Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Ögonblick som förändrade en (2)

Categories: Uncategorized
Friday, Nov 1, 2013

Det här var inte så mycket ett ögonblick som en sommar. Och det var bara en gradvis förändring under åren som följde, men förändringen tog definitivt sin början den sommaren. Jag måste ha varit fjorton eller femton, och sommaren utspelade sig på Onsala.

44-david-copperfield-cover-fullJag hade tagit ut de båda böckerna som “sommarlån” (ett magiskt ord i mitt lexikon) på biblioteket. Jag läste ‘David Copperfield’ först, och älskade den. Jag älskade den generösa sentimentaliteten, de stora svepen, alla gesterna stora och små, de hjärtklappande set-pieces, och inte minst den underbara förutsägbarheten hos Dickens som gör att man vet att slutet kommer att krama om en som bara en snäll gammal faster med stora bröst kan krama om en, att det slutar i en gloriös epifani (“Agnes…!”) som lägger ett både försonande och förklarande ljus över allt som tidigare hänt.

Och så började jag läsa Joyce, ‘Ett porträtt av konstnären som ung’. Jag var förväntansfull, kände mig till och med lite högtidlig när jag öppnade första sidan. Och jag kunde inte tro mina ögon… (jag har tyvärr inte Ebba Atterboms översättning framför mig)

Once upon a time and a very good time it was there was a moocow coming down along the road and this moocow that was coming down along the road met a nicens little boy named baby tuckoo…

His father told him that story: his father looked at him through a glass: he had a hairy face.

200px-A_Portrait_of_the_Artist_as_a_Young_ManJag tror inte det är någon överdrift att säga att jag plöjde igenom hela boken i en sittning, med ögon som tefat. Vad jag som sagt däremot inte kan hävda är att jag omedelbart begrep vad det var som hade förändrat mig, eller närmare bestämt förändrat min syn på berättelser, och på jaget i berättelser. Plötsligt hade allting blivit plötsligt, om jag får uttrycka det så. I stället för den klassiska artonhundratalsromanens indikativa modus, dess taram-taram-taram-marsch genom det levda livet, stod man ju hos Joyce inför ett sammelsurium av konjunktiver och optativer och interrogativer och, ja, varför inte slänga in ett finskt potentialis när vi ändå är igång…

Jag hade drabbats av modernismen. Och den har inte gått över ännu.

2 Responses to “Ögonblick som förändrade en (2)”

  1. På tal om läsning och att “drabbas” och ålder. När slutade man “drabbas”? (Eller är det bara jag?) Nu när min ålders höst hunnit så långt att löven på allvar börjat singla ner så vill jag ju ännu en gång bli riktigt drabbad av det jag läser – men när hände det sist? Och kommer det att hända igen?
    Svar till: Orolig äldre läsare

  2. I feel your pain, som det heter… Jag kan fortfarande, om jag kallar det “mini-drabbas” av enskilda böcker, just på det där sättet att man inte i förstone riktigt förstår hur man drabbats förrän man läst om några gånger. En sådan var (jag läste den först för över tjugo år sen) Elaine Scarrys ‘The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World’. Men det är också sant som du säger, de där ögonblicken blir färre och färre med åren. Det är mycket som tunnas ut när man blir äldre…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004