Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Som man säger…

Thursday, Jan 23, 2014

Carl Bildt ska bli ordförande för den kommission, annonserad i Davos av Chatham House och CIGI, som ska utreda “internet post-Snowden.”

Få eller inga ord i den meningen är ägnade att inspirera förtroende, syns det mig, särskilt inte de av orden som stavas med stora bokstäver. -“Hörru, Calle, du kan ju det här med Twitterbook… Kan du åta dig det här knäcket, tror du…?”

Cheezus…

Jag försökte, men misslyckades, med att hitta något lämpligt talesätt om det här, typ “räven blir vakt för hönshuset”. Detta beroende på att – och här svänger den här posten tvärt i sidled, hold on to your socks – man diskuterar i The G:s Notes & Queries (ej nätat) utländska motsvarigheter till uttryck som “tomtar på loftet” (eng. bats in your belfry, fr. avoir une araignée dans le plafond – att ha spindlar i taket)

Den japanska motsvarigheten till “för många kockar…” är “för många kaptener satte skeppet på berget”. Men vad heter svenskans motsvarighet till “carry coals to Newcastle”…? Det är inte “sälja kylskåp till eskimåer”, det betyder ju nåt annat. Tyskarna säger tydligen “att ta ugglor till Aten”, som är rätt fint (Minerva?) och ryssarna “åker till Tula med sin egen samovar” – eh…?

Till sist, i stället för “lika som bär” (eng. two peas in a pod) säger fransmännen “lika som två vattendroppar”. Den är också fin.

Men, som sagt, Carl Bildt… two wrongs don’t make a right…?

17 Responses to “Som man säger…”

 1. “Gå över ån efter vatten” är kanske det närmaste.Finns ingen bro eller ån är alltför bred kan man ju alltid hoppa tresteg över den.

 2. Javisst 17…
  På tal om vattendrag: “Man ska inte ropa hej förrän man är du och bror med Sven Gunnar Bäck” (O’Månsson, tror jag)

 3. Bildt … ständigt fel man på rätt plats.

  In other news: årets bästa kvällstidningsrubrik är redan satt, tror jag. Resten av storyn är också rätt kul.
  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/10591704/Ghost-ship-carrying-cannibal-rats-could-be-heading-for-Britain.html

 4. Javisst är den kul… men det finns ju heller inget problem med båten eftersom råttorna är kannibaler, förr eller senare äter dom upp sig själva, och vi alla kan åka på semester till Barbados igen…

 5. Det här är inte rätt ordspråk, men rätt ändå, om man betänker kringresande besserwissrar: Av snak og mange tak døde smedens kat.

 6. Det är ju nästan som att bjuda bagarbarn på bröd.

 7. Frågade en gång en amerikan om motsvarigheter till det svenska “kålsuparteori/ att hålla dem för (se dem som) lika goda kålsupare” – en vändning som ju dels pekar på att någon försökt beskriva två sidor i en konflikt som ungefär lika onda, eller velat desarmera en känslig fråga med det greppet, dels antyder att den ekvationen räknas som ogiltig och ovederhäftig. Eller också: uttrycket säger att X och Y är beroende av varandra, symbiotiska eller föds ur samma mylla.

  Det verkade svårt att hitta några bra motsvarigheter på engelska. Min interlokutör föreslog “the pot calling the kettle black”, men det får bara fatt på en mindre del av den slags demaskering av ett argument som ligger i “man kör med kålsuparteorier här” eller “de är lika goda kålsupare då?”

 8. Ja, men tänk om det är muterade råttor som blivit stora som vargar och fått smak på engelskt kött … Mer troligt än en sharknado, om ni frågar mig.

 9. Håkan: läst James Herberts East-End-skräckis “The Rats” nyligen? 😉

 10. Magnus: “tarred with the same brush”, kanske… “six of one and half a dozen of the other”… Eller mer prosaiskt: “they’re as bad as each other”, “nothing to choose between them”…

  Håkan: vi får greja några jättekatter att försvara oss…

 11. Staden Tula var mellan femtonhundra- och sjuttonhundratalet Rysslands stålhuvudstad, med bl a den första vapenfabriken i landet. Känd för sina samovarer, som började tillverkas där på artonhundratalet. Home of the Kalasjnikov.

 12. Tack för det, stettiner…! Wikipedia berättar att Tula också är berömt för dragspel och pepparkakor. Jag känner mig redan hemma.

 13. Kan noteras att Erik Melin i AB nu skrivit om kannibalrodenterna, med Daily Mail som källa, så vi kan vara så gott som helt säkra på att det är fria fantasier (något som andra tidningar redan noterat).

 14. Du menar, råttorna har lämnat skeppet…?

 15. Om dom inte är väldigt bra på att simma är väl risken rätt stor att dom drunknat, stackarna.

  Lyckades någon lista ut vad råttorna skulle ha levt på, förutom andra råttor alltså? Ett ekosystem som bara består av kannibaler känns ju inte så värst hållbart, fast termodynamikens lagar kanske inte är något som ingår i ämnet allmänbildning för kvällstidningsjournalister…

 16. Nej, just det, ett helt slutet ekosystem där alla är predatorer på alla lär inte fortsätta så länge.

  Som en slags inversion av detta: innan man upptäckte den berömda kratern på Yucatàn och knöt den till dinosauriernas m fl gruppers uttåg ur naturen vid slutet av kritepoken fanns det forskare som föreslog att utdöendet berott på att T. Rex m fl rovödlor blev så dödande effektiva att de utrotade alla andra typer av dinosaurier, varefter de inte hade något annat val än att käka upp varann… 😉 Det kanske ska sägas att den teorin aldrig vann verkligt utbrett stöd…

 17. Ja, som redan Darwin påpekade, jag minns inte var: problemet är vad den sista kvarvarande råttan skulle hitta att äta. Sig själv? Don’t be disgusting…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004