Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Curiouser and curiouser…

Categories: Kommunism
Monday, Oct 3, 2011

Med risk för att än en gång ådra mig Bengt O:s heliga vrede vill jag gärna rekommendera Larry Elliotts krönika idag om hur den europeiska finanskrisen totalt utklassar Alice i Underlandet…

Here are just a few of the surreal aspects of the current state of affairs. The answer to a lack of growth in struggling countries such as Greece is austerity of such ferocity that recessions deepen. The solution to a financial crisis caused originally by the over-leveraging of banks and individuals is to turn Europe’s bailout fund into a leveraged €2tn hedge fund. Meanwhile, many of the politicians in Britain who battled long and hard to keep the pound – George Osborne and Ed Balls to name but two – are now born-again evangelists for full fiscal union.

Jag tror många av dom av oss som fortfarande är lite skräckslaget roade av den pågående krisen har slagits av tanken att den nuvarande generationen kapitalister helt enkelt inte är särskilt bra på kapitalism.

Fast en marxist skulle nog påpekat att det inte går att vara varken bra eller dålig på kapitalism. (Men J M Keynes kanske inte var så pjåkig…?) (Eller Ivar Kreuger?)

6 Responses to “Curiouser and curiouser…”

 1. Än en gång? Min vrede gäller huvudsakligen de panikmakare som yttrar sig vitt och brett utan att ha den minsta förståelse för vad saken egentligen gäller utan bara för att göra sig ett namn. Du hör naturligtvis inte alls till den kategorin. Men Lars Månsson Syll gör det. Och Jonas Sjöstedt. Och många många andra.

  Kanske återkommer jag om detta – befinner mig just nu på resande fot. Ett par dagar i Lübeck – då blir det Thomas Mann, Buddenbrooks, marzipan, Bach, Buxtehude och Totentanz för hela slanten. Euron alltså. Ang Grekland har jag just nu bara följande att notera:

  “You can check out any time you want
  but you can never leave”

 2. Bengt glömde den okunnige panikmakaren Paul Krugman:-)

 3. Thomas E: Kul kommentar och “kulan” visste var den tog (hehehe…) Men det är en helt respektabel åsikt att den gemensamma valutan inte kan fungera eller för den delen att hela EU-samarbetet är skadligt för svagare länder. (Det verkar ju f.ö. vara vad Larry Elliot menar i slutet av krönikan:”If everybody minded their own business,” …the world would go round a good deal faster than it does.”) Men man bör då ha analyserat situationen på djupet och klart redogjort för sin argumentation och även för alternativa utvecklingar. Det har Krugman gjort (delvis i varje fall) – även om jag tycker det är synd att han dragit fel slutsatser. Men de allra flesta som yttrar sig hoppar bara på den bandwagon som nu satts igång av banker, spekulanter, börsmagnater och -mäklare och egennyttiga “rating agencies.”

  På alla dessa figurer passar de här raderna:

  And in the master’s chambers,
  They gathered for the feast
  The stab it with their steely knives,
  But they just can’t kill the beast

  Men jag är egentligen mest nyfiken på varför Gunnar skrev “än en gång.”

 4. Bengt, jag tror det var den där gången jag länkade till John Lanchesters artikel i LRB som det, ähm, brände till… kanske är ordet… (Var det inte för övrigt Lanchester som påpekade att det land med störst tillväxt i kontinentala Europa just nu också är ett land som saknar regering: Belgien… apropå “minding you own business”…)

 5. Gunnar, nu har jag äntligen lyckats identifiera ditt inlägg och min kommentar. Men det var ju Lanchester jag var sur på, inte dig. Men det får tillskrivas min milda anglofobi mot experter och politiker som vet hur allt skall vara, ger fullt av goda råd men vägrar att vara med själva och ta ansvar. Och sen är allting alltid Tysklands fel, därav referensen till Cleese. Aldrig ser man heller någon brittisk expert ellerjournalist beröra det faktum att man låter länder som Rumänien, Slovakien, Malta, Litauen osv. betala en stor del av UK:s avgift till EU. Detsamma gäller f.ö Sverige.

  Och herrar Borg och Reinfeldt slår nu dessutom dessa hycklerirekord genom att kräva bättre “struktur” i förvaltnigen av eurozonen och uttrycka förbittran över att man inte får vara med och bestämma om eurons framtid!

  Ja, nu har jag givit mig in i det här trots att jag lovat mig själv att hålla mig utanför. Men alltså: det var Lanchester jag siktade på, inte förmedlaren.

 6. Bengt: Missförståndet är egentligen mig att skylla, jag borde från början satt citattecken, eller en smiley, eller nåt, vid det där med den heliga vreden! Visst förstod jag att du sköt musiken och inte pianisten, absolut! Lessen att du fick traggla igenom massa gammal post för att hitta det, bara!

  Och din milt anglofoba poäng är en “point taken”, dessutom. Engelsmän och hyckleri är ett politiskt radarpar på den här planen. Men det faktum att Thatcher fick andra att betala UK:s medlemsavgifter vågar ingen brittisk politiker röra vid, oavsett politisk färg, och det för lång framtid…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004