Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Vidare om The G och Snowden

Wednesday, Aug 21, 2013

Jag har väntat lite med kommentarer om The G och de diverse ingripanden som hänt, för jag ville se vartåt det här pågående bar hän (ungefär som med historien om “Frank” nedan…)

Och vart det burit hän är ju rakt in i en lagerkransad bunker som heter “typiskt brittiskt”… Både kvarhållandet av David Miranda på Heathrow och “the particularly pointless act of symbolism” (Rusbridger) i att yxa sönder hårddiskar i Guardians källare, lägger i dagen tre karaktärsdrag som ligger inbakade i den brittiska staten ungefär som ordet “Gränna” ligger inbakat i polkagrisarna.

För det första det destruktiva våldet, spattigt och teatraliskt på samma gång. För det andra det helt och hållet och uteslutande symboliska värdet i aktionerna (no one does ceremony like the Brits, som bekant…). För det tredje, det ängsliga och approval-seeking lillebrorssneglandet på USA.

Och naturligtvis har Vita huset börjat markera sitt avstånd, vad gäller båda incidenterna. I fråga om Miranda fick man ett heads-up i förväg, men gav inte sitt samtycke. I fråga om hårddiskarna hänvisar man bara till konstitutionens First Amendment. Det är som vanligt de interna motsättningarna som är intressantast.

Senare (15:07 BST): Just nu rapporteras att brandlarmet går i Guardian/Observerbyggnaden! Är det den hemliga staten som försöker tutta på hela kåken nu också…?!

15:29 BST: Faran över…!

15 Responses to “Vidare om The G och Snowden”

 1. Premiärminister David Cameron har personligen get sig in i det hela genom att skicka Sir Jeremy Heywood som skall hota Guradian så att de skall tvingas förstöra alla handlingar:

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/nick-clegg-backs-david-cameron-as-pm-sends-cabinet-secretary-sir-jeremy-heywood-to-warn-guardian-over-edward-snowden-documents-8777216.html

 2. Ja, är det något man har lärt sig i den här historien så är det ju att “säkerhets”tjänsterna dikterar dagspolitiken.

 3. Fast “pointless act of symbolism”? Har tröttnat på G och G:s försök att göra den här debatten till något som mest handlar om dom själva, så har inte hängt med i den här svängen, men det är väl samma legala manöver som när du ombeds kryssa i om du är en krigsförbrytare eller inte när du åker till USA? Det räcker liksom inte att säga “ha, fooled you” i ett senare skede.

 4. Poänglösheten kom väl i det faktum att alla i statlig ställning från början varit medvetna om att det finns kopior på allt Snowdenmaterial lite varstans i världen, och att förstöra de i UK befintliga hårddiskarna bara var meningslöst revirpinkande. Det var dock ur publicistisk synpunkt enda utvägen för The G: annars hade regeringen dragit igång rättsaffär under Official Secrets Act, varmed hela faderuttan blivit sub judice i UK och papperstidningen Guardian hade inte kunnat publicera nåt mer. Att debatten i mycket kommit att handla om The G tror jag mer har att göra med “the nature of the game” än att tidningen känner behov av att “steppa i kamera 3″… Kom ihåg att det var Snowden som tog kontakt med The G, inte tvärtom.

 5. Självklart vet alla att det finns fler kopior, likaväl som att alla vet att du kan kryssa nej även om du är en krigsförbrytare. Den tänkta poängen kommer ju senare…

  Och vem vet vem som pratade med vem i vilken ordning, förresten? Såväl G som G har ju varit insyltade i de olika leaks-ankdammarna rätt länge. …tror jag får vänta på att någon med insiderkontakter skriver en bok.

 6. Det känns litet antikt att ställa sig och faktiskt slå sönder hårddiskar (med yxa?). Och inte helt effektivt heller, som redan påpekats finns det ju kopior på det här….

 7. Fredrik: En sådan bok vore förstås bra att ha… Det må låta konspiratoriskt, men det är inte utan att man undrar om något “rogue” statsorgan var med i bakgrunden till Snowdens – till skillnad från Mannings – avslöjanden.

 8. Och idag, fredag, har Independent börjat publicera exklusiv från Snowden, denna gång om avlyssning i Mellanöstern (http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-edward-snowden-leaks-reveal-uks-secret-middleeast-internet-surveillance-base-8781082.html) The Guardian har uppenbart börjat avlasta publiceringsbördan på andra, av texten att döma, och en av medförfattarna till Indyartikeln idag tycks vara ingen mindre än “the” Duncan Campbell, en veteran i dessa sammanhang… http://en.wikipedia.org/wiki/Duncan_Campbell_%28journalist%29 (Kan dock röra sig om en namne, ska jag för säkerhets skull tillägga…)

 9. Och G hävdar nu att detta bevisar att det är regeringen som läcker, eftersom Snowden inte gett något material till Independent…

 10. Curiouser and curiouser…

 11. Peter W. på DN och tre andra ledande nordiska chefredaktörer har skrivit ett öppet brev till Cameron om Snowdenfallet. Synpunkterna är det inget fel på, däremot häpnar man över den oproffsiga, oviga översättningen.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/dear-prime-minister-cameron/

  Det är i princip ord för ord från svenska (eller vilket språk det nu var som var grundtext, har inte hunnit titta på de andra tidningarna). Ordföljden och fraseringen är helt igenom svensk, alltså “nobelprisengelska” som det kunde låta när Sture Allén höll tal i Konserthuset:

  “…deeply concerned that a stout defender of democracy and free debate like The United Kingdom refers anti terror legislation…” – like? stout? Staunch defender, väl? Och texten är så rädd för metaforer och klangfullt språk att den låter som en beskedligt byråkratisk skrivelse. Men på DN var det väl ingen som brydde sig om att ställa frågan ifall man skulle kalla in en kunnig och helst infödd engelskspråkig person för att sätta fason på texten.

 12. “ramifications far beyond the boarders of the UK” skriver PW & co. – men wtf? Det är inte pensionat eller internatskolor vi talar om. Embarrassing.

 13. Efter Bostonbombningarna meddelade DN att bomberna varit fyllda med naglar (nails).

  We spik Inglish you now!.

 14. “Mr. Prime Minister, we hope that you will soon act to rectify this and reinstall your government among the leading defenders of the free press and an open debate in accordance with the proud tradition of your country”. Suck. Hör de inte hur pantat det låter? “reinstall your government”?? Och “you will soon act to rectify” låter ju som om Cameron var en olydig skolpojke…

  Och “Dear Prime Minister”? Det är nog inte sättet att tilltala premiärministern, ens i skrift. De har väl sneglat på Hassem Khemiri, och missat att “Kära” var von oben och påfluget redan på svenska men “Dear Prime Minister” är tio gånger mer skorrande. Som att skriva “Min bäste herr president” till Vladimir Putin.

 15. Visst är det tafflig och lomhörd engelska. Men även taffligheten har ibland sin funktion, in the grand scheme of things, vilken är att framkalla något som idag är mycket ovanligt och därför eftertraktansvärt, nämligen autenticitet, kanske till och med en smula patos. Brevet låter därför som ett genuint och djupt känt rop från de nordliga vidderna.

  Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: it’s the thought that counts.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004