Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Hackney dagen efter

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Aug 9, 2011

Uppdatering 22:15 BST:

Senaste rapporten från Manchester. BBC-reportern: “Det har gått så långt att ungarna frågar oss journalister var plundrandet händer nånstans så att dom kan följa med oss, och dom har stora säckar med sig.”

Uppdatering 20:30 BST:

Det här kommer ju att bli den ikoniska bilden från augustikravallerna… Den är från Croydon igår kväll, och finns i två versioner: en när hon just hoppat, och denna, när hon är mitt i hoppet, ner till polisernas famn. [Fotografen heter Amy Weston]

London, under tiden, är förhållandevis tyst så här långt. Det brinner däremot i centrala Manchester. Om man vill följa händelserna är BBC och Guardian alltid bra.

Den iranska regeringen har uppmanat brittiska myndigheter att “visa återhållsamhet” och “öppna dialog” med de som “protesterar”, och att kalla in “internationella fredsmäklare” att hjälpa till…

När diktaturer drabbas av sinne för humor är det alltid bäst att ducka.

Uppdatering 19:00 BST:

Även på den juridiska sidan drar man in de stora kanonerna. De första grupperna looters har passerat genom Highbury Magistrates Court idag. Den vanligaste stämpeln är “single act of burglary” vilket i en Magistrates Court ger max sex månader, men domarna var inte nöjda med den straffsatsen: samtliga fall hänfördes till nästa instans uppåt, Crown Court, där max är två år. Dessutom anlitar man s.k. “joint enterprise”-åtal, alltså en slags kollektiv skuldanklagelse där den 14-årige påhejaren i periferin, som bara vill ha ett par trainers från JD Sports, är lika skyldig som killen som slog ut fönstret och satte affären i brand. Detta kommer att bli kontroversiellt, och har redan liknats vid de gamla “Sus laws“, osaliga i åminnelse.

PS: Här är en bild på den där drätvärstingen från bilparken jag har gafflat om: den heter en Jankel Multi Role Armoured Vehicle. Jag tror vi alla sover tryggare i våra sängar, med dessa på gatorna.

Uppdatering 17:40 BST:

En mycket läsvärd bloggpost av James Meek i LRB om just Broadway Market, om avstånden mellan sociala strata (London är allt annat än en smältdegel) i ljuset av kravallerna.

Var på Broadway Market för en halvtimma sedan, för övrigt. Den sista speceriaffären skulle just stänga. På Cat & Fiddle spikade man upp chipboard för fönstren, bad de sista gästerna dricka upp och gå hem.

Uppdatering 14:15 BST:

Nu rullar man ut de stora kanonerna. Idag och ikväll är det 16,000 poliser i stan, i stället för gårdagens 6,000 (passerade för en stund sen tre fullsatta polispiketer från Wales…). Inrikesministern har gett tillstånd att använda plastprojektiler och vattenkanoner [fel av mig]. Man har helt enkelt beslutat att “göra en Belfast”. Nuff said, liksom.

Ryktena går. Det ska bli mer i Hackney igen, sägs det. Men killen i elektrikeraffären tvivlade på det, med den minnesvärda frasen. “You don’t loot a place like Hackney twice… there isn’t enough stuff…!” West End hade han hört nåt om, däremot: “Det twittras om Oxford Circus…”.

Enver i speceriaffären runt hörnet rådde mig att ställa bilen i garaget. Men den får ju inte plats där nu, med alla mina grejer redan instuvade.

Bilderna (rätt taskiga, sorry) tagna för en stund sen, kring Clarence Road och Clapton Square i Hackney.

Det är fullt med dagen-efter-turister, som jag. Många affärer är fortfarande tillbommade, och bensinstationen på Mare Street har belamrats med stängsel och taggtråd. På Broadway Market går dock cafelattelivet sin gilla gång, såg jag när jag körde förbi på väg till garaget.

Jag tror min “analys” från igår fortfarande håller, i den meningen att det är svårt att få nån djupare innebörd att fastna på de här händelserna. En av Londons viktigaste, månghundraåriga dynamiker är konflikten mellan kaos och ordning, och den har än en gång blossat upp i en sommarvarm, åsktung innerstad.

Det har inget med rasfrågor att göra, till exempel: det här är regnbågskravaller, svarta och vita och mixed-race tonåringar i en salig blandning, med inslag av inresta anarkister (som nästan utan undantag är något äldre vita med medelklassbakgrund).

Hatet mot polisen är den gemensamma nämnaren, också det en månghundraårig tradition i den här stan. Under den slitna fanan samlar sig de olika gängen mot den gemensamma fienden, häromkring främst dom som bor på Pembury Estate (ett “stenkast” från bilderna ovan…) och dom som bor kring London Fields, granne med våra Guardianläsande vänner på Broadway Market…

“London: kontrasternas stad”, som sagt…

13 Responses to “Hackney dagen efter”

 1. Är du säker på det där med ras? Här i Sverige citeras Enoch Powells “Rivers of Blood” speech”, med – får man anta – gillande…

 2. Lennart – du skojar…?! I vilket rimligt sammanhang citerar man Powell? Och vem gör det?

 3. Nej, det är inget skämt. Tyvärr.
  http://nydahlsoccident.blogspot.com/2011/08/floder-av-hat-england-pa-vag-ner-i-det.html

 4. Ah… nuff said.

  De enda andra jag sett som gör en rasgrej av det här är franska medier, som drar paralleller med banlieukravallerna. Lika dumt det.

 5. Det ar ju bara att ta en titt pa valfri “catch the looters” sajt (det har dykt upp nagra stycken, inklusive en dar the Met lagger ut bilder fran overvakningskameror) sa ser man att det har ar, pa ett ungefar typiska forortsungar minus valartade flickor minus dataspelsnordar. Och det ar en valdigt liten klick som ar valdsam; de flesta hanger bara pa, stjal lite markesgrejor dar dom kommer at, och hoppas pa att polisen inte ska ta fast just dom eftersom det ar sa manga som ranner omkring — som hon pa twitter sa, “it’s free stuff ennit”.

 6. Precis, Fredrik…

 7. PS: I det här landet ligger ju “förorterna” i (periferin av) innerstan. Man kanske borde kalla dem “efterorterna”?

 8. Undrade just hur drätbilen såg ut. Den var ju snygg! Och relativt diskret, tycker tillverkaren Jankel:

  “The Guardian offers protection and capabilities in excess of other vehicles currently employed by Law Enforcement Agencies in such roles, whilst still maintaining a mainly discrete appearance.”

  Vem de nu tänkt lura med det.

 9. Ha! Dom är jättediskreta, särsakilt tre i bredd ner för Croydon High Street igår kväll…

  Snart säljer dom väl en familjeversion också, som med Humvee…

 10. Snygg vete fan, men en trygg husbil, kanske, till nästa Englandssemester.

 11. “Vår pansarsemester i England”…

 12. På temat vilka som plundrar är nog den här bilden rätt oslagbar: http://twitpic.com/6342h1 (även apropå vad du skrev om i fredags…)

 13. Jag såg den bilden tidigare, och om högermarginalen var större så ser man en liten väska över hans axel. Vars innehåll man undrade över.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004