Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

“Europa luktar lik…”

Categories: Kommunism
Saturday, Nov 23, 2013

IMAG0223 Jag har alltid varit mer skeptisk än accepterande när det gäller varningsorden om den europeiska extremhögerns framgångar i opinionsbildning och, särskilt, i valresultat.

Och då är jag av födsel och ohejdad vana in-i-märgen antifascist, and proud of it. Men jag är också intresserad av historia. Och Europa idag är inte Weimartyskland. Varje försök att porträttera det som sådant underminerar alla argument som vilar på det.

Till exempel. De partier på extremhögern som ställer upp i nationella val verkar aldrig komma över 20% av rösterna. Det är allvarligt, men det är – som Martin Kettle skrev nyligen – “en utmaning, inte ett hot”.

Och så kommer de in i den nya norska regeringen.

Jag måste erkänna att jag är aningen mindre skeptisk nu, men troligtvis bara på politiskt-mytologiska grunder. Det är ju ett eko från januari 1933, när ett annat extremhögerparti hamnade i regeringsställning på en minoritet av röster.

Men det här är fortfarande inte Weimar, inte i Norge och inte i Europa. Jag kan acceptera att den norska nationalismen är väsentligen annorlunda än andra, angränsande nationalismer, men jag vägrar tro att den är blind och döv.

Ser fram emot kommentarer.

36 Responses to ““Europa luktar lik…””

 1. (OK, jag får väl skriva en kommentar själv då, eftersom det verkar råda total bloggstiltje just nu…)

  Men Gunnar… här är du ju för fan ute och cyklar – på tandem! Den artikeln du själv länkar till visar ju att Frihetspartiet i Österrike fick 21% av rösterna i september. Fel av dig…! Och att andra partier nått 18% och 19%… det är ju inte så illa pinkat…

  Dessutom. Extremhögern lever på det lokala, på regionalisering. Det är vägen Europa i det långa perspektivet verkar gå. Katalonien, Lombardiet, Skottland, Belgien 1 och Belgien 2, Skåne, (Norge?)… Ju mindre yta desto mer (höger)extremism…

 2. Jo men, Gunnar, vem har sagt att en uppsplittring av nationalstaten i paranoida regioner är den ödesbestämda framtiden för Europa? Det tror inte jag alls. Det finns en analogi med internet här. Pratet var för några veckor sedan att nationer som Brasilien och Tyskland och andra skulle starta alternativa nätverk som reaktion på Snowdenavslöjandena… Problemet är att det är för sent, för fel och för dumt.

 3. Den analogin funkar inte, Gunnar, därför att internet inte är demokratiskt. Internet har ingen konstitution som vi alla röstat på. Regional politik har muskler bakom sig, kanske till och med våldsmonopol. Det är skillnaden.

 4. Snygg bild i alla fall…

 5. Ja, visst är den… En gammal kostymskiss från ‘Amorina’… Almqvist…

 6. Går den att få tag i kommersiellt?

 7. Nej, tyvärr, den är i privat ägo.

 8. OK…

 9. OK, då…..

  Här kommer det en (opublicerad) insändare jag skrev till sydsvenskan efter förra valet.

  “Med förvåning observerar jag det svenska kultur- och journalistetablissemangets postvalsbaksmälla. Man säger sig vara chockad över SD:s framgångar. Krokodiltårarna flödar. Samma människor rörde inte en penna, producerade inte en TV- eller radiosnutt, när DN publicerade en debattartikel, där judehatet betecknades som ”förståeligt, rimligt och nödvändigt”. Hur många förfasades, när SVT:s Magazinet propagerade för yrkesförbud för svenska journalister med icke-ariskt blod i ådrorna? Hur många protesterade, när JO ansåg att uppmaningar att döda judar, dessa ”söner till svin och apor”, var legitima inlägg i Mellanösterndebatten? Så vitt jag minns, knappast någon utanför kretsen av de närmast berörda…
  Istället skrevs det spaltmeter till försvar av Manas och Hillesbergs antisemitism. Denna tidnings kultursida publicerade gråtmilda artiklar till stöd för död-åt-judarna-och-heil-hitler-mobben i Malmö. Människor, som anser sig vara intellektuella, trodde på fullt allvar att deras överseende med judehatet inte skulle få några konsekvenser. Nu står de där med tvättad hals – vi som ville så väl…
  ”Vi har inte här i Sverige samma besatthet med muslimer, som I Danmark” säger Rakel Chukri. Nej, tacka för det, vi är fullt upptagna med judar. Men – en besatthet i taget. Och det börjar alltid med judarna…”

