Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Bradley Manning

Categories: Internet
Wednesday, Jul 31, 2013

Domen mot Bradley Manning har sina lätt overkliga inslag – och vad annat hade man väntat sig, egentligen?

Det faktum att en militärdomstol valde att förkasta den allvarligaste anklagelsen, om “aiding and abetting” lede fi, måste vara ett utslag av den enorma press som Manning/Snowden satt på det nationella säkerhetsetablissemangets grundvalar, framför allt konflikten mellan demokratiska/konstitutionella spärrar och den hejdlösa stordriften i de nya datagruvorna.

Det påminner lite grand om den brittiska militärens oro inför Irakkriget 2003: det var deras djupa osäkerhet över krigets berättigande i internationell rätt som var den direkta anledningen att Blair & Co producerade “the dodgy dossier”, och gjorde allt för att få igenom en andra resolution i FN. “Is it legal?” är militärens första och sista fråga innan de drar i fält.

På ett mer abstrakt plan: att Manning däremot dömdes på anklagelserna om “espionage” ger ju en viss betydelseskiftning åt det ordet, i så måtto att den “hemliga” – eller i alla fall surreptitious, ähm… “förstulna” – och exklusiva aspekten av spioneri har försvunnit helt och ersatts med dess diametrala motsats: publicering, offentliggörande och öppenhet.

Och som jag påpekat förut nånstans: tre miljoner människor har tillgång till samma information som Bradley Manning hade. Jag förutspår att det kommer ett stadium i nära framtid där alla känner till alla hemligheter och alla därför står under samma spionerimisstankar. Det skulle ju inte minst spara en massa tid och omkostnader.

17 Responses to “Bradley Manning”

 1. Ha ha haha.
  “den hejdlösa stordriften i datagruvorna” en så Gunnarsk formulering.

  Men “Is it legal är militärens första fråga etc” – kanske stämmer med några hyfsade engelsmän, varav du väl känner någon, men annars? Latinamerika, Idi Amin, Khadaffi, Egypten, m. fl.. Världen är nog tyvärr full av militärer som inte ställer den frågan. Och inte så många andra heller mer än: Har vi chansen? I Egypten nu är de mkt duktiga på att utnyttja stridande politiska grupper.

  Tanken på ett öppnare spioneri, mot ett helt öppet är ju svindlande, och rolig. Skriv mer om det. AB?

 2. Ja, jag kanske borde kvalificerat det med “militärer i sådana länder som har en någorlunda fungerande rättspraxis”… Man ska i de fallen inte underskatta spänningarna – motsättningarna, rent av – som existerar mellan luttrade militärer och glory-hungriga politiker i dessa de “humanitära insatsernas” tider…

 3. För övrigt: Facebookaktien har äntligen lyckats ta sig upp till den notering där den introducerades för ett par år sedan. Undrar hur långt den kommer att störta – eller hur många miljoner medlemmar som komer att fly – när det samma dag står klart att säkerhetstjänsternas brödraskap i princip kan genomlysa allt vad användare X gör, läsa av allting: chattar, privata meddelanden och annat – inte bara inne på FB, utan ofta på alla andra sajter så länge denne är inloggad på sitt FB-konto (eller var de befinner sig rent geografiskt, via GSM). Vilket många ju är hela tiden, inloggade på fejan så fort de startar datorn eller telefonen…

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/nsa-overvakar-all-nataktivitet/

 4. Ja, och timingen var ju ganska läcker, att avslöja just XKeyscore samma dag som domen föll…

 5. För en gångs skull släppte dom ju en rejäl bit av den (fem år gamla) presentationen. Som väntat säger den inte ett dugg om “all nätaktivitet för alla användare” utan handlar bara om hur du kan söka i insamlat material, inte vilket material som samlas in.

  (G’s faktagranskning verkar konsekvent ligga på nivån “om dokumentet är autentiskt är Greenwald’s tolkning därmed per definition korrekt”. Nästan så man börjar undra om inte det här kan sluta i diket för G…)

 6. @Fredrik: Jag tror inte heller att NSA eller deras partners sitter och avlyssnar alla som surfar runt, ringer, bloggar, söker eller chattar, i *realtid* och i ordet avlyssnings egentliga mening, att verkligen följa något nära inpå. Det vore ju en rätt övermäktig uppgift. Det är klart att de prioriterar – men kruxet är ju att deras metoder och regler tycks ge dem en oerhörd *potentiell* insyn, ifall de skulle välja att rikta strålkastaren på den ene eller den andre, och utan att behöva förklara något särskilt om motiven för någon utanför det egna högkvarteret. Och just när det handlar om Facebook – och de sajter som samarbetar med FB – verkar ju denna möjliga transparens över XKeyscore hyfsat total.

