Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Återstoden

Categories: Kulturellt
Wednesday, Apr 11, 2012

Efter något halvdussin utgallringar bland mina böcker under de senaste sju-åtta åren är detta vad som nu återstår. Två Billy-hyllor med det jag vill/måste ha nära till hands. Resten har jag sålt antikvariskt, eller gett bort, eller kört ner till Svenska Sjömanskyrkan i Southwark, eller packat ner i papplådor och staplat i 55:an.

Vad som inte är med på bilden, och liksom inte “räknas” i det här samanhanget, är referensböckerna längre ner i hyllan: lexika, grammatiker, Brewer, Cruden, Fowler, bibeln.

Men det är alltså poesin som dominerar. Vänner som Strömberg och Runefelt, bekanta som Ekelöf och Södergran (den senare står alltid bredvid Eva, medan Emily Dickinson tenderar att hamna bredvid Ragnar). Och så “tyskarna” (Celan allt, Trakl urval, Rilke en hel del, Höderlins ‘Hyperion’ och en samlad Brecht). Och jänkarna, förstås: Ezra Pound, Wallace Stevens, Emily D (fast vart i hela friden har min Marianne Moore ‘Collected’ tagit vägen…?!). Och så Gunnar Björling, Gabriela Mistral, Ragnar Jändel, Getrude Stein, samt Hjalmar Gullbergs urval av Ola Hansson från 1943.

I skönprosan är det egentligen bara Flann O’Brien och jag själv som gäller… Klas Östergren-böckerna står där mest för syns skull, ähem… Men vad gäller det lilla som finns av sakprosa blir det lite mer komplicerat. På nedre hyllan längst till höger står, i tur och ordning… Leonardo Sciascia ‘The Moro Affair / The Mystery of Majorana’… två briljanta, för evigt omlästa essäer av en ofta förbisedd skribent. Barbara Tuchman ‘The Zimmermann Telegram’… tänkte jag skulle läsa in mig lite mer på det där, efter en nylig post. Bertil Pettersson ‘Att hitta vilse: snedsprång i litteraturen’… en underbar pekoralantologi av en genuin själsbroder. Elaine Scarry ‘The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World’… en bok som faktiskt förändrade mig i grunden, fast jag märkte det inte förrän långt efter jag läst den för första gången. Yvonne Hirdman ‘Att lägga livet till rätta’… som ju varken mer eller mindre handlar om det moderna Sveriges väsen. Paul Virilio ‘The Aesthetics of Disappearance’… ett slags skafferi för knyckbara tankar och idéer, ständigt omläst.

Men om nu hyllan tiger och böckerna talar, så undrar man ju vad i hela friden det är dom pratar om…? Jag begriper det i vart fall inte.

2 Responses to “Återstoden”

  1. Oj! man kan alltså gallra så radikalt – och överleva…
    Intressant, men lite oskarp, bild av dig, Gunnar.
    Jag för min del har problem varje gång jag måste gallra. Även om det går lättare nu än förr. Sen har vi (alltför) gott om plats och hyllorna står ju där de står.
    Jag bär mina kassar till Hotell Gästis – http://www.hotellgastis.se – där de tas väl omhand.

  2. Ja, ursäkta bildkvalitén… tagen med mobilen, den blev mer Turneresque än jag planerade… Men vad gäller gallra så har jag två vägar att gå: att ge bort till sjömännen och aldrig se igen (Bruno K Öijer, bl.a.) eller packa i papplådor och förvara i garaget, tills den dag man vill skriva nåt om Palme eller Kreuger eller 2VK eller Haijbyaffären…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004