  Så man sår får man skörda.

 10. …betecknades som “förståeligt, rimligt och nödvändigt”. Länk? Google hittar ingenting, fast det kanske inte var ett citat.

 11. Crikey… Detta var nyheter för mig, stettiner, och jag tvivlar inte på att du har rätt, men som Fredrik skulle jag gärna vilja ha länkar och källhänvisningar (till DN, SVT Magasinet och JO)… för det vore ju något att följa upp, milt uttryckt…

 12. Vi börjar med Jan Samuelsson, professor i Örebroi, och hans artikel i DN från 25/10 2003. Själva artikeln verkar av någon anledning inte finnas kvar i DN:s digitala arkiv, däremot finns det en kritik av den kvar.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/hat-fordomar-och-dubbelexponering/

  Men, här kommer texten i sin helhet:

  “Muslimers hat mot judar är befogat”

  I en artikel på DN Debatt 20/10 talas om ett framväxande judehat bland svenska muslimer. De två artikelförfattarna, varav den ene är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, ondgör sig över att judehatet bland “araber och muslimer” tystas ner.

  Jag är säker på att muslimer i Sverige kommer att träda fram och säga att hat mot judar inte finns i den organisation man själv tillhör men däremot i andra muslimska organisationer, som av en ren slump råkar vara sådana som man i olika avseenden konkurrerar med.

  Men låt mig säga det med en gång. Utifrån mina mycket nära kontakter med muslimer i Sverige under mer än trettio år som islamolog kan jag direkt bekräfta att det inom vissa grupper av arabisktalande muslimer i Sverige förekommer vad man kan beteckna som hat eller stark motvilja mot judar.

  Detta hat, menar jag, är både förståeligt, rimligt och befogat.

  Det har inte sitt ursprung i några grumliga rasbiologiska teorier från 1800-talets Europa. Någon antisemitisk strömning, som inom kristendomen, är heller inte märkbar i islams historia. Tvärtom, är jag närmast böjd att säga.

  Förklaringen till detta hat är den judiska ockupationen av arabisk mark och det våld som araber dagligen utsätts för från den judiska staten.

  Hatet mot judar är i huvudsak en modern företeelse framsprungen ur de övergrepp som staten Israel begår mot araber i Mellanöstern.

  Muslimska araber är många gånger ivriga att ta till sig allt som kan användas mot staten Israel. Det kan få sådana följder att man är villig att tro att Sions vises protokoll är ett autentiskt dokument där judar beskriver hur de skall ta över bokstavligen hela världen. Det kan också i värsta fall innebära att araber enligt den primitiva modellen “judarnas fiender är våra vänner” låter en så ful gökunge som Adolf Hitler slinka in i boet.

  Det finns bara en lösning. Det är att de judiska ockupanterna drar sig tillbaka från arabisk mark.
  Innan det hänt kan ingen förvänta sig eller kräva att arabers hat mot judar upphör.

  Jan Samuelsson
  Doktor i religionshistoria

  Jag återkommer senare till JO och Magazinet.

