Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Watching you…

Categories: Internet
Friday, Jun 7, 2013

Om detta med Verizon och PRISM och cybertargeting upprör din medborgarrättsliga själ så är du förmodligen en ganska förnuftig person. Om du är förvånad är du en idiot.

13 Responses to “Watching you…”

  1. Den som har öron, han höre. Och vem har större öron än NSA?

  2. Tja, det är väl iofs rätt många av dom som pekas ut som delaktiga som är rejält förvånade just nu… det här är ju en av dom där grejorna där man knappt vågar skämta för att inte citeras som “en källa inom” men jag kan ju länka till Zunger:

    https://plus.google.com/+YonatanZunger/posts/huwQsphBron

    som är surprised över en del saker som påståtts.

    (fast hur media spinner några powerpoints med oklar proveniens genom deras egna förutfattade meningar är ju inte det minsta förvånande — greenwald/guardian kör fullt ös med inslag champagnevänsterns anti-amerikanska foliehatt, amerikanska media kör “men ni skulle ju bara spionera på utlänningar hade vi kommit överens om” spåret, svenska tabloider säger mest “huh? men prinsessor, EU, och julskinkor då?” och Fox skyller alltsammans på Obama som väl satt i en soffa i Hawaii och rökte på när första versionen av FISA drevs igenom…)

  3. (…den foliehattsbeklädde kan ju för övrigt ta sig en funderare på varför någon skulle döpa ett övervakningsprojekt till -984. Och sen kolla när en roman med nästan samma namn gavs ut… :D)

  4. Fredrik: tack för det. Det minsta man kan säga är ju att det är oerhört förvirrande just nu. Men om man läser uttalanden från de stora elefanterna, Google inkluderat, så är nästan det första man märker hur de väger sina ord på ytterst känslig guldvåg. De förnekar främst det där med att NSA haft “direct access”, en tolkning som väl härstammar från journalister på WP och The G som inte är ultraspecialister på det tekniska. Och “direct access” behöver ju inte nödvändigtvis vara svaret på mysteriet. Jag tror iofs att Google och andra talar sanning i sina uttalanden just nu, men ur vissa synvinklar ser det ut som om de är ganska lättade över att bara behövt svara på en så avgränsad fråga.

  5. WaPo gick ju ut stenhårt med att de inblandade företagen hade sett till så att NSA kunde “quite literally” hålla koll på dig “as you type.” Greenwald skrev att NSA hade “direct access to the systems”. Kan ju förklara varför den officiella Google-kommentaren hade rubriken “What the…”.

    Själv tänker jag nog ägna mig åt annat ett tag, och kolla hur alltsammans slutade i NYT om någon vecka eller så. Alldeles för mycket foliehatteri i rapporteringen för tillfället.

    (nineteen eighty-four släpptes för övrigt på dagen 64 år sedan, om någon undrade över den referensen)

  6. “inte är ultraspecialister på det tekniska”

    Efter att ha läst dagens G-scoop så utser jag för övrigt det där till veckans understatement. Väntar med spänning på nästa avsnitt i serien.

  7. Journalister som skriver om den här sortens frågor har ju ofta svårt at skilja på makro-insamlande av information – att man får veta saker om storskaliga tendenser bland väljare eller konsumenter, eller frekvenser av vissa slags ord och sökningar på ett stort fält, med flersiffriga antal webbanvändare inblandade – och den andra sidan, total insyn emot var och varannan enskild medborgare. Man tenderar att röra ihop det och visa upp bilden av en enda väldig FRA-Behemot som skaffar sig total, genomträngande kunskap om var och en av oss medan vi surfar runt, mejlar och handlar på nätet. En del pirat/mediebloggare gör likadant, men då av ska vi säga ideologiska skäl. – Det är en säljande bild så klart, Dr.Mabuse möter Stalin i Oceanien, men den har förmodligen inte så mycket att göra med verkligheten.

    Så när de här reportrarna eller krönikörerna skriver typ “´they are watching all of you literally as you type” så får man ta det med en stor nypa salt. Ingenting garanterar att de här killarna har satt sig in i den sidan av saken i det här läget, och många de komer att intervjua kan ha egna yxor att bryna, men bilden av Big-brother/FRA/NSA-staten som digital jättebläckfisk med vidöppna ögon och slingrande armar är sedan länge insåld i den allmänna debatten.

  8. I Telegraph manar Boris Johnson till skapandet av ett brittiskbaserat Google, Yahoo eller Facebook som skulle kunna bli en kommersiell världsaktör och ändå bevara sin integritet, där Silicon-Valleyjättarna har misslyckats:

    ““We in Britain have produced all sorts of technological breakthroughs – indeed, Tim Berners-Lee actually came up with the World Wide Web. But we have not yet produced a giant on the American scale – and now the gap yawns for a British internet provider that somehow roots out the terrorists and the child molesters, and yet allows the blameless punter to send an email in complete security. We want a British Google that cracks the freedom vs security conundrum. Come on, you Tech City brainboxes, it can’t be that hard!”

    Man kan misstänka att Boris underskattar hur många olika slags aktiviteter som idag är förlagda till nätet. För Nisse i Hökarängen eller faster Harriet i Leeds handlar det kanske om att skicka e-post, beställa resor, lägga upp litet semesterbilder och sköta bankärenden, men många andra vill nog känna att de har en litet större privat och säkrad zon än så på internet utan att behöva titta sig över axeln hela tiden – en zon för aktiviteter som inte alls är olagliga men som bör kunna vara privata, “webbsociala” och till och med anonymiserade (för att undvika utpressning eller renomméförlust i den dagliga tillvaron, eller av andra skäl). Och även om en brittisk telekom-entreprenör utlovade säkrad integritet för alla som inte sysslar med “skumma saker”, vad skulle ett sådant löfte i nuläget vara värt? Och vem räknar med att ett “Google UK” skulle bedöma propåer från 10 Downing Street eller MI5 strikt enligt sin egen regelbok?

  9. Ja, här är väl Boris ute och viftar som vanligt… Men nu är ju också tidningarna fulla med tips och råd om hur man helt eller delvis “försvinner” på nätet, i allt från anonymt sök med DuckDuckGo och allt vad det heter, till att “beslöja” sin IP-adress, och så vidare. Vad man väl är ute efter, som nån sa, är friheten att maila foton på sina genitalia till vänner och bekanta utan att för den skull åka fast för falsk varudeklaration… 😉

  10. Om en ledande politiker i ett av regeringspartierna vill minska övervakningen av medborgarna så finns det ju mer direkta åtgärder än att heja på “brain boxes”, skrota RIPA till exempel:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/dorset/7341179.stm
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1318103/Teenager-jailed-refusing-police-password.html

  11. Ja, jesses så det kan bli! Vad hände förresten med “FRA” och “REPAD” och “ACTA” allt vad det hette som helt skulle rota ut våra mänskliga rättigheter och tömma våra bankkonton? Blev det något med det?

    Vad jag skulle behöva vore en möjlighet att dölja eller ändra mitt IP-nummer så att jag kunde titta på SvT Play på program som jag rättmätligen betalar licens för i Sverige men som “inte är tillgänglig i ditt land.” Kan man se 10 % av svensk TV så är det inte mer.

    (Kanske det hete IRPED och inte REPAD, minns inte så noga och dom har inte hört av sig).

  12. Fast ett eget Google haller dom val redan pa med, eller? Har for mig att jag laste om det nanstans, lat mig se… “An IT consultant who has worked on [the project] in the past said the announcement was merely an excuse to obtain funds and secure working contracts for the future. ‘They have claimed to run their service in four months and said their data centre capacity will reach Google’s size in three years,’ he said. ‘Three-year project, no business model and only relying on government funding, a piece of cake indeed … To have a data centre with such capacity and security level they need power stations, cooler systems, bandwidth, etc, which will require billions of dollars of investment […]”

    Nej vanta, det dar var ju Iran.

  13. Ha!

Archives



Pre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004