Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Statistiskt

Categories: Internet
Tuesday, Apr 9, 2013

Allt är inte riktigt som det verkar när man plötsligt får en tillströmning av nya läsare, om jag nu fattat statistiken rätt (Statcounter, snarare än Google Analytics).

När olika människor började twittra och facebooka om Thatcherartikeln igår steg naturligtvis besökssiffrorna på Pressylta exponentiellt. Normalt kan jag räkna med mellan 80 och 100 unika träffar per dygn; igår blev slutsiffran drygt 1500 och idag ser den ut att sluta kring 2000.

Att den las upp på SVT:s debattblogg tycks däremot inte haft någon särskild statistisk effekt, mycket kanske beroende på att länken i bylinen inte funkar som den ska (och är för svår att fixa, enligt uppgift). Men i alla fall, vad kul att så många har läst texten, tänker man ju då…

statNot so fast, Fluffy Boy…! För då tittar man också på statkategorin ‘Visit Length’. Det gröna fältet representerar besök som varar mindre än 5 sekunder; de övriga står för olika graderingar upp till det gula, som i princip representerar de vilsna själar som aldrig lämnar Pressylta utan sover över på balkongen (you know who you are…).

Det gröna fältet ligger alltså normalt på c:a 50%, men med Thatcherartikeln har det skjutit upp till 80%… Det verkar alltså som om majoriteten av de som klickat hit inte bryr sig om att läsa texten – eller hur ska man annars tolka det?

Det är i och för sig inget märkvärdigt, det har ju de flesta av kommentatorerna på SVT-bloggen inte heller gjort. Men det är klart, man bekymrar sig ju lite grand för Pressyltas mission civilisatrice när så många inte orkar förbi första stycket. Jag skyller på Thatcher.

Till sist också tack till alla som länkat och sagt vänliga ord!

10 Responses to “Statistiskt”

  1. I´m the yellow submarine.
    Men vad petig statistik du hittar – det har jag aldrig orkat. Nöjer mig med att vara uppe i 250 då och då, men ligger normalt ungefär som du.
    Vet inte heller hur man hittar den där statistiken på blogger – och tror inte jag vill. Men just den här gången var det ju – eh – intressant.

    Gammeltipset från ungbloggare är annars: Inte för långa texter. Du vet själv – det blir ett himla sjoande om man säger att apelsiner är runda och orannggga. Inte annars. Hej!

  2. Intressant det här med besöksstatistik. Den gula sektorn (balkongsovarna) hos mig varierar mellan 13 och 18 procent för olika tidsperioder. (De absoluta talen naturligtvis lägre än hos Pressylta…). Vad det nu kan betyda. Långsamma, omsorgsfulla läsare av högintressanta texter? Slöfockar som somnar under läsningen? Folk med lässvårigheter? Tja… eller så glömmer de att stänga ner webbläsarfönster…

  3. Ja, eller också är alla dom där under-5-sekunder-typerna riktiga speedläsare, fattar allt på fyra sekunder jämnt!

  4. Webbläsaren pratar bara med StatCounter när folk går *till* en sida, inte när dom går ifrån den, så “visit length” är mest bara trams; du kan inte skilja på någon som som inte läser något alls, någon som läser allt på sidan dom gick till men inget annat, och nån som klickar vidare till exvis din hemsida direkt, och sen läser allt på den men inget annat på sajten — och om du har gratisversionen glömmer StatCounter dessutom bort vem som var där efter 500 besök från andra, så blir trafiken tillräckligt hög är ingen på sajten längre än noll sekunder, oberoende vad dom gör.

    Och det funkar förstås lika illa åt andra hållet, i alla fall vid låg trafik; kollar någon av dina regulars exvis om någon svarat på deras kluriga kommentar en halvtimme senare så tycker StatCounter att den personen självklart ägnat 30 minuter på sajten, stirrandes på samma artikel.

  5. Ha! Illusionskrossaren Fredrik!
    Nä, uppriktigt, tack för det… Om du är någorlunda neutral, är Google Analytics bättre? Fördelen med Statcounter syns mig vara att man där bättre kan spåra Vistor Paths, dvs. vem det är som läser en…

  6. Lennart: Dagens skratt!
    De som läser (eller för den delen lyssnar) fast de somnar – är väl så kallad High Fidelity? Jag är ganska säker på att jag har en hoper såna också.

  7. Ingen aning (vi använder något rejälare doningar :-). Analytics verkar mäta “visit length” på samma sätt — hittade en hjälpsida som noggrannt gick igenom vad som hände om Bob åt lunch i 29 resp. 31 minuter — och väldigt mycket i designen är fokuserat på att mäta hur folk rör sig genom i förväg bestämda flöden (exvis hur man registrerar sig, när man kastar in handduken när man försöker beställa något, etc) vilket kanske inte passar bloggar speciellt bra.

    Kollade runt bara lite, och clicky verkar vara en av de få som kan mäta hur länge folk faktiskt stannar på en bloggsida (med lite javascript-tricks). Annars verkar det rätt tunt på den fronten.

  8. Lennart; din replik var dagens skratt igår (men eftersom Gunnars kommentarsfält är igengrusat blev det ett väldigt utdraget skratt)

    Hur som – de där som sitter och somnar medan de läser (eller hör på en?) – kallas inte det för High Fidelity?

  9. Det ska ha ordnat sig nu, G, förhoppningsvis… ladda om och pröva igen.

  10. Mina besöksrekord genererades förr ofta av Johan Lundberg på den numera nedlagda Axessbloggen. Så fort jag skrev något kritiskt om hans idiosynkrasier svarade han med ett ofta rätt obalanserat angrepp och i hans följe klickade ibland några hundra rättrogna supportrar in på min blogg. Hur länge de stannade har jag ingen aning om; jag misstänkte att de vände i dörren, typ.

    Annars tycker jag att man inte ska ge efter för tidsandans snuttifiering och twittrande med ett begränsat antal tecken. För de besökare som inte orkar läsa längre texter finns ju massor av alternativ.

    Med bloggandet tycker jag det är ungefär som när man håller ett föredrag i en ideell förening eller ett folkbibliotek: hellre fem passionerade lyssnare än en full salong av halvintresserade besökare.

    Ett inlägg om Mrs. Thatcher var förstås också det mest visade på min blogg i går. Å andra sidan hade fyra besökare letat sig fram till en gammal post med rubriken “Nattyxne och tungelfest”. De kanske stannade längre där än majoriteten av läsarna.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004