 13. Först en sammanfattning från Wikipedia:

  “I november 2005 avslöjade Sveriges Radio att moskéns bokhandel hade sålt ljudband med starkt antisemitiskt innehåll. På ett av banden, som hade den mördade Hamas-ledaren sheikh Ahmad Yassin på pärmen, omtalades judar som en sjukdom, bröder till apor och grisar och att den enda lösningen mot judarna var jihad.[4]
  Justitiekansler Göran Lambertz inledde en förhandsgranskning om hets mot folkgrupp, men den 2 januari 2006 beslöt justitiekansler Lambertz att avsluta målet. Enligt Lambertz var uttalandena på kassetterna mycket kritiska mot judarna, men inget brott mot svensk lag eftersom de skulle ses i ljuset av den historiska och nutida konflikten i Mellanöstern.”

  Hur kan det komma sig? Jo, enligt JK, så “”I förarbetena till lagstiftningen om hets mot folkgrupp anges att den brottsliga handlingen typiskt sett består av hot eller uttryck för missaktning avseende någon viss folkgrupp. Utanför det straffbara området faller dock, enligt vad som sägs i förarbetena, omdömen som inte överskrider gränsen för saklig kritik av folkgruppen. Enligt förarbetena skall inte alla uttalanden av nedsättande eller förnedrande natur innefattas under begreppet hets mot folkgrupp, utan för straffbarhet bör krävas att det är fullt klart att uttalandet överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion rörande folkgruppen i fråga.”

  Följaktligen, att uppmana till mord på söner till apor och grisar överskrider inte gränsen för saklig kritik. Däremot anser Lambertz (i en artikel i UNT, inte längre på nätet) att “yttrandefriheten och friheten att utöva sin religion är grundläggande värden och rättigheter. Med detta i åtanke skall staterna, inom ramen för sina lagar, verka för att medier och andra avhåller sig från att i onödan kränka religioner och deras företrädare.”

  Mörda judar är OK; rita profeten är onödigt kränkande och ska förbjudas…

 14. Tack för det, stettiner… Samuelssons artikel är fullkomligt chockerande, och fullkomligt skandalös i det att han vill frikoppla den nutida muslimska antisemitismen från dess historiska föregångare. Det är antingen okunnighet eller lögnaktighet, men båda är fanimej lika skamlösa. Det vet ju var och en att både Sions vises protokoll och (bokstavliga) kopior av Der Stürmer är i omlopp i Mellanöstern, och har länge varit det. Jag har länge ansett att det är tragiskt att den palestinska rörelsen försummat att sparka ut antisemitismen ur den politiska diskursen: jag skrev t.ex. om det här på Pressylta 2009: http://www.pressyltaredux.com/2009/01/israels-nyttiga-idioter/

  Så långt håller jag med dig, stettiner… Vad jag inte riktigt förstår är kopplingen till SD:s senare framgångar. Jag hade snarast intrycket att SD fokuserade just på muslimer, och invandrare generellt, och att det antijudiska inslaget i deras politik inte var så framträdande. Och att det verkar vara så det förhåller sig generellt bland den europeiska extremhögern, detta naturligtvis med givna undantag, som Jean-Marie le Pens uttalanden om Förintelsen, osv. Men det är möjligt att jag svävar i okunnighet.

 15. Gunnar,

  SD har ett tungt antisemitiskt bagage. Detta har tonats ner, när ideologen Ekeroth trodde att det officiella judiska Sverige kommer att bilda en antimuslimsk front tillsammans med partiet. När detta inte skedde, kallade Ekeroth judarna för “svaga” offer, som inte visste sitt eget bästa. Nuförtiden använder SD judarna mest som tillhygge mot de andra partierna.

  Jag kan förstå den väljaren som frågar sig varför är han tillåten att snacka skit om judar, men inte om några andra. Under en vistelse i Rom såg jag en slogan sprayad på en mur: ARAB + JEW = SAME SHIT. Om vi tillåter en viss grad av rasism, varför förvånas vi över spridningen?

  Här en artikel på samma tema: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/rumsrent-judehat/

 16. Självsamtal är ett vilkor för att ha en intressant diskussionspartner. 😉
  Dock var även fortsättningen intressant läsning.

