Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

För kännedom

Categories: Uncategorized
Friday, Dec 13, 2013

The notion that Ukraine needs to be detached from any links with Russia has been the primary error behind the European Union’s clumsy and provocative approach to Ukraine under its so-called eastern partnership. The partnership initiative came from Sweden’s Carl Bildt and Poland’s Radek Sikorski, two of the EU’s most anti-Russian and abrasive foreign ministers. Even after it was adopted by the EU in 2009, they continued to push themselves forward as its main champions instead of leaving the job to the more diplomatic Catherine Ashton and the EU’s enlargement commissioner, Stefan Fule.

The Guardians Jonathan Steele skriver om Ukraina idag. (Carl Bildt “dryg”…?! Hold the front page!)

18 Responses to “För kännedom”

 1. Jag tror inte att vi behöver bry oss så mycket om vad mannen som anklagar tunisier för att vara islamofober (!) tycker….

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2011/oct/25/tunisia-election-middle-east

 2. Nu står jag visserligen mitt i maten och har bara skummat artikeln… men var säger han det?

 3. Nu har jag läst Steeles artikel lite nogrannare, men ser fortfarande inte var eller hur han anklagar tunisier för att vara islamofober… Snarare tvärtom, i att majoriteten röstade för en form av demokratisk islamism i An-Nahda. Please explain.

 4. While several smaller secular parties tried to manipulate Islamophobia – a relatively easy card to play given the official state-controlled media’s demonisation of the Islamists over several decades – their efforts have failed.

 5. Just hemkommen, därav dröjsmålet.

  Nå, här får man verkligen sätta på sig tänkehatten… Jag måste nästan först “ta ut satsdelarna” i vad JS skriver för att fatta riktigt.

  Han påstår alltså att smärre sekulära partier försökte manipulera islamofobin för att få de tunisiska röstarna att vända sig bort från de islamistiska partierna. Check.

  Detta misslyckades de med. Dvs. de lyckades inte skrämma de röstande med det islamistiska spöket. Check.

  Tvärtom, de tunisiska röstarna la i stället många av sina röster på An-Nahda, ett “demokratiskt” (vad det nu betyder) islamistiskt parti. Check.

  Du säger, Stettiner, att Steele “anklagar tunisier för att vara islamofober”. Not check. Jag hänger inte alls med i svängarna här. Men så har jag också haft en lång dag.

 6. För att “revisit Bildt”: man kan säga mycket om honom, men en utrikesminister måste ibland kunna vara obekvämt tydlig och ibland diplomatisk, på flera sätt – jag tycker att Bildt lever upp till detta. Han bråkar mycket sällan bara för bråkets egen skull, för att skapa rubriker åt sig. Han är bortom den punkt där man behöver sådant. Sedan kan man vara oense med honom i sak om en hel del.

  Ukraina är knepigt, f ö. Janusjkovitj är förvisso en korrupt skitstövel med vämjeliga metoder, och Putin använder gasleveranser m m till utpressning, men Timosjenko är inte precis fläckfri hon heller, även om hon brukar beskrivas enbart som martyr för friheten i västliga medier. Och hur man än gör, så är det ett kluvet land: Janusjkovitj har stöd av kanske hälften, dem som ser Ryssland som landets naturliga allierade, många av dem är etniskt eller kulturellt ryssar själva – vilken sida som än segrar kan många miljoner komma att se sig som överkörda av dem som sitter vid styrspakarna.

 7. Vad gäller Bildt… Det är inte utrikesministern jag är ute efter, det är personen jag vill åt. (Minijultävling: vilket geni refererar den meningen till?) Carl Bildt framstår för mig som ett kapitel ur filmen “The Boys from Brazil”. Det finns CarlBildtar så det blir över, de massproduceras i en genetisk fabrik Öster om Real. Han var ju elevrådets ordförande där under lärarstrejken 1966. Jag var strejkbrytare i den konflikten på Kungsladugårdsskolan i Göteborg. Så femton jag var satte jag mig in för en klass av trettonåringar och höll föredrag om gudvetvad… (So what else is new?) Men vi fick understöd av en av dessa Bildtklonar från Samskolan (preppy boy: randig skjorta, slacks, loafers, fan vet om han inte hade kravatt också). Många år senare (mmm, 1991…) intervjuade jag Carl Bildt för en radiodokumentär om Sverige för Radio 3. Han sa efteråt att det var den bästa intervjun han nånsin gett. Jag försöker fortfarande leva ner skammen. Jag såg förresten redan då att Bildt är apparatbög. Vi hade med oss en av de första DAB-bandspelarna och Bildt (och hans klonade kompis) blev vilda av glädje, halva intervjun gick åt till apparatprat med min producent. Det var kanske därför han tyckte intervjun gick så bra. Som Private Eye brukar säga: “New technology baffles pissed old hack”.

