Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Början på slutet för svensk narkotikapolitik?

Categories: Svenskt allmänt
Monday, Aug 29, 2011

Veteranerna bland er känner till att en av Pressyltas ivrigast beridna käpphästar handlar om den häpnadsväckande sociala och mänskliga tragedi som går under beteckningen “svensk narkotikapolitik”. Idag skriver Magnus Linton i DN om en ny bok som raserar varenda en av de missförstånd, illusioner och rena förfalskningar som ligger till grund för drogpolitiken. Man kan bara hoppas att boken blir ett av de sista hammarslagen på den sista spiken i just denna kista… (if you see what I mean)…

Ta bara det där med “ett narkotikafritt samhälle”… Linton jämför det med att vilja “fred på jorden”, men det är ju egentligen ännu mer verklighetsfrämmande än så. Fred på jorden har säkert rått någon gång, t.ex. omkring den tid vi bestämde oss för att lämna de etiopiska högländerna och se oss om i resten av världen… Men ett “narkotikafritt samhälle”…? Människan har ju tuggat blad  och kokat rötter sedan vi över huvud taget kunde tugga och angöra en brasa, just därför att just det bladet och just den roten får en att känna sig… oj, maxad, hello-hello…

Att vilja ett “narkotikafritt samhälle” är alltså att vilja en helt ny sorts människa… Och det brukar ju aldrig sluta väl, det där med att vilja helt nya människor. Det blir alltför gärna Year Zero och madrasserade celler av sådant…

För mig är svensk narkotikapolitik ungefär som tjurfäktning i Spanien: en nationell kultur som inte blir fullt ut civiliserad förrän den gjort sig av med bedrövligheten.

7 Responses to “Början på slutet för svensk narkotikapolitik?”

 1. Här skulle man då kunna säga ngt lämpligt om alla de legala droger som prackas på även små barn, med koncentrationsvårigheter, eller de man ständigt gör reklam för i alla möjliga sammanhang där folk mår lite dåligt.
  Och, som antidote, att till och med USA accepterar – i vissa stater – självmedicinering med Marijuana.
  Själv har jag inget behov av drogfrihet, och jag ser rätt allvarligt på (som vi politiker brukar säga) ökat kokain-extasy-och annat missbruk.

  Men Marijuana – och då menar jag inte hasch – är det ju ingen som har dött av. Halva USAs intelligentia har gjort sina mindfulness-undersökningar på de små torra bladen.
  (Och då menar jag inte hasch, som även jag, lilla mamma, tycker är för starkt för vanligt folk, och unga dårar).

 2. Ja, receptdrogerna ska vi inte ens börja prata om… Vi lever ju i Ritalinasamhällen

 3. AB idag: Läkaren tjänar miljoner på att skriva ut Amfetamin till ADHD-patienter…It´s allright for some…(dealers).

 4. Amfetamin??? Mot ADHD…??? Jösses… snacka om att hälla fotogen på brasan! Vad näst? LSD till paranoiker?

 5. Extasy till nymfomaner? Steroider till dörrvakter?

  Men allvarligt: Man försöker medicinera så gott det går, ibland är det bra, ibland är det en katastrofal nödlösning för små barn som inte får det de behöver. Skolpsykologer till exempel, är ju snart bortrationaliserade i halva Sverige. DET bryr jag mig nog lite mer om än att folk ska hoppa runt med fritt kitt…i lördagsfickan.

 6. Det hade ju varit trevligt om något så simpelt som tio, hundra eller tusen väl underbyggda vetenskapliga rapporter hade kunnat ändra den svenska narkotikapolitiken men tror man det har man nog underskattat det inflytande som Riksförbundet narkotikafritt samhälle, föräldraföreningen mot narkotika och andra fanatiker haft på det svenska samhället de sista 40 åren.

  Ta nåt så simpelt som att ge narkomaner tillgång till rena sprutor. Om narkomaner kan få tag på rena sprutor så får de i alla fall inte gulsot eller AIDS vilket ju ökar deras livskvalitet och livslängd vare sig de slutar knarka eller inte, detta håller alla med om men i Sverige finns sprutbytesprogram bara som försöksverksamhet på ett par orter. Denna försöksverksamhet är under attack från RNS och andra, senast moderaterna i stockholm som på alla sätt försökt stoppa ett sprutbytesprogram där. Visserligen hade rena sprutor kunnat hejda HIV epidemin bland narkomaner i Stockholm för några år sedan MEN det hade ju gett fel signaler om kommunen/landstinget hade gjort något för att underlätta deras missbruk.

 7. Tack för det, Thomas…! Just det där med sprutorna gör en förtvivlad, alltså… Din pessimism verkar rätt rimlig, faktiskt… Ingen vetenskap biter.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004