 17. Stettiner, jag intervjuade för många år sen (1991) en forskare som hette Michael Billig vid Loughborough University om just dessa frågor och han sa så här (gällande National Front främst, men ändå…):

  (Billig:)
  In political terms there is virtually no reason for groups like the National Front, or other contemporary British fascist parties, to be anti-semitic. They gain nothing from it politically. In fact, their anti-semitism is often a political disadvantage, they have to hide it when they seek mass support. People say, well why do they have these beliefs? Why haven’t they dropped a belief in a Jewish world conspiracy for a belief in a world West Indian conspiracy, or something else which may resonate to their other anti-immigration stances. And I think the reason is that culture of anti-semitism exists on the extreme right, you have believers in the anti-semitic mythology who take part in that politics, have positions of power in these small little groups, and who educate new recruits. And so because of the existence of a culture, it has its own momentum.”

  Finns det med andra ord nån slags “slentrian”-antisemitism i extremhögern?

  Citatet från en intervju i ett radioprogram jag gjorde en gång (pdf): http://www.pressyltaredux.com/manwalking/pdf/cockup.pdf

 18. Gunnar,

  Det finns “slentrian antisemitism” överallt. När en kund från Närke ville pressa priset på en vara jag erbjöd och jag inte gick med på det, blev jag – skämtsamt – kallad “skinnjude”. “Du anar inte hur rätt du har”, blev mitt svar. Åsa Linderborgs pappa, som ägdes av ingen, kallade folk för “jävla skojudar” (det förklarar kanske ett och annat i hans dotters världsbild).

  Jag är en polsk jude (“the filthiest of all races”, som lutheranen Karl Marx kallade oss), uppvuxen i en socialistisk folkdemokrati. Mina föräldrar upplevde biologiskt grundat rasism under kriget, jag lämnade mitt hemland på grund av religiöst grundat judehat och mina svenska barn utsätts för antisemitism på politisk grund. Bättre och bättre dag för dag…

  Extremhögerns antisemitism ser annorlunda ut idag än 1991 och därför syns den mindre (och tillåter vänstern hävda att antisemitismen finns inte för den har ersatts av islamofobi). Om man verkligen läser vad som skrivs om islamiseringen av Väst, vem framträder som hjärnan bakom den muslimska syndafloden om inte den gamle bekantingen Den Evige Juden? Läs Aftonbladet och du får en spegelbild av samma idé. I det sammanhanget att göra någon skillnad på vänster och höger är ett självbedrägeri.

  Där ser Du, Gunnar… Jag tvekade länge innan jag påbörjade det hela, men Du var så ledsen för att ingen kommenterade. Jag ville ju bara vara snäll….

 19. And I appreciate it…!

 20. Jag vet att det jag kommer att skriva nu, för en del kommer att uppfattas som att svära i kyrkan, men den smällen klarar jag av.
  Det finns förvisso grader i helvetet. Det finns också grader av högerextremism. Frågan är om partier som Sd och dess Frp överhuvud taget skall kallas höger. Sd bygger mycket av sin argumentation från den gamla socialdemokratin från Folkhemmets dagar. Och det Sverige de drömmer om påminner också mycket om Per Albins land. Jag har diskuterat den här frågan med flera av de främsta experterna på nazism i Sverige och de vill snarare betrakta Sd som populister. Men de vågar inte gå ut med detta offentligt, ty då vet de att de får DN:s kulturredaktion på sig, p g a Henrik Arnstads kopplingar dit. Han ser som bekant fascister överallt.
  Sd har sin bruna bakgrund. Frp har det i mindre grad. Och den mindre graden lär bli ännu mindre nu när de är i regeringsställning.
  Herbert Tingsten har i sina memoarer noga beskrivit trettiotalets stämningar i Sverige, hur tyskvännerna i det längsta valde att blunda för vad som hände i Tyskland, helt enkelt därför att de var vana vid “greuelmärschen” om tyskar från första världskriget. Därför trodde de helt enkelt inte på skräckrapporterna därifrån. Förrän i november 1942. När de norska judarna deporterades den 26 november kom det hela plötsligt så nära och många – exempelvis Torsten Kreuger och hans båda tidningar – bytte snabbt åsikt. Omsvängningen i Aftonbladet kom tydligt i början av december.
  Och de som inte var tyskvänner i Sverige ville heller inte ta nazismen på blodigt allvar. Man avskydde ideologin, men trodde att nazismen skulle bli rumsren med tiden, helt enkelt därför att partiet i regeringsställning skulle behöva så mycket vanligt hyggligt folk på olika ledande positioner att rötäggen och råskinnen med tiden skulle bli i minoritet. Så blev det som bekant inte, men frågan är om inte det är just vad som kommer att hända om exempelvis Sd skulle komma i regeringsställning (låt oss hoppas att min teori aldrig kommer att bli verklighet, jag har inget behov av att kunna säga “vad var det jag sa”).

