen (äv. bl. stå som spön, förr äv. stå spön i backen), om regn: ösa l. vräka ned. Störtskuren .. öste ned, eller som allmogen i småland yttrar sig, stod som spön i backen. CEDERBORGH OT 4: 11 (1818). Det regnar.. som om det skulle “stå spön i backen”. SöndN 1862, nr 41 s. 1. Regnet har stått som spön. LARSSON Hem 13 (1899). HEDIN Pol 2: 247 (1911).”

 20. Apropå ett av dina exempel så är (främst) Aftonbladets kampanj mot kungen det journalistiskt sett dummaste som går i ett par skor. Tidningen låtsas att den agiterar för republik, eller för att Victoria “ska ta över” men tyngdpunkten i det man kör fram andlar uteslutande om CG personligen. Kriminalrepoirtenr Oisin Cantwellk får skriva en stort uppslagen krönika med rubrik (och slutkläm) “En republik lyrar runt hörnet” men det scenario han kungsnådeligt råder majestätet till är naturligtvis att låta kronprinsessan ta över, som om han aldrig hört ordet tulipanaros.

  Om man säger att problemet är monarkens immunitet och en kultur utan insyn så är det naturligtvis ingen lösning alls att låta kronprinsessan marschera upp på tronen över sin faders offentliga lik, eller nåt. Pensionering finns inte i monarkin utom i mycket extrema fall, det vet väl alla? Idioter. Nån har bjudit dem på för mycket Trip Hallon och vodka.

  Jag har inga synpunkter på huruvida kungen gjort det ena eller det andra – utom just att sprängkraften i det som händer är en flugfjärt jämfört med England 1997 eller Tyskland 1918 – och jag är inget större fan av kungen som person, men på tidningarna klarar de tydligen inte ens att analysera grunderna i landets statsskick.

 21. Det där har du säkert rätt om, Magnus… AB har en tendens att ibland försvinna upp i sitt eget journalistiska fundament. Men å andra sidan… Jag tittade på intervjun med knugen som dom lagt upp, men fick sluta titta, jag stod inte ut… Jag tror aldrig i mitt liv jag skådat ett större PR-haveri. Vem i helvete har hovet anställt som medieansvarig – Republikanska Klubben? -“Har kungen varit på nån strippklubb nån gång?” – “Ähm… hmmm… tja… njae… det kan man nog inte säga….”. Eeeek…

 22. Kommentarerna stod som spön i backen!

 23. Gunnar: Uppenbarligen behöver svenska journalister knarka med tanken på en konstiuttionell kris (drogmetaforen är medvetet kackig här). Det spekuleras hejdlöst i att riksdagen skulle förklara att den saknar förtroende för knugen eller att någon stjärnreporter skulle tvinga ett högrött majestät att medge att han nog varit på sexklubb i Bratislava eller på Söder. Hade det handlat om någon annan än kungen hade de flesta i det jhär läget sagt sig att även om den där juggekillen visar upp bilder på nån sajt så kommer de inte att bevisa någonting alls – idag är det enkelt att photoshoppa sig till det man vill ha, så om bilderna ska kunna “bevisa” någotning alls så måste han dels lämna ifrån sig originalen för analys, dels måste han ha trovärdiga vittnen som kan träda fram med bild och namn och styrka att kungen var på klubben ifråga och att det verkligen hände farliga saker. Och det kommer han inte att göra, inte heller kommer Aftonbladet eller DN att uträtta det åt honom. Alltså har kungen i princip vunnit, även om han gjorde det på ett sätt som är “less than elegant”.

  Även om det, om ett halvår, skulle dyka upp oskarpa bilder som påstås visa kungen på klubb med kaffeflickor så kommer de inte att leda till majestätsfråga eller att kungen kallas till KU eller några likande roligheter. Det borde journalister och ledarnissar ha fattat nu, en del av dem vet det säkert men de vet också vad som säljer och vad deras chefer vill ha i spalterna.

  Jag kan hålla med om att kungens intervju inte var speciellt vig, men hur ofta blir en person i hans situation tillfrågad om den sortens ytterligt privata grejor? Hur ofta blir *någon* intervjuad offentligt om sina utevanor och med ett underförstått hot om att schavottera i bakgrunden? Sen har han förstås blivit litet deformerad av sin roll. priset vi betalat för att behålla monarkin är att monarkens roll är mer avlövad än i de flesta andra monarkier, men å andra sidan: vem tror du att svenskarna skulle välja till president? Hade frågan kommit upp för 25 år sen hade det blivit Lennart Hyland, och han hade i såfall fått mera makt än kungen har.

