Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Moderna Tider

Categories: Svenska medier
Saturday, Jan 19, 2013

Göran Rosenberg nostalgerar i Expressen om Stenbecksägda Moderna Tider (en “intellektuell tidskrift”), men Ann-Charlott Altstadt i AB menar att Rosenberg som tidskiftens chefredaktör blev en  “marionett för de nyliberala samhällskrafter som byggde om vårt välfärdsland till en marknadsplats…”.

Det är möjligt det var så, men – vilket Altstadt inte verkar vilja kännas vid – det kanske var så därför att just det “intellektuella” och politiska perspektivet var vad som behövdes just då. Moderna Tider gick visserligen med förlust, men den hade ett ganska stort inflytande i olika läger, vad jag förstått.

Och om Altstadt minns ideologiserat och tendensiöst nyliberalt, så minns jag för min del också inträngande och skarpa, genuint samhällskritiska texter av sådana som Ehnmark, Zaremba, och Rosenberg själv. Moderna Tider hade bredd och djup som få andra tidskrifter vid den tiden. Och åsikter som sporadiskt avviker från mina egna har jag inget alls emot.

Själv medverkade jag väl nåt åtta-tio gånger, med allt från notiser till essäer: om Europaparlamentet, om Operation Gladio, om Palmemordet, om namn och namnlagar. En del av dem kom med i essäsamlingen “Endast propagandan är sann” (1995), utgiven på MT:s förlag. Eftersom tidningen är i behändigt A4-format kanske jag borde pdf:a och langa upp några av de andra här.

7 Responses to “Moderna Tider”

 1. Altstadt kanske tänker på MT under Susanna Popova? Jag slutade prenumerera strax efter det att hon tog över.
  Alla årgångar under Göran Rosenberg finns kvar här, bland rariteterna i arkivet, trots åtskilliga utrensningar… Nostalgi? Ja, kanske…
  Gunnar, du ska absolut göra dina bidrag tillgängliga här. Pdf-andet är en baggis.

 2. Ja, det håller jag nog med om, för jag slutade också skriva i eller läsa MT efter att P tog över… det kändes som en markering…

  Jag tror faktiskt jag ska pdf:a några stycken, för tidningen var också väldigt snyggt gjord.

 3. Jag läste också Altstadts aritkel i AB med en trött suck. Evigt samma gamla gnäll som riktar sig mot allt som inte är ensartat och kontrollstämplat “vänster”. Det som stör henne och hennes gelikar är just detta – mångfalden i diskussion och infallsvinklar på samhälle och kultur. Just det som var Moderna Tiders signuma under Rosenberg.

 4. Signum, skulle det förstås stå.
  För övrigt delar jag helt din uppfattning – det som behövdes just då var intellektuella perspektiv som åtminstone i någon mån gick på tvärs mot det gängse…

 5. Konstigt påstående att det var i MT som marknadsliberala idéer började visas upp för den svenska medelklassen, bortom MUF- och SAF-arrangemang. Nog hade de börjat populariseras långt tidigare, även i tidningar? Och det behövdes ju direkt debatt om de här frågorna, med båda sidorna på banan.

  Håller f ö med om att Moderna Tider under Rosenberg inte var någon hårt ideologisk eller parollmäsig tidning, även om den blev något ditåt under Popova och den där killen som efterträdde henne innan den lades ner. Det var en genuint diskuterande tidskrift med höga ambitioner och vi har haft för få tidskrifter om politik och kultur av den arten här i landet på senare årtionden. Jämför man med dagens Neo (som också går med förlust och sponsras av …ja, i det fallet av Timbro) så är den senare en mycket mer ideologiserad tidning, om än ibland under en fryntlig yta.

 6. Nämnda essäsamling är fenomenalt läsvärd. Tack för att du skickade den till mig en gång. Eftersom den inte verkar finnas till salu, vore det ju strålande om boken eller så många som möjligt av essäerna kunde göras tillgängliga.

 7. Tack för det, Rasmus! Jag gick en gång upp på redaktionen, efter Popovas tillträde, och undrade om jag kunde norpa några friex till av “Endast…”… “Jajamensan,” sa den trevliga kvinnan i receptionen, för där låg högar efter högar av MT:s bokproduktion på golvet, så jag kapade så mycket jag orkade bära, och sprang iväg, medan jag kände Stenbecks andedräktiga fakturavrål i nacken… “Fuck you, capitalist pig!” ropade jag, och försvann in i Kungsholmens virrvarr av gränder…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004