 8. Vad jag menar är egentligen att Bildt är “alliansare”… Demokratisk Allians var en högerstudentorganisation på 1960-talet som stödde USA i Vietnamkriget. Dom fick alltid väldigt mycket stryk av oss i FNL-grupperna, fast det var mer en sideshow än nåt annat. Men ska man slåss med nån så ska man ju slåss med nån som har lugg. Fortfarande.

 9. Jo, intrycken går förmodligen aldrig ur om man såg honom i så unga år, det har jag full förståelse för. Jag gillar skarpt det citat som tillskrivs Bildt på Kårhuset 1968, då han fortfarande inte var student men ändå gav sig in på stormötet och talade: “Det finns de som ställer sig på folkets sida och det finns de som ställt sig på storkapitalets sida – men kan någon tala om exakt vem det är som ställt sig på min jacka?” 🙂

  Visst, han är arrogant, det har han alltid varit i offentligheten. Säkert nödvändigt för att ta sig fram som brådmogen och sedan ledande borgerlig politiker då, på 70-80-talen, och utmana Palme om vad som fick sägas, och indirekt utmana honom om makten. Men han är (eller var) en värdig motståndare.

 10. Där håller jag inte alls med, Magnus. Bildt “utmanade” inte Palme,och du får kämpa för att slita bort citattecknen runt det ordet, därför att Bildt alltid har horat och fortfarande horar för det amerikanska security-etablissemanget. Och han säljer sig dessutom billigt, och säljer Sverige billigt. Politiskt är Bildt en nolla jämfört med Palme. Och då är jag ingen särskild beundrare av Palme heller, men det är en klasskillnad, inte en gradskillnad.

 11. Nåja grabbar, låt oss tala om något mera spännande. Gunnars minijultävling. Jag vet att Gunnar tillskriver den även av mig beundrade Red Top upphovsrätten till ett liknande språk om monarkin och kungen. Själv är jag inte så säker.

 12. Förstapris till Bengt O…. Precis som jag väntat mig… Men menar du att Red Top kan ha “lånat”… ??

 13. För att återvända till Ukraina: Jag förstår inte alls kritiken mot Jonathan Steele som för det mesta gör kloka utrikespolitiska analyser utanför den angloamerikanska box som de flesta kommentatorer blickar in i.

  Den svenska bevakningen av konflikten i Ukraina är annars ganska ensidig även om vi alla kan instämma i att Janukovitj är en korrupt ledare. Den mest avvikande pressrösten är väl Martin Aagard som i Aftonbladet påmint om hur det ultranationalistiska partiet Svobodas fanor vajar på samma tv-bilder som visar Bildt på torgmöte för oppositionen. Det är samma Svoboda som gjort sig ökänt för chauvinism och antisemitism och som upprättat förbindelser med “Svenskarnas parti”, den gruppering som står ännu längre till höger än Sverigedemokraterna. Det problematiska i den nuvarande situationen är väl att resten av oppositionen inte markerar klart mot Svobodas politik utan i stället låter sina egna fanor fladdra bredvid ultranationalisternas.

  Beträffande Bildts privata utrikespolitik på Sverige vägnar: Läs Maria Schottenius krönika i DN nyligen (finns på nätet) om hur ministern lät avpollettera en ovanligt kunnig ambassadör i Georgien för att hans rapportering inte stämde med Bildts syn på den nära kompisen Saakasjvili. De senaste årens analys av utvecklingen i Georgien visar väl att det var ambassadören som hade rätt och Bildt fel.

 14. Dessutom meddelar The G idag att EU nu lagt pakten på is… http://www.theguardian.com/world/2013/dec/15/ukraine-integration-on-hold-european-union

 15. Tydligen baserat på vad någon kommissionär skrivit på Twitter… Har dementerats idag, bland annat av Bildt.

 16. Islamofobi, detta påhittade tillstånd, betyder i den västerländska praktiken muslimhat. Tunisien är ett muslimskt land på ett helt annat sätt än Sverige är ett kristet land. Att, som Steele, påstå att sekulära partier använde sig av muslimhat för att vinna röster är bara dumt.

  På tal om fobior, Steele gav oss också uttrycket “Mugabefobi”; ett tillstånd av “tragisk brist på förståelse” för Zimbabwes Robert Mugabe…..

 17. Ah, Bildt, min favoritpolitiker! Kan nån tala om vad han har uträttat förutom att hålla sig själv kvar vid makten? Bara nånting litet, så att jag inte måste tro att han är en android med “bevara din egen existens” som enda inprogrammerade målsättning.

  Och är han anti-rysk nu? Jag trodde att ett av felen med honom är att han var lite för god vän med ryska oligarker.

 18. Carl, Carlos at loss, som han kallades i Östra Real, var elevrådets ordförande i nämnda skola, när min första sambo gick där.

  Hade han inte en liknande uppgift i Bosnien?

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004