Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Härifrån till evigheten

Categories: Språk
Thursday, Nov 28, 2013

Jag kände att jag måste dela detta med min läsekrets. Det är fascinerande med “etikettnamn” (se t.ex. här) (“aptronymer” kommer jag nu ihåg att de heter) och det här är ett verkligen splendido exempel: det finns (låt oss hoppas att han fortfarande är vid liv) en tysk indolog och buddhismkännare som heter Oskar von Hinüber.

Vad som är speciellt bra är att man inte riktigt är övertygad om att det är sant… Och min tyska är inte precis ausgezeichnet, men prepositionen hinüber betyder då “dit över” (som i “till andra sidan”, “parinirvana”, the final deathless state). Det är här det blir intressant, eftersom ingen av de två prepositionerna (von/hinüber) har ett objekt. Det vill säga, vi vet inte “från” vad “till” vad…

Om det nu inte är intigheten.

Nothingness.

Nada.

Néant.

21 Responses to “Härifrån till evigheten”

 1. Oskar från Därborta.

  Det blir en bra pjäs, det känner jag på mig.
  Nånstans mitt emellan Beckett och Bullshit.

 2. Eller: “Oskar från andra sidan”… Eller: “Mannen som kom tillbaka från de döda”, för den delen… Första gången tragedi, andra gången fars…

 3. Jag skulle inte ha något emot att heta von Hinüber. Tro det skulle underlätta för mig. Redan från början, sas.

 4. Och vad har det för koppling till att tyska adlar kan heta “von und zu XX”…? Har Oskar lagt in en extra sprituell dimension här?

 5. Hinüber = “till andra sidan” , “över dit”

  men i vardagsspråk även:

  gestorben, tot

  zugrunde gerichtet

  durch starke Beschädigung oder Abnutzung nicht mehr brauchbar
  verdorben

  eingeschlafen oder ohne Bewusstsein

  schwer betrunken

  von Leidenschaft, Begeisterung ergriffen

 6. Nämen alltså – adeln skiter jag i, den har jag redan i personregistret. Det var enbart Hinüber som jag föll för.

  Ja, von und zu, Hohenzollern eller nåt. Häst och kalesch och två gods minst. tänker jag. I min hinübriga enfald.

 7. @Malou: Just detta: Just så:
  “von Leidenschaft, Begeisterung ergriffen”

 8. Det där med “schwer betrunken” känner jag igen, Malou… Undrar varifrån…

 9. “zugrunde gerichtet” blir väl över åt mig då..

 10. Tror jag knappast, Malou… Men du menar att man kan säga “Jag känner mig faktiskt lite hinüber idag…”… “Han såg helt hinüber ut när han kom ut från puben…”

 11. Allt är väl, allt är väl, så länge inte “gestorben, tot” ; )

 12. Nej, Gunnar, det tror jag inte man kan säga. Men vi kanske borde fråga Bengt?

 13. Jag tror Bengt O tar sig sin “beauty sleep” just nu… I alla fall om Google Earths satelliter stämmer, jag kollade just…

 14. Jag hittade även detta:

  “Der ist hinüber” He has croaked.. utterly broken, out of order ..

  eller varför inte “ej kontaktbar”, “helt borta” ?

 15. Det här ordet blir bättre och bättre…!

 16. “Ganz grundlich gehängt” kanske? Både en människa och en maskin kan ju ha hängts, eller hängt upp sig, över något….

 17. Ett sådan namn. Man blir alldeles matt. Hellre då Dennis Gotobed.

 18. Här över finns en gratistidning som heter The List, och som mest innehåller… listor. I sitt allra första nummer för några år sen hade de en lista över “The Sexiest Men’s Names Ever”. Nummer ett på listan? Gunnar Gunnarsson… (Fast dom menade inte den svenske marxisten utan den isländsk-danske författaren)

 19. Gunnar Gunnarsson, marxisten… En reflex: jag sneglar upp till höger, översta hyllan: “Lenin” (1970), “Vardagsljud – evighetsackord : studier i tidskritik” (1959), “Dikten och demonerna” (1969), “Från Machiavelli till Mao” (1976), “Georg Lukács : en essay” (1969), “Pariskommunen 1871 : revolutionär myt och verklighet” (1971)… Vad allt finns inte i ett privatbibliotek. Och ett minne: en kompis berättade för ganska länge sedan att han sett ett inslag på TV från demensboende, där en av de boende var just GG och hur denne djupt bildade man blev hjälpt med att hantera sin bingobricka. Vilket gav upphov till en stunds eftertanke för oss…

 20. Oj… just denna dag, av skäl jag inte behöver gå in på, var det där en speciellt träffande bild… Jag hoppas i alla fall att GG fick bingo och vann lite Gevalia…

 21. May Pang är också ett riktigt tufft namn, kanske extra coolt för oss svenskar…Hon följde som, bekant John Lennon ut på en “lost weekend” som växte till ett helt år “där borta”.

  Jag hörde f ö någon gåmg om en kinesisk affärsman vid namn Dennis Pang, men den kombinationen känns litet mera flugig. 😉

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004