Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Kravalldags igen…

Categories: Brittiskt allmänt
Monday, Aug 8, 2011

Uppdatering 22:30 BST:

Er man med “PRESS”-lappen i hattbandet kan rapportera att alla snutarna just nu drar västerut på Dalston Lane, som om något ginge för sig på Balls Pond Road, eller i chicaste Islington… Saker och ting har tydligen kickat loss i Birmingham också. Serves ’em right.

Som någon som uppskattar anarki (men sällan anarkister) så måste jag säga att augustihändelserna hittills är en besvikelse. Det är sommarlov och semestertider, vi har inget bättre för oss. Jo, det finns en politisk vinkel, visst gör det. Den är lite långsökt, men den finns: det vill säga att de penninglösa gör uppror i ledigheten, medan bankerna får triljarder av nytryckta pengar som uppskattning för a job well done.

Finns det verkligen nån som undrar varför folk – tonåringar, till och med – är förbannade? Om så bara i största allmänhet, ofokuserat, kontraproduktivt förbannade?

Uppdatering 21:45 BST:

Jag hann in på Tesco Express innan de stängde (tidigt) men glömde mobilen hemma, så jag kunde inte ta en bild på en Brueghelhimmel med tre helikoptrar över Stoke Newington – och en jävla regnbåge…! Den hade vunnit Pressbild 2011, om jag inte varit så senil och mobillös…

Uppdatering 19:30 BST:

Och nu sprider sig oroligheterna till Lewisham, Deptford, Wood Green, Stoke Newington, Peckham… Men fortfarande som fullt kontrollerbara oroshärdar, inte särskilt mycket mer: en kåk brinner i Deptford, två bilar i Lewisham… Man ska inte förringa sånt här, men det känns t.o.m. efter tre dagar som sommarunderhållning för de penninglösa, med några medelklassanarkister som påhejare…

Dock, som någon just påminde mig: om tre veckor är det Notting Hill-karnevalen… Det kan också bli skoj.

Uppdatering 17:30 BST:

BBC:s livesändning från Hackney är totalt famlande i mörkret vad gäller geografin och sammanhangen, medan Guardians liveblogg (se nedan) är oerhört detaljerad – eftersom varenda jävla Guardianjournalist bor i Hackney!

Kravallandet i sig är dock inget särskilt att hänga i granen, några rude boys som kastar plankor och skräptunnor. Och eftersom varenda affär är tillbommad blir det ingen fart på extremshoppandet heller…

Fyra helikoptrar surrar i luften, minst två av dem press och media…

Uppdatering 16:50 BST:

Hela eftermiddagen har ryktet gått att det är våran tur i kväll… Det här var Hackney Central för en stund sen, just nu rapporterar The G att de första stenkastningarna har börjat… Varenda affär tillbommad på Mare Street och Amhurst Road… Mer senare.

Dessa är ju vad Peter Ackroyd skulle kallat typiska Londonkravaller: endast den vagaste politiska anknytning; däremot en hel massa sociala krutdurkar med historiska anor (inte minst kopplat till Broadwaterkravallerna 1985) och en ständigt bubblande konflikt mellan ordningsmakten och oordningsmakten; samt en extremt konsumentmedveten form av massplundring (PC World, JD Sports, Carphone Warehouse…) som följde på en “genuin protest”, alltså demonstrationen som hölls i torsdags. (Londonkravaller är överhuvudtaget mycket konsumentmedvetna, inkluderat antiglobaliseringskravallerna i det förgångna…)

Igår natt spred sig oroligheterna också till Enfield, Brixton och Walthamstow, fast då av mindre och sporadisk art. Jag bor alltså på Dalston Lane (tills vidare…) som är en av huvudartärerna när det gäller polisinsatser i nordöstra London. Tre-fyra gånger om dagen kör det förbi en kolonn om tolv-femton massiva antikravallmonster, som jag vid ett tidigare tillfälle beskrev så här: “…massiva, svartmålade pansarbilar med svärtade rutor och såna där tunga brandgardiner som hänger från bakre kofångaren ner i gatan, mynningsöppningar utefter båda sidor av karossen… Dom är ett slags våldsapparatens bilparks drätvärstingar, seriöst antiterrormeck, Staten och Kapitalet going out for a spin…”

3 Responses to “Kravalldags igen…”

 1. FåtöljStrategen
  August 8th, 2011 at 8:48 pm

  Fan, synd att Svd:s Jon Pelling och DN:s Johan Wirfält båda har behagat stationera sig Hackney.

  Annars hade Pettersson kunnat bege sig ut på gatorna som en riktig krigsreporter för att sedan kränga lite kravallreportage till svensk media.

 2. FåtöljStrategen
  August 8th, 2011 at 9:10 pm

  “Glömde mobilen hemma, så jag kunde inte ta en bild på en Brueghelhimmel…/ /… Den hade vunnit Pressbild 2011, om jag inte varit så senil och mobillös”

  Fan, Pettersson inte tappa stinget nu “our man in Hackney”.

 3. FåtöljStrateg, min vän: jag tror jag får insistera på ett riktigt namn, snarare än signatur. Jag vill veta vem jag pratar med.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004