Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Hur dålig konst går till, och bra

Categories: Kulturellt
Tuesday, Nov 13, 2012

Jag gick i kväll på vernissage, men ska inte närmare beskriva varken konstnären eller hennes alster, för det vore inte rättvist. Jag gjorde ett skrivjobb för henne i samband med utställningen (presentation + press release) och man biter ju inte den hand som föder en. Det följande är bara några mer allmäna reflektioner.

Varför är dålig konst dålig? Det finns så klart massor med faktorer, allt från krasshet och fantasilöshet till usel teknik och val av media. Men en sak har många dåliga amatörkonstnärer – i bild såväl som i ord – gemensamt, och det är att de är alldeles för kåta på att bli färdiga. De slutar ofta alldeles för tidigt, när det i själva verket finns massor kvar att göra.

Praktiskt taget varenda en av de bilder som hängde på galleriets väggar i kväll led av denna förtidighetsåkomma. Det blev inte bättre av att de alla också hade en intensivt självbiografisk provenans, så att alldeles för mycket blev mer än privat: det blev hermetiskt och oåskådliggjort. Att vara självbiografisk utan att vara tondöv är något av det svåraste som finns.

Men cirka halvdussinet bilder hade definitiv potential att bli något utöver en tom artistisk gest: potential att t.ex. bli fint avvägda, ironiska (om än lätt cartoonishy) studier i kärlek och besvikelse, i åldrande och melankoli, i barndom och dröm.

Men för att överhuvudtaget kunna se det, än mer att göra något åt det och arbeta vidare med bilden, krävs en distanserad disciplin – en djupt etablerad vänskap med papperskorgen – som amatörer nästan definitoriskt inte äger, och som man i bästa fall lär sig på akademierna. Det är en medvetenhet om konstnärligt arbete som tid och process, lika mycket som ingivelse och lateralt tänkande.

Det innebär i sin tur självklart inte att konstnärligt arbete måste ske långsamt och överlagt och försiktigt, långt mindre vara produktivt sparsam. En diktare som John Ashbery ska av allt att döma arbeta väldigt snabbt och effektivt; en målare som Jackson Pollock beskrivs som någon som alltid tog god tid på sig.

Men i båda exemplen fullbordar man ett kretslopp av strykningar och tillägg, ständiga avvägningar mellan lätthet och tyngd, tonförskjutningar i accenter och ellipser… tills en syntes till slut står där och ser dum ut, bokstavligen: den har inget mer väsentligt att säga till sin upphovsman, samtalet är avslutat.

Detta kanske lite väl schematiskt uttryckt. Och snorkigt. Men vafan. Det är ju tisdag.

3 Responses to “Hur dålig konst går till, och bra”

 1. “Att vara självbiografisk utan att vara tondöv är något av det svåraste som finns.”

  Bra formulerat (alltihop förresten, är man lättskrämd kan man börja hicka).

  Därav också alla dessa recensioner som haltar fram mellan att bedöma ett liv, eller kasta det ifrån sig, på grund av den invaderande självbiografiskheten och dess brist på “papperskorg”. Ska skriva något om det, om jag bara orkar läsa färdigt en av de “sanna” berättelserna.

 2. Men i båda exemplen fullbordar man ett kretslopp av strykningar och tillägg, ständiga avvägningar mellan lätthet och tyngd, tonförskjutningar i accenter och ellipser… tills en syntes till slut står där och ser dum ut, bokstavligen: den har inget mer väsentligt att säga till sin upphovsman, samtalet är avslutat.

  Tisdag eller ej: En lysande processbeskrivning. (Undrar just vilken tidsrymd du ägnade åt den…?) Sen fordras ju en “gnista” också, för att tända det sura gamla fyrtaktsvidundret – förvisso avhängig det kamerala slaveriet i kontorsstolen med fotkryss, och tvärtom – men det vore kanske ett kommande inlägg, hoppas vi på!

 3. Den tog tre långa år att snickra ihop, Ola… Äntligen färdig.
  “Gnista” tål också att tänka på, för nästa kapitel.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004