Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Nädå, jag ser inte alls ut som en Stasiagent…

Categories: Kommunism
Friday, Aug 5, 2011

Denna… mäktiga bild är hämtad ur Daily Mails artikel om en samling Stasifoton som en tysk fotograf hittat i arkiven. Fotona var avseddda att ge vägledning till agenterna om hur man “smälter in”.

Man får anta att dom menar “smälter in” ungefär som Tjernobyl och Fukushima “smälter in”. Katastrof är det hur som helst.

På tal om vilket. The G rapporterade för någon vecka sedan att Horst Mahler, en av de fyra grundarna av RAF, var så kallad “IM”, alltså inoffizielle Mitarbeiter åt Stasi.

Det är en uppgift som jag inte lyckats mobilisera någon särskild förvåning inför, om man säger så. Jag menar, generellt är det ju inte mycket som har med RAF att göra som kommer som nån särskild överraskning.

Som till exempel att Horst Mahler idag sitter i fängelse – i Bayern – för att ha förnekat Förintelsen.

12 Responses to “Nädå, jag ser inte alls ut som en Stasiagent…”

 1. Jag vill minnas att jag såg en hemsida för flera år sen om Norbert Kröchers skrädderi för kläder och textil dekor någonstans i Ruhrområdet. Pälsmössor och balaklavor? Ehhm, det var kanske ändå inte *den* Kröcher – men visst hoppade jag till.

 2. Han kanske ville bli vänsterextremismens svar på Hugo Boss?

 3. Är inte balaklava ett turkiskt bakverk?

 4. Jo, och RAF var de första att dra denna turkiska bakelse över huvudet och låtsas som om ingen såg dem.

 5. Tja, några av dom där tycker jag mig se lite här och var. Han till höger i andra raden (i kapade jeans) skulle passa på vilket dataföretag som helst. Rätt säker på att han med JVC-väskan jobbar på Handelsbanken. Och han med kamerorna ser väl ut som vilken tysk turist som helst?

 6. Fredrik: “var Stasi egentligen jävligt smarta?” är en fråga som stört mig ända sen jag postade detta.

  Enligt regeln att vill man dölja något så gör man det så uppenbart som möjligt, ingen ser ju vad som är nära inpå… Det är enligt den principen som mycket knarksmuggling sker nuförtiden, dvs. man döljer inte drogerna INUTI nånting, utan utanpå, där alla kan se det – och därför ingen ser det… t.ex. man sprayar luktfri kokainlösning på t-tröjor och extraherar kokainet i tvätten där hemma.

  I detta fallet… “Alter Genosse, du ser så mycket ut som Stasiagent att du inte rimligtvis kan ha nåt med östtysk säkerhetstjänst att göra…” Jag tror att detta är vad som kallas postmodernistisk ironi. Men är inte helt säker.

 7. Horst Mahler – RAF, IM och förintelseförnekare. Nå, han slogs i alla fall för det han trodde på, för att använda en fras som jag tycker är djupt obehaglig (Andres Lokko använde den för att hylla Jan Myrdal, ti’xempel).

 8. Är det verkligen sant, Håkan? Har Lokko sagt det om Myrdal…?

 9. Jag var tvungen att Googla: första träffen för “Lokko om Myrdal”:

  http://www.expressen.se/kultur/1.765281/lokko-om-jan-myrdal

  “Myrdal är så djupt inspirerande för att han aldrig har slutat skrika, vråla och propagera för det han tror på. Det viktiga här är just: för det han tror på. Han skrev – och gör det fortfarande – i idealistisk och ideologisk motvind. Det jag alltid tar med mig, varje gång, är att det är värt det. Att till varje pris försöka utgöra motpolen som inte jamsar med, som vägrar ge efter för rådande grupptryck och aldrig, aldrig åker på Stureplansveckor i Båstad.”

 10. Himmelskt. Hårresande. Helt koko banana. Var får dom allt ifrån, dessa popskribenter?

 11. @Fredrik: Fast Lokko blev ju vid några och tjugo chef för den poptidning som mer än någon annan serlös pop/rocktidskrift i Sverige fått uppbackning av det Stora Förlaget. Någonstans måste han ha sålt in sig som kontaktman till de unga hos cheferna.

 12. Just den artikeln (se Fredrik ovan) tänkte jag på.

  På tal om Lokko och idealistisk motvind kom jag att tänka på det här: Björn af Kleen om Lokkos sponsrade kläder. (Obs att artikeln är från 2006; det är alltså inte säkert att det af Kleen skriver fortfarande är aktuellt.)

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article155775/Bjorn-af-Kleen-om-Andres-Lokko.html

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004