  Naturligtvis förnekar alla journalister och chefer på de berörda redaktionerna att det skulle pågå en kampanj, ty kampanjjournalistik finns inte i större svenska tidningar. Hej Liza Marklund!

 24. Bara ett par korta kommentarer. Om jag skötte medieansvaret för hovet så skulle jag från allra första början iakttagit hundraprocentig radiotystnad, typ “Vi kommenterar aldrig skvaller. Nästa fråga.” Eftersom den svenska monarkin inte hade mycket kvar att visa upp för omvärlden annat än vad den hade kvar av dignitet, så skulle jag slått en järnring om dessa kvarlevor.

  Att Lennart Hyland skulle blivit en usel president är ju inte ett argument för monarkin, utan ett argument mot Lennart Hyland. Ett kategorifel, tror jag det heter.

 25. Gunnar: Visst, det där var inte ett helt vattentätt argument från min sida, men jag menar också att Hyland var ungefär den sorts person som vi troligen skule fått vid ett presidentval. De svenska partierna vill knappast ha en president med tunga politiska, vetenskapliga eller kulturella meriter, det skulle anses verka exkluderande pch dessutom brukar sådana personer ha – eller ha haft – tydliga åsikter som kan skapa kontroverser under deras tid på presidentstolen. Kungen utgör numera i stort sett ett blankt kort: man kan känna att han är mesig, men normalt blir mycket få personer sura eller arga på Kung Carl Gustaf. Ingen alls blir sur på Victoria och Daniel. jag förmodar att de som verkligen är engagerade bakom den här kampanjen känner att de mpåste försöka nita monarkin innan Victoria har fött barn, för sedan kommer det att vara kört för lång tid framåt. med en ny generation Hagasessor och kronprinsessparet mer i förgrunden, men just som tronföljarpar, inte som drottning Victoria med make ännu, blir det omöjligt att driva en kraftfull kampanj för republik. Tidningarna kommer ju att svämma över av barnbilder och trevliga intervjuer och photo-ops.

  Och man kan väl säga så här: om jag riktade Hylanargumentet direkt till någon som är indragen i den här kampanjen, t ex Oisin Cantwell, så skulle jag glatt göra det eftersom de själva kör med ett motsvarande kategorifel när de låtsas att det skulle vara ett alternativ för kungen att lämna över till Victoria – och att journalisterna vet bättre än kungen och hovet på den här punkten. Som jag var inne på tidigare, om probelmet är monarkin i princip och dess brist på transparens så är Victoria en icke-lösning.

  Medias behov av att sätta vilken slags story som ska berättas slår igenom, även till priset av att man offrar logik och relevans. På BBC hade de aldrig sänkt sig till det, inte om det gällt en fråga på brittisk eller europeisk botten i alla fall.

  Jag är inte speciellt fölrtjust i kungen som person, men just den medvetna och slampiga fiktionaliseringen ända in i kärnan av massmedia gör mig upprörd. Ska vi ha republik så vill jag se helt andra ragument än att kungen kan tänkas ha gått på strippklubb ler varit otrogen mot drottningen.

 26. “Om jag skötte medieansvaret för hovet så skulle jag från allra första början iakttagit hundraprocentig radiotystnad, typ “Vi kommenterar aldrig skvaller. ”

  Right, Gunnar. Det var också Karins tanke i hennes kungainlägg. Det här blir ett jävla långkok på några redan långsaltade revben från en katt.

 27. Regeringen säger nej till en “sanningskommission” (en idé som kastats fram i pressen). Det sakligt och politiskt riktiga . och det kunde man INTE räkna ut att de skulle göra, va? Aldrig med min fot, särskilt inte som förslaget kom från en v-ledamot. Det enda parti som kan tjäna rejält på att kungen dras inför KU eller något liknande är Sverigedemokraterna, och det inser säkert både Reinfeldt och Juholt.

  Visst vore det mumma för tidningarna om kungen tvingades säga “I did not see any naked women” eller liknande (jfr Clinton) men det kommer inte att hända. End of story.

 28. Ärligt talat skule man ju vilja kalla in Lena Mellin, Peter Wolodarski m fl till KU och ryta åt dem (efter ett par frågor de inte kan svara hederligt på) “TRAMS! Ni ska veta hut när ni står inför riksdagen och inför svenska folket!” 😉

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004