 21. Tack för det, Dan… Jag tycker din analys låter helt rimlig, men konstaterar så klart att mitt avstånd till de här fenomenen gör mina åsikter ganska “kryss-garderade”. Men att Henrik Arnstad blivit det exklusiva riktmärket i de här diskussionerna är olyckligt, det kan jag visst hålla med om.

 22. Dansk Folkeparti var/’är naturligtvis inte heller nynazister eller ens fascister, de ser sig som kristna patrioter och ett värn för landsbygden, men som vågmästare och stödparti till den danska regeringen efter år 2000 lyckades de ändå förflytta fokus i en rad frågor i dansk politik. De satte också direkta spår i hur politiken kom att se ut, i invandrarfrågor till exempel (men inte endast där, tror jag). Hela bråket kring Muhammedteckningarna och Jyllands-Posten utspelades i hög grad på en retorisk och politisk arena som DFP hade haft en central roll för att bygga upp.

  Och det som oroar mig, om SD skulle bli större (vilket de nästan säkert blir i nästa val) eller kommer att få ministerposter om några år, är att de kan få en liknande skjuteffekt på den svenska politiken, som redan idag ter sig ganska skakig och tja, moraliskt urlakad eller nerbankad. Vad händer när det ses som helt normalt att många i politiken – och i media – låter som Ann Coulter, Geert Wilders eller Siv Jensen?

 23. Så länge övriga svenska partier försöker tabubelägga även seriös debatt om invandringens problem kommer Sd att växa. Så enkelt är det tyvärr. För övrigt påminner hela debatten om Foucaults text om viktorianernas syn på sex. Alla ansåg att man inte skulle tala om det, Och därför talade folk om det hela tiden.

  Torbjörn Elensky skrev följande på Facebook i dag:
  Det är klart att det är skönt att kalla SD “fascister”. Det placerar dem på behörigt avstånd från alla anständiga människor. Markerar att rasism och nationalism är något totalt främmande, som hederliga svenskar inte sysslar med. Det finns emellertid två problem med detta, ett stort och ett litet, som hänger samman med varandra. Först det stora: Att utdefiniera SD, samt med det rasism och nationalism, som något totalt främmande, som “fascism”, döljer det faktum att vardagsrasism är ett mycket mera allmänt problem här i landet. SD är inte frånstötande för att de är så främmande, utan för att de artikulerar en del av de underliggande strömningarna i Sverige helt öppet. De är inte bara rasister mot de andra, utan de skämmer framför allt ut hela familjen Svensson. Så det lilla: SD är nog egentligen inte fascister. Fascism kan visserligen vara många olika saker, och extrem nationalism är en viktig del i den, men alla nationalister är inte fascister. Fascismen var, i sina många olika former, inte minst en omstörtande rörelse, en revolutionär högerrörelse. SD är inte på minsta vis omstörtande, de är reaktionära, bakåtsträvare, nostalgiker, och de anknyter på ett smärtsamt sätt till en svensk självbild som är den vi måste göra upp med för att få bukt med dem. Det är inte bara en fråga om att märka ord. Den här utdefinitionen av dem som fascister friskriver oss andra från ansvaret för rasismen, och den döljer också det faktum att de passar otroligt bra in i den självgoda svenska historieskrivningen. Både äldre nationalromantisk och senare socialdemokratiskt färgad. Bilden av den svenska duktigheten, av ett land som blev rikt av egen kraft, genom att lyfta sig i håret, där samförstånd och rejäla tag för det gemensamma bästa skapat världens rikaste, tryggaste och mest moraliska land. Fascismsnacket är ett blindspår, sanningen är faktiskt värre.

