Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

13 minuter och 22 sekunder…

Categories: Svenskt allmänt
Tuesday, Dec 11, 2012

…är allt jag ber mina läsare skänka detta bidrag till sunt förnuft, hälsa och välgång. Ni kommer att bli rikligt belönade. (Dan Korn ska ha tack för tipset).

13 Responses to “13 minuter och 22 sekunder…”

 1. Borde du inte ha en NSFW-varning pa den dar? 🙂

 2. “NSFW”?

 3. Not Suitable For… Wives? Wimps? Washing machine repairmen? Woolagong residents?

 4. Sekvensen med mannen som läste annonsen och sedan raskt tvättade fötterna var förbryllande. Om man inte tänker på att det här var 1932, långt före alla möjligheter till vår tids neurotiska renlighet. Men varför bara fötterna?

 5. Wimps, typ: http://en.wikipedia.org/wiki/Not_safe_for_work

 6. Professorn vid Karolinska institutet Johan Almkvist (1869-1945), som håller det inledande talet, var en mästare i den egendomliga litteratur, som Olle Strandberg i “Pegas på villovägar” så träffande beskrivit som “en egendomlig art av erotik, där själsfinheten till varje pris söker göra sig gällande även i de mest intima situationer”. Eller vad sägs om slutet på hans dikt “Skönhetsdyrkan i skogen”:

  Här fridfullt och lugnt de lågo
  helt nakna bredvid varann
  och med rena blickar de sågo
  sig skapta som kvinna och man.

  De njöto av skönhet i skog
  av skönhet i mänskogestalt
  av ljuset som mot dem log
  av naturens skönhet i allt.

  I skönhetsdyrkan de gingo
  så helt och hållet opp,
  att ingen känsla de fingo
  av sinnlighet i sin kropp.

  Men när solen dalade ner
  deras skönhetsdyrkan var slut
  och i skymningen paret beger
  sig på hemväg ur skogen ut.

  Olle Strandberg skriver om “detta snöpliga slut på en – efter allt att döma – förspilld dag”. Dåtidens polis var av en annan uppfattning. Dikten publicerades i tidskriften “Natur och hälsa”, som anmäldes till överståthållare Torsten Nothin, vilket förordade om utredning av polisintendenten Alvar Zetterquist. Zetterquist kom fram till att tidskriften illustrerats med “bilder, där de båda könen framställs i mer eller mindre affekterade eller konstruerade ställningar och grupper”, vilket var “osmakligt” och “en samhällsfara”. Följden blev att tidningens utgivare åtalades av justitiekanslern.Almkvist svarade med en artikel där han skrev att “Nakenhet är sedlig”. Hans egen fru svarade i en annan tidning med att ta avstånd från gemensamma nakenbad. Det borde varje flicka begripa att männen hade anledning att titta på henne, att det inte handlade om enbart “skönhetsdyrkan” och att hon borde hålla lite mer på sig.

 7. Dan, stort tack för denna inblick i en värld som än idag doftar “sol” och “luft” och en aldrig så liten stänk av pomada. Sverige är fantastiskt.

 8. Som postscriptum kan man väl dessutom kosta på sig att göra lite reklam för Dan Korns kommande (april) storverk om Kejneaffären och kringliggande spörsmål: http://www.carlssonbokforlag.se/archives/7042

 9. Vilket påminner mig om Googles åsikt i frågan: “Meinten Sie: Keine Affären”

 10. När Karl Gerhard 1951 skulle hålla revy i Göteborg, hade han bjudit in stans journalister till en omvänd presskonferens. Han ville veta vad tidningsmännen ansåg att hans revy skulle ta upp. KG, som själv var bisexuell, berörde mycket lite Kejne- och Haijbyaffärerna i sina revyer. När Torsten Petré ställde en fråga till KG fann han sig dock snabbt. För att förstå frågan måste man veta att Kejneaffären till stor del berörde frågan om statsrådet och kyrkoministern Nils Quensel var homosexuell eller ej. Petré frågade Karl Gerhard:
  -Vet direktörn hur man gör när man quenslar?
  Och Gerhard svarade:
  -Kejne ahnung.

 11. Ha!
  Men vill du ha brädatävling, Dan…? Det finns en bild på Torsten Petré, min far och mig själv i Petrés spalt i Göteborgs-Tidningen nån gång år 1982… Fan vet om jag inte kan hitta den nånstans… Min far hade nämligen många gånger lagat sin senapsgriljerade piggvar åt Petré och hans sällskap på Sessanbåtarna… Det var ett stolt ögonblick för mig.

 12. Den bilden måste du bara hitta! Även jag kände Torsten lite smått, när han arbetade på GT. Då var han en uv från gamla tider, i ett malätet plommonstop och med en skrivmaskin som sett bättre dar.

 13. Gjorde just en liten undersökning. Torsten Petré var född 1911 och var alltså på 1970-talet, då jag hade lite med honom att göra (jag tror han skrev om mig 1978) bara i sextioårsåldern. Och jag som alltid trott att han var en pigg åttioåring!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004