Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Vad skulle Jesus gjort?

Categories: Kommunism
Friday, May 3, 2013

Terry Eagleton skriver i senaste LRB (betalspärrat):

Det fanns [under senmedeltiden] de som trodde att alla sjukdomar, vare sig fysiska eller psykiska, var Djävulens verk, en övertygelse som möjligtvis delades av Jesus. Det är anmärkningsvärt att han aldrig någonsin anmodar de sjuka att acceptera och förlika sig med sina krämpor. Tvärtom, han tycks betrakta deras sjukdomar som ondskans frukter, och hans helbrägdagörande av dem som en del av hans kamp mot mörkrets krafter.

Det påminner lite grand om Margaret Thatchers syn på fattigdomen som en karaktärsbrist. (Fast tvärtom, då…)

Men man undrar ju också hur Jesus skulle ställt sig till den nu allt vanligare synen på självförvållade sjukdomar, exempelvis sådana som orsakats av överkonsumtion (fetma), rökning (lungcancer) och alkohol (skrumplever och/eller blåtiror): det vill säga att patienter av det slaget själva i alla fall till del ska bekosta den vård de kräver av det allmäna. (I senaste Respons finns en intervju med filosofen Sarah Conly om just dessa ting, dock ännu ej på nätet.)

Jag måste säga att jag instinktivt känner sympati för den åsikten, men huruvida jag bör slå mig själv på käften för att ha gett efter för en politiskt konservativ instinkt (“individuellt ansvarstagande”) är jag ännu inte riktigt säker på. Osäkerheten går naturligtvis tillbaka på frågan hur “självförvållad” överkonsumtion, rökning, och alkoholproblem egentligen är. Det låter lättköpt, men det finns i vissa lägen också anledning att skylla på samhället.

6 Responses to “Vad skulle Jesus gjort?”

 1. Jag tror han – Jesus – var mer inriktad på uppväckandet av de döda. Större grejer s.a.s.

  Lazarus, den döda flickan.

  Jag kan inte nånstans se belägg för att han ansåg sjukdomar självförvållade mer än “stå upp,tag din säng och gå” – som man väl kan säga till mången psykosomatiker.

  Däremot var väl sjukdom i det samhället allmänt betraktad som ett öde, helt enkelt, och läkarna få. Här hemma gjorde vi grötomslag och spottade tre gånger på en orm. Han tog lite spott på den blinde mannens ögon, och sa simsalabim. Det är inte direkt nåt att mer än ansträngt koppla till Thatcher. Uppväckte hon någonsin en död? Det skulle vara en död konflikt i så fall.

  Varje tanke på att sortera människor sjukdomar efter självförvållat eller icke – kommer att leda till samma sorteringsvansinne som återfinns i eugenetiken. Men visst kan det vara nyttigt med skrämselhicka: Aj fan – jag kommer att få betala den här fyllekörningen själv. Vilket å andra sidan inte spelar nån större roll om man är fylle-miljardär. En vanlig pilsnergubbe däremot…har naturligtvis jättemycket kuckel med Djävulen och bör förvisas till öknen som en syndabock. Yeah?

  Som jag minns det var det med syndare Jesus satt ner, till allmän förfäran. Själv orkar jag inte med dem, men att han gjorde det är väl ändå bra.

 2. Jag tror du fått tag i fel ände av pinnen, Gabrielle…

  Referensen till Thatcher hade att göra med “agency”, inte sjukdomar, dvs vem bär ansvaret för ens personliga olycka – “individen” eller “samhället/djävulen” , internt eller externt, grovt uttryckt.

  Jag sa följaktligen inte att Jesus “ansåg sjukdomar självförvållade” utan raka motsatsen: jag bara spekulerade hur han skulle reagerat på dessa moderna åsikter.

  Du läste nog lite för snabbt.

 3. Ok, vi säger så.

 4. Man får väl se min replik som ett väsentligt stickspår ; )

 5. Med risk för att få anmärkning för sen ankomst vill jag ändå bara säga att, Gunnar, don’t slap yourself – det måste väl ändå finnas utrymmer för “individuellt ansvarstagande” i så gott som alla liv – även om man statistiskt kan göra goda förutsägelser. Om inte så vore, om ansvar inte funnes, var hamnar vi då? Rättsligt, inte minst, hamnar vi i absurda situationer. Människovärdet bygger väl bl a just på att vi inte är automater. Och i åtminstone gamla tiders socialistiskt tänkande ingick en hel del moralism, “den skötsamme arbetaren”.

  Men nu lever vi i andra tider och kan selektera bort den värsta brottsligheten:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bild-av-hjarnan-avslojar-risk-att-bli-mordare_8143636.svd

 6. Det har du alldeles rätt i, Lennart, det finns ingen absolut rågång mellan höger och vänster vad gäller “individuellt ansvarstagande”, men nu för tiden tenderar man ju förknippa det med den förra inställningen (och vem vet, kanske Mrs T hade även med den saken att göra…) Det här är nog överhuvud taget ännu ett exempel på hur otympliga de där begreppen blivit.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004