 24. Jag håller helt med om att SD:s steg från marginalen in i riksdagen i mycket beror på att vissa frågor, problem och debatter (och inte bara just invandringsfrågor heller) har tystats ner av andra partier och av massmedia. Om SD uppfattas som det enda verkligt folkliga alternativet så är det ett tungt underbetyg åt svensk partipolitik och svenska medieaktörer.

 25. Oj, Stettiner, den där Samuelsson hade jag helt lyckats förtränga (får flashbacks till “krigsblogg”-eran nu). Han skrev väl några böcker om islam som inte var helt rubbade, om jag fattat rätt, men verkar helt ha försvunnit efter eländet på DN Debatt (*) — nätspåren slutar i februari 2004 med texten “Hemsidan er under under uppbygnad” (sic), det finns inte ett spår av honom på Örebro universitets sajter, och den enda akademiker jag hittat med det namnet är en genusforskare i Härnösand. Gott om andra spår på nätet, dock, i huvudsak på sajter som jag helst håller mig undan från…

  *) i mina irrfärder i den svenska internethistorien hittade jag dels vad som påstås vara originalversionen av debattartikeln — inte ett jävla dugg bättre — och dels en kommentar från debattredaktören några år senare där han skriver att “många upprördes över publiceringen och vissa hade antisemitismstämpeln framme” men sen skyndsamt påpekar att flera andra DN debatt-skribenter minsann kallats islamofober. Tydligen är rasism inte så farligt bara det jämnar ut sig…

 26. Fredrik, du menar att Samuelsson gjort en “David Icke”…? Gone ausgeflippt?

 27. Har Icke också försvunnit? Eller liknar du genusforsking i Härnösand med NWO-teorier om hur världen styrs av ödlor från yttre rymden? Det är väl inte riktigt sjysst? 🙂

 28. Ge mig ett par timmar och jag ska hitta ett samband…

 29. Visade sig att AB släppte in Samuelsson på debattsidorna 2005 (“styrs DN/Agenda av en proisraelisk lobby eller är alla arabiska media vinklade, you decide”), så helt försvunnen var han inte. Artikeln har ett väldigt suddigt författarfoto. Ska inte nämna här vem Google Image tyckte att han liknade, men det var inte David Icke.

 30. (förresten, kan du inte be IT-avdelningen fixa så att man kan redigera sina inlägg i några minuter så jag kan fixa luddiga syftningsfel, stavfel i andra användares namn, och andra “jag skriver som jag har förstånd till”-problem?)

 31. Inga problem…!

 32. David Icke må vara kroppsligen försvunnen, det vet jag ingenting om, men hans själ lever vidare i Alice Walker: http://alicewalkersgarden.com/2013/02/human-race-get-off-your-knees-i-couldnt-have-put-it-better-myself/

 33. Wow… snacka om ausgeflippt…

 34. Ja hjälp… Känner bara till henne från Spielbergs film (som jag inte sett), men optimist som jag är så tänkte jag först att hon läste honom som någon slags fiktion, utan att fatta vad det det är för konspirationsdynga han mixar in sina ödlor i. Sen såg jag att hon i sin senaste bloggpost länkar till en fem timmars föreläsning. Och sen kikade jag på hennes Wikipedia-sida och insåg att hon nog ramlat över kanten långt innan hon upptäckte Icke…

 35. Icke ska ju starta egen tevekanal på internets, dessutom… The People’s Choice ska den heta… http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/david-icke-launches-internet-tv-station-the-peoples-voice-8962731.html

 36. “-Is there life on Mars?

  -Icke, sa Nicke.”

  😉

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004