  Att sedan tidningarna ofta uttrycker sig ganska förenklat om det här, visst, så är det…

 7. Fredrik: “…inte vilket material som samlats in” – har jag förstått rätt att just det är vad Snowden inte kunnat prestera, utan vad de stora bolagen själva nu vill publicera (och det verkar som Yahoo ska bli först)?

 8. Snowden & Greenwald har ju upprepade ganger havdat att allting ar tillgangligt for alla hela tiden (“jag kan lasa alla presidentens mail med en knapptryckning” etc, eller dagens rubrik “NSA samlar in nastan allt vi gor pa natet”). Finns fortfarande inget i materialet som stodjer detta (daremot andra intressanta detaljer, far val se nar nagon skriver om dom bitarna).

  Storbolagen fick klartecken att rapportera FISA-siffror i Juni, med forbehallet att dom inte kan redovisas separat — for att citera Microsoft, “We are still not permitted to confirm whether we have received any FISA orders, but if we were to have received any they would now be included in our aggregate volumes.” som sen anger volymerna max 7000 forfragningar gallande max 32,000 anvandarkonton fran amerikanska myndigheter under andra halvan av 2012 (vilket om man jamfor med globala siffror torde motsvara ungefar 0.005% av alla konton).

 9. …och Magnus har forstas helt ratt i att det ar potentialen att ga for langt utan att bryta mot existerande ramverk som ar den stora grejen har — NSA skiljer sig ju inte fran andra “wow, kolla vad jag kan gora med BIG DATA” aktorer, vare sig det ar Target som identifierar gravida innan dom ens sjalva vet att dom ar pa smallen baserat pa hur dom handlar, till folk i kiseldalen som kor maskinlarningsalgoritmer pa allt dom kommer at for att lista ut vilka charkvaror och fotbollslag folk haller pa.

  (har ni kollat era “interest-based Google Ads” parametrar pa senare tid? Sist jag kollade var jag intresserad av Beef, Pork, och Headwear…)

 10. Tack för det!
  Hur får man tag i de där parametrarna?

 11. Ser ut som om http://www.google.com/ads/preferences tar dig direkt till sidan. Tydligen är jag just nu speciellt intresserad av bilmärket Scion (Toyota’s amerikanska märke för “Generation Y”). Och jordbruksmaskiner. Hmm.

  (det går att stänga av om man klickar lite)

 12. …och eftersom jag är en total scatterbrain idag ska jag väl tillägga att innan jag blev distraherad av Beef, Pork, och Headwear tänkte jag skriva något om hur jag inte är helt säker på att det går att skapa säkra ramverk för big data — misstänker att det är något med våra hjärnor som gör att har du väl börjat kombinera och korrelera och leta mönster går det liksom inte att sluta, och det legala ramverket blir då bara ytterligare en av många parametrar…

 13. “Athletic apparel”…?
  “Banking”…??
  “Urban/Hip-hop”…???

  Jag tror inte jag har något att frukta från övervakningssamhället, ärligt talat… Jag verkar vara lika mycket ett mysterium för dem som jag är ett mysterium för mig själv…

 14. En potentiell gangstabankrånare, alltså. En klar kandidat för dagliga stop and frisk-insatser, eller vad nu met kallar sin motsvarighet.

 15. Som en web-bekant till mig som studerar rättsmedicin och rättslig pyrologi (spår av mordbränder) i USA skrev “if the NSA look into what kind of books I ordered at the uni library, and what pages and articles I’ve looked up online, they’d conclude I am the next unabomber”.

  Jag brukar på skoj kalla hennes utbildning för “the CSI school”. 😉

 16. Och nu bytte jag dator och blev en japansk-talande 45-arig kvinna som ar intresserad av Casual Apparel, Literary Classics och Shooter Games…

 17. @Fredrik: Cherchez la femme!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004