Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Déjà vu all over again…

Categories: Svenskt allmänt
Monday, May 28, 2012

Var har vi hört detta förut…? I Decca Aitkenheads utmärkta intervju idag med rättsfilosofen Michael Sandel, författaren till den omdiskuterade ‘What Money Can’t Buy’, diskuterar de bland annat det anmärkningvärda faktum att den allmänna tilltron till marknadslösningar inte tillnärmelsevis har påverkats av den pågående krisen i den utsträckning man kunde väntat sig.

Sandel förklarar det med att det attraktiva hos marknaden, vad gäller den allmänna tilltron till den, är inte att den alltid delivers the goods, vilket den bevisligen inte gör. Det ligger på ett djupare plan. Vi har kommit att uppfatta marknadslösningar som värdeneutrala, dvs. attraktionen i dem ligger just i att de befriar oss från att diskutera och problematisera hur vi värderar t.ex. en brödrost eller en njuroperation.

One of the appeals of markets, as a public philosophy, is they seem to spare us the need to engage in public arguments about the meaning of goods. […] And we’re tempted to avoid that conversation, because we know we will disagree about how to value bodies, or pregnancy, or sex, or education, or military service; we know we will disagree. So letting markets decide seems to be a non-judgmental, neutral way.

And that’s the deepest part of the allure; that it seems to provide a value-neutral, non-judgmental way of determining the value of all goods. But the folly of that promise is – though it may be true enough for toasters and flat-screen televisions – it’s not true for kidneys.

Vad Hägerström och Uppsalaskolan egentligen talade om var – den fria marknaden, alltså…? Hmmm…

3 Responses to “Déjà vu all over again…”

  1. Tänkvärt.

  2. Jag hade en vän en gång – Bo Eneroth – som med viss humor hävdade att de som är mest kåta på forskning är samma personer som har ett behov av närmast schizoid distans till “objekten”. Att det sas ingår i forskarmentaliteten på ett så olyckligt sätt att vad de än beforskar kommer ut som något man tittat lite för länge och kallt på. Han är själv forskare, så han borde veta.
    Pointen är att forskningens generella attityd – oavsett vad den SÄGER – extrapoleras ur ett så aspberger-distanserat förhållande till tingen att det väldigt ofta kommer ut som något musaktigt berget fött. Detta musaktiga kan dock få stora konsekvenser. Det gäller väl i hög grad ekonomisk “forskning” (borde ha dubbelcitattecken). Men Axel Hägerström kan jag för lite för att säga nåt om just det: Lite lost var han väl ändå ; )

    Hur som; ett litet men naggande angrepp på forskningens förmenta objektivitet – den finns inte. Men jag tror det är en bra teori att marknaden vinner på laisser-faire, och att vi blir det vi äter.

  3. Jo – “värdeneutralitet” var nog (den felande) länken mellan ditt inlägg, min kommentar, Hägerström och Sandels kritik.

    Ska faktiskt höra honom på BBC. Så